Waarom groeten motorrijders elkaar?

We kennen allemaal de handgebaren van motorrijders wel soms zijn ze wat minder vriendelijk maar over het algemeen is de motorrijder vooral gericht om zich op een goede manier door het verkeer te ´loodsen´. Maar wat we veel zien is dat motorrijders elkaar groeten en waarom groeten motorrijders elkaar? Gewoon omdat het leuk is of zit hier meer achter?

Ben eens even op onderzoek uitgegaan en het blijkt dat er meerdere verklaringen zijn voor de motorgroet.

waarom groeten motorrijders elkaar?

De groet van de motorrijder zou heel ver terug gaan. Zo zou het begonnen zijn in het stenen tijdperk het was voor mij niet bekend dat er toen ook al motorrijders waren:) Ik zie dus meteen Fred Flintstone op een motor met zijn voeten die de motor voort beweegt! 

Er waren ook niet zoveel motorrijders in die tijd omdat een motor met stenen wielen en de onverharde wegen was het niet echt comfortabel zullen we maar zeggen. Dit was alleen weggelegd voor degene die niet terug deinsde voor wat hobbels.

Als deze motorrijder op zijn route een collega motorrijder tegenkomt dan werd er even gestopt en delen ze hun ervaringen uit. En daar is het ontstaan; daarom groeten motorrijders elkaar.

Een ander verhaal is dat de motorgroet is ontstaan tijdens de riddertijd:)! Ridders te paard die elkaar onderweg tegen komen. Doordat ze dezelfde uitrusting aan hebben maken ze zich bekend door hun vizier te openen. Op die manier is de riddersproet ontstaan en dit is overgenomen door de eerste motorrijders.

In het begin van de motor is het hebben van een motor voor maar weinig mensen weggelegd en is het leuk als je een collega tegenkomt onderweg en met een groet naar elkaar geeft dit een gevoel van samenhorigheid.

Inmiddels zijn er zo ontzettend veel motorrijders op de weg dat je op een mooie zomerdag je hele motorrit kunt groeten. Maar er zijn wel een aantal ´regels´ waar je  je aan moet houden bij de motorgroet.

De ´dy hards´ en ´de watjes´

De motorrijder die het hele jaar rond rijd en in de herfst en winter een andere motorrijder tegenkomt zal enthousiast groeten. Dit zijn twee bikkels die elkaar verstaan en echt van het harde bestaan van het motorrijden houden.

Over het algemeen zijn de Dy hards niet meer zo enthousiast in het groeten van andere motorrijders op de mooie dagen van het jaar. (Lees zomer) In zijn of haar ogen zijn dit de ´watjes´ dit zijn de motorrijders die hun motor eind september poetsen en in de schuur zetten tot eind april en dan weer hun stalen ros uit de garage halen. En dan ook alleen als ze weten dat ze niet nat kunnen regenen!

Motorgroet regels

Na al die jaren zwaaien zijn er wat motorgroet regels opgesteld wat je wel en niet mag doen bij het groeten. Naar mijn idee is dit nooit ergens echt beschreven maar zijn het regels die worden doorgegeven van motorrijder op motorrijder en op die manier zijn het motorgroet regels geworden.

Hier zijn er een paar waar je rekening ´moet´ houden als je op pad gaat met je motor

  • Je mag geen motoren groeten die minder dan 250cc zijn.
  • Uitzondering hierop is het groeten van de oldtimers die groet je vanuit respect
  • Groeten op de snelweg alleen als het veilig is

Dus het valt wel mee maar ben niet teleurgesteld als je midden in de zomer geen groet terug krijgt. Want de Dy hards zwaaien alleen in de winter!
Wil je nog meer te weten komen over waar je op moet letten bij het kopen van een motorhelm of motorkleding lees mijn blog artikel dan ook zeker even over deze onderwerpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *