Review: Een zondagskind van Tana French

Een zondagskind van Tana French

Deze week een recensie van het boek Een Zondagskind (oorspr.titel The Witch Elm) van Tana French.

Zowel in boekvorm als in e-book en luisterboek te bestellen!

Het boek wordt als een literaire thriller in de markt gezet waarbij ik me afvraag of dit voor de verkoopcijfers is gedaan of dat het ook echt zo omschreven zou moeten worden.

Een thriller impliceert spanning en dat vind je zeker terug al is het niet zo dat je van de ene roller-coaster in de andere terechtkomt. Nee, het is meer een heel rustig opgebouwde spanning waarbij je steeds meer je twijfels krijgt over de betrouwbaarheid van de hoofdpersoon, Toby Hennessy. 

Ivy House

Laat niet onverlet dat ik enorm heb genoten van dit lekkere dikke boek. Wellicht ook vanwege het feit dat French er wat mij betreft goed in is geslaagd om vooral een bepaalde sfeer erg goed te beschrijven. De sfeer van een familieband welke zich over enkele decennia afspeelt waarbij het Ivy House als decor dient.

Dit eeuwenoude familiebezit is de centrale ontmoetingsplek van meerdere generaties Hennesy’s met Toby en zijn nicht Susanne en neef Leon als centrale personages. Meerdere lange zomers brengen deze drie daar samen door met enigszins op de achtergrond de alleenstaande oom Hugo.

Toby omschrijft zichzelf na het voltooien van zijn studie, het vinden van een leuke baan en appartement en het hebben van een lieve vriendin als een zondagskind. Aan dit gevoel komt abrupt een einde als hij thuis in zijn appartement wordt overvallen en lichamelijk en psychisch zwaar aangeslagen uit de strijd komt.

Na enkele weken in het ziekenhuis komen in Toby’s appartement de muren letterlijk op hem af. Dan blijkt oom Hugo ook nog eens terminaal ziek en trekt Toby bij hem in, in de hoop zelf te herstellen en om voor zijn oom te zorgen. 

Beschermen familie

Als er dan na verloop van tijd een menselijke schedel in de tuin van Ivy House opduikt krijgt het verhaal een heel andere wending. Wat gaat er verkeerd met Toby’s geheugen, is hij wel de persoon die hij zelf graag in stand houdt? Hij moet heel diep in het verleden graven om er veel later pas achter te komen wat er nu echt is gebeurd. 

Voor mij een meesterlijk geschreven verhaal met veel inkijk in de menselijke ziel van de diverse personages. Wat doen traumatische ervaringen met een mens en hoe ver wil je gaan om je familie te beschermen?

Wil je nog een spannend boek lezen? Lees de review van In Hechtenis van Nicci French ook zeker even!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *