Review: Waarom is vitamine C goed?

Vitamine C goed tegen het Corona virus?


Waarom is vitamine C goed tegen het Corona virus? En is dit ook echt waar? Of is het weer één van de zovele spook verhalen?

Over de hele wereld maken we ons enorme zorgen over het Corona virus.
Nou ben ik maar een leek op dit vlak en moet al de informatie die ik hoor, zie en lees via media maar tot me nemen.
En hopen dat die informatie ook allemaal klopt.

Moet ik nu wel of geen extra vitamine C en vitamine D tegen het Corona virus innemen?Het valt niet mee om door de bomen het bos nog te kunnen zien. Want de een zegt dat dit heel goed is, de ander zegt dat je dat ertegen kunt doen. Ga er maar aan staan. Wat moet je nu geloven? Wat is nu echt waar? En wat kun je er nu echt tegen doen? En ga ik nog naar de apotheek of bestel ik online?

Inhoudsopgave

Wat is het Corona virus?

Het coronavirus is een virus dat met name koorts en luchtwegklachten veroorzaakt. En uiteindelijk kan leiden tot de covic-19 ziekte. En met name voor oudere en kwetsbare mensen, mensen met een zwakke gezondheid, is het heel gevaarlijk en zoals we inmiddels weten zelfs dodelijk.

Ook de mensen met de volgende afwijkingen/aandoeningen zijn enorm kwetsbaar:

 • chronische hartaandoeningen’
 • nieraandoeningen (dialyse, niertransplantatie)
 • diabetici
 • problemen met luchtwegen en longen
 • verminderde weerstand door bijvoorbeeld
  – auto-immuunziekten en daar medicijnen voor moeten gebruiken
  – bloedziekten
  – chemotherapie
  – bestraling bij kanker
  – afweerstoornissen aangeboren of op latere leeftijd ontstaan

Het corona virus is onder de wetenschappers al langer bekend. Het zogenoemde SARS virus, wat in 2003 uitbrak was/is de voorloper van het Corona virus. De wetenschappers noemen het coronavirus dan ook SARS-Cov-2.  

De ziekte is uitgebroken in het Chinese Wuhan en wordt van mens op mens over gedragen. En is inmiddels over de hele wereld uitgebroken en heeft ook al duizenden doden veroorzaakt. We spreken hier dan ook van een pandemie!

Wat is pandemie?

Pandemie is een epidemie op globale schaal. Iets word een pandemie genoemd:

 • als het een nieuwe ziekte is
 • het mensen infecteert en zware klachten veroorzaakt
 • en makkelijk onder de bevolking kan worden verspreid

Inmiddels zijn er wereldwijd al vele maatregelen getroffen. In het begin mocht je elkaar geen handen meer schudden en niet dichter dan anderhalve meter bij elkaar vandaan komen. Ook zijn er al landsgrenzen gesloten om verspreiding tegen te gaan.

En inmiddels gaan er ook al landen in een totale Lock-down. Niks meer erin of eruit. En zelfs de inwoners mogen hun huizen niet meer uit als daar niet een gegronde reden voor is.

Voor heel veel ouderen brengt dit nare herinneringen met zich mee van de Tweede Wereldoorlog. Toen was er bijvoorbeeld ook een avondklok ingesteld en andere strenge maatregelen.

Ook hoorde ik van de week iemand zeggen;
Het is zo druk in de supermarkt en er wordt met zulke volle winkelwagens gereden.
Het lijkt wel Kerstmis, maar dan zonder de versiering en de muziek!`

Omdat we niet weten wat er in de nabije toekomst ons te wachten staat. Alles is erg onzeker. Mensen willen zeker niks tekort hebben. En daarom gaan er mensen ´hamsteren` zoals dat genoemd word.

Er word vaak genoeg gemeld dat dit geenszins nodig is maar niet iedereen gelooft dat ook. Vandaar ook dit gedrag.

Hoe verspreidt het Coronavirus?

Via het uithoesten, uitademen, niesen en slijmdruppeltjes verspreid het virus zich erg gemakkelijk.

Ook verspreid het virus zich via het geven van handen, deurklinken aanraken en via het vastpakken van kranen.
Als je bijvoordeeld niest of hoest in je hand en daar zitten nog kleine druppeltjes op en je raakt daarna iets aan dan is dat oppervlak besmet.

Zodra iemand deze dan weer aanraakt kan die persoon met het virus besmet worden.
Nies daarom ook in je elleboog en was je handen regelmatig. Gebruik papieren zakdoekjes en gebruik ze maar 1 keer. Het is ook nog niet te zeggen hoe lang het virus blijft leven op een oppervlak. Dit hangt van allerlei omstandigheden af.

Tot op heden is er nog geen bewijs dat het coronavirus zich door de lucht verspreidt. Maar men weet dat niet voor 100 % zeker of dat dit ook wel zo is. Neem vooral geen risico en houd minimaal anderhalve meter afstand tot elkaar.

Houd afstand tijdens het Corona virus

Hoe weet ik of ik het Coronavirus bij me draag?

Eigenlijk weet je dat niet als je hier niet op getest word.
De symptomen zijn koorts, droge hoest, vermoeidheid, benauwdheid, slijm ophoesten en een verstopte neus. Bij de een zijn de klachten erger als bij de ander.

Ook zijn er mensen die het helemaal niet in de gaten hebben dat ze het virus bij zich dragen.
Eigenlijk zijn het ´gewoon´ griep verschijnselen. De een heeft daar meer last van als de ander.
De meeste mensen hebben wel koorts. Dit is door een inventarisatie van de
Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend gemaakt.

Alleen bij ernstige ziekteverschijnselen worden mensen getest op Corvid-19. En natuurlijk als ze hiermee in het ziekenhuis belanden wordt er met de grootste zorgvuldigheid mee om gesprongen. Zowel voor het medisch personeel, patiënten en de medemens.

Omdat de grip op de verspreiding weg is en omdat er inmiddels zoveel mensen besmet zijn, is het onmogelijk om iedereen te testen op het virus. Het is zaak om je aan de regels te houden die er worden gegeven.

Ben dan ook niet eigenwijs want je brengt ook anderen hiermee in gevaar. Gebruik je verstand en luister naar de mensen die hier waarschijnlijk meer verstand van hebben als jij zelf.

Want we willen dat dit zo snel mogelijk word opgelost. Zodat we niet nog meer mensen besmetten en nog erger gaan verliezen aan het Coronavirus.

Wat kun je ertegen doen?

Een aantal zaken die je het beste kunt doen;

 • geen handen schudden
 • geen fysiek contact ( minimaal anderhalve meter afstand)
 • handen regelmatig wassen ( minimaal 20 seconden)
 • gebruik (hand)desinfectiemiddel
 • papieren zakdoekjes gebruiken (voor eenmalig gebruik)
 • hoesten en niezen in je elleboog
 • niet of zo weinig mogelijk aan je gezicht zitten
 • thuis blijven als je verkouden bent , koorts hebt of je ziek voelt
 • thuis werken als dit mogelijk is
 • geen sociale contacten ook niet bij opa en oma

Hoe pakken we dit virus aan?

Er is op dit moment nog geen geneesmiddel voor het virus. Eigenlijk is de hoop erop gevestigd dat door een aantal drastische maatregelen het uiteindelijk weer onder controle gaat komen.

Door locaties te sluiten zoals restaurants, sportclubs, scholen, cafés etc.. Om grote groepen mensen niet meer bij elkaar te laten komen. met dit soort maatregelen hopen de verspreiding zo veel mogelijk tegen te gaan.Ook verpleeghuizen en zorginstellingen zijn niet meer voor bezoek geopend. Dit zijn natuurlijk vreselijke beslissingen. Maar alleen dan is het hopelijk sneller onder controle.

Al deze regels zijn egenomen om de verspreiding van het virus in te dammen. Er ook tevens voor te zorgen om een niet nog grotere druk te leggen op alle medische zorg.
En natuurlijk ook het aantal dodelijke slachtoffers tot een zo’n minimaal mogelijk te beperken.

Voor iedereen is dit een hele moeilijke en zorgelijke tijd. Want niemand weet hoe dit zich zal gaan ontwikkelen.

Immuniteit

Er is een aanname dat als iemand één keer het Coronavirus heeft gehad deze persoon er immuun voor is. Dit is nog niet bewezen! De wetenschappers zijn hard aan het werk om dit in kaart te kunnen krijgen.
Maar dit is allemaal nog niet zeker.

Mensen die het virus hebben gehad en er immuun voor zijn geworden beschermen dan met een ´muur´ de kwetsbaardere in onze omgeving. Op het moment dat als iemand het één keer heeft gehad net zoals de mazelen bijvoorbeeld. Dan kan dit tot groepsimmuniteit kunnen leiden.

‘De wetenschappers zijn er nog niet helemaal overeen over hoeveel procent van de bevolking het virus zou moeten hebben gehad om de zogenaamde ´beschermingsmuur´ (groepsimmuniteit) te laten werken.
De percentages lopen hierover nogal uiteen.

Afweersysteem optimaliseren hoe kun je dat doen?

Zoals mijn moeder me al geleerd heeft in mijn jeugd zijn de drie R´s erg belangrijk voor een mens dat is goed voor het afweersysteem;

 • Rust
 • Reinheid
 • Regelmaat

Deze woorden spreken voor zich natuurlijk, slaap tussen de 7/8 uur per nacht, zorg voor niet teveel stress en oververmoeidheid. En zorg dat je iedere dag beweegt maakt niet uit wat je doet als je maar voldoende beweegt.
Wandelen, hardlopen, fietsen met de hond naar het bos.

Consumeer niet teveel suikers. Suikers verlagen je weerstand dus liever geen snoep, gebak of andere suikerhoudende dranken of etenswaren. En vooral fruit en verse groente zijn van groot belang. Veel graan producten zoals volkorenbrood en liever geen witbrood.

Vitamine C: ja of nee?

Vitamine C maar ook D zijn goed om onze weerstand te verhogen. Je kunt vitamine C ook 1000 mg per dag gebruiken zonder eventuele bijwerkingen. Het helpt tegen griepvirussen.

Ze hebben in China bij een aantal patiënten die besmet waren met het Corona virus behandeld met een hoge dosis vitamine C. Met succes! De Chinese autoriteiten hebben dan ook na dit succes direct 50 ton vitamine C naar de provincie Hubei en Wuhan (centrum van de epidemie) gebracht. Om de mensen zo snel mogelijk met het innemen van de vitamine C te kunnen laten beginnen.

Dit word ook toegepast in Korea met succes. Ook de medische staf nemen extra vitamine C.

Vitamine C is een antioxidant en kan bij orgaanfalen de grote hoeveelheden vrije zuurstofradicalen afvangen. Patiënten hebben in zo’n situatie echter vaak een nauwelijks meer meetbaar gehalte aan vitamine C.

Griep- en coronavirussen veroorzaken een luchtweginfectie. Juist in deze tijd van het jaar hebben mensen vaak lage vitamine C en vitamine D-niveaus door onvoldoende zonlicht, ook als je niet in een risicogroep zit.

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken.
Ook in vette vis en in vlees en eieren zit vitamine D. Ook wordt Vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. 

Alleen als je vitamine D in hele grote dosis in gaat nemen kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Op de website voedingscentrum kun je hier meer over lezen.

Tip: gezonde vitamine C thee tegen het corona virus!

Kook water in een pan en voeg hier naar smaak aan toe:

 • verse gember ( rasp de gember fijn)
 • verse citroen
 • kurkuma ( rasp ook fijn, erg oranje kijk uit voor vlekken)
 • zwarte peper ( klein beetje om de kurkuma te activeren)
 • honing

Voeg alles toe aan het kokende water en giet het in de theepot. Schenk hierna door een zeef in theekop!
Lekker iedere dag een kop op de bank met een boek of mooie film.

Gaan we hier nog lang last van hebben?

Daar is vooralsnog geen duidelijk antwoord op. Het is moeilijk te zeggen hoelang dit nog gaat duren.
Men denkt dat het voorlopig nog zeker een aantal maanden misschien zelfs jaren kan gaan duren voordat het virus onder cotrole zal zijn.

Het virus houd niet van warmte en droogte en men hoopt dan ook dat het aantal besmetting gaat afnemen als de temperatuur zal stijgen.. Maar dat is nog helemaal de vraag. Niks is zeker.

Het onderzoeken van dit virus gaat nog maanden duren. En eventuele maatregelen die nu gelden, kunnen van de zomer misschien ingetrokken worden. Deze kunnen terug gedraaid worden in het najaar omdat we dan weer meer binnen leven en de temperaturen weer zakken.

Het is allemaal één grote vraag in deze en afwachten of alles op korte ter termijn op z’n minst onder controle te krijgen is.

Het is voor mij wel duidelijk om in ieder geval extra vitamine C te gebruiken tegen het corona virus. Dat kan in ieder geval geen kwaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *