Review: Welke Verrekijker Kopen?

Review: Verrekijker Kopen? Hou deze #6 Zaken Goed in de Gaten!

Verrekijker liggend op een verrekijker etui

We zijn ons hele leven gewend dat er een verrekijker bestaat. En in heel veel huishoudens ligt er wel een in huis. Bij de één op de vensterbank in de woonkamer en bij de ander op één van de kamers van de kinderen. En bij weer andere mensen ligt de verrekijker ergens in een doos op zolder.

De verrekijker wordt door veel mensen op heel veel verschillende manieren gebruikt. In de tuin de vogels van dichtbij ‘bespieden’. De ander trekt eropuit met zijn camouflage kleding om in de vrije natuur Reinaart de Vos te spotten.

Meestal zijn deze fanatiekelingen uitgerust met een betere verrekijker die ze hebben gekocht met verschillende mogelijkheden.

Er zijn enorm veel verschillende verrekijkers voor net zo veel verschillende doeleinden te gebruiken. Ik ga je daar in deze review iets meer over vertellen. Zodat je goed beslagen jou beste keus maakt!

Inhoudsopgave

Wie vind de verrekijker uit?

De verrekijker is uitgevonden door een Nederlander. En wel Hans Lippershey uit Middelburg.

Deze Hans was een Duits-Nederlandse brillenmaker en ook lenzenslijper.
Hij leefde van 1570 tot 1619. 

Middelburg, de hoofdstad van Zeeland, was in die tijd een belangrijke stad. De stad stond bekend om zijn glasindustrie. Je zult er dan ook niet van staan te kijken dat in deze stad de Hollandse kijker voor het eerst is gemaakt.

De Hollandse kijker is mede tot stand gekomen door glasmeester Govaert van der Haeghen. Hij paste Italiaanse technieken toe om glas te maken. Omdat er hierdoor in die tijd kwalitatief helder glas beschikbaar is is er de mogelijkheid om de Hollandse kijker te ontwikkelen.

Welk jaar is de verrekijker uitgevonden?

In het jaar 1608 heeft Hans Lippershey patent aangevraagd voor zijn Hollandse kijker. Ze waren in Europa al op meerdere plekken bezig om te zoeken naar een vergrotend instrument. Maar uiteindelijk is het oudste document van de patent aanvraag van Hans Lippershey.

Dit was voor dat jaar niet een enorme ‘nieuwe’ uitvinding want men was al langer (sinds 1530) bekend met het fenomeen dat twee lenzen samen een vergrotend effect hebben. In 2007 word er door de Zwitser Rolf Willach  duidelijk gemaakt dat de doorbraak in 1608 niet heeft gelegen aan de slijptechnieken. Maar in 1608 is de uitvinding van het diafragma geweest.

Een diafragma is een opening in de lichtbaan van een lens die een bepaald licht door kan laten of tegen houden. Het midden van het diafragma valt samen met de optische as van de lichtbundel die binnenvalt in het instrument. In dit geval de verrekijker.

Waarom zit er een prisma in de verrekijker?

Allereerst dit; een prisma is een transparant optisch element met vlakke gepolijste oppervlaken.

Twee van die oppervlakken zijn niet parallel aan elkaar. Als er dan een lichtstraal door dit prisma valt word deze afgebogen.

Om een rechtopstaand beeld te bewerkstelligen heb je een prisma nodig. De meeste verrekijkers worden daarom ook prismakijkers genoemd. Omdat bij deze uitvoering beide kijkerhelften van een verrekijker een objectief en een oculair bevatten. En deze zijn voorzien van een stelsel van prisma’s om het beeld rechtop te zetten.

De Hollandse kijker heeft geen prisma nodig, dit heeft met de negatieve lens als oculair te maken. Dit geeft dan al een rechtopstaand beeld. Bij de Hollandse kijker is er geen enorme vergroting mogelijk, althans die is dan niet goed. Dit was natuurlijk in 1608 aan het begin van het bestaan van de verrekijker!

Dit is een heel klein stukje geschiedenis van het ontstaan van de verrekijker. Het is altijd leuk om e.e.a. te onderzoeken hierover. Maar om dit wel leesbaar te houden voor iedereen ga ik nu verder over de huidige verrekijkers en waar je ze voor kunt gebruiken. 

Dus de volgende vraag die ik mij stel;

Waar koop je een verrekijker?

Ja waar koop je een verrekijker? Als je deze vraag intikt op google dan komt er verschrikkelijk veel naar boven van de ANWB, mediamarkt, coolbleu, bol.com en noem allemaal maar op. Toch koop je een verrekijker niet zo vaak.

Of misschien zelfs maar één keer in je leven dus geef ik het advies ga goed voorbereid te werk.

Alleen dan kun je straks in het gebruik van een verrekijker veel plezier beleven. Ze hebben ze in allerlei soorten en maten en de prijzen zijn ook zeer uiteenlopend. 

Het gewicht is ook belangrijk want als je naast je rugzak met lunchpakket, koffie, regenjas ook nog een te zware verrekijker mee moet nemen dan gaat het plezier er ook snel af!?

Dus ga goed voorbereid te werk. Als je bij een special zaak koopt dan ligt de service ook een stuk hoger. je wordt dan geholpen door mensen die er verstand van hebben en zelf ook regelmatig op pad gaan met een verrekijker. Zij kunnen dan uit eigen ervaring kennis met je delen. 

Waar moet je op letten bij het kopen van verrekijker?

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden als je een verrekijker je koopt. Er is heel veel keus en er zit heel veel verschil in gewicht, vergroting, waterdichtheid, waarvoor en wanneer enz.

#Vergrotingsfactor

Allereerst is de vergrotingsfactor heel belangrijk. Als jij bijvoorbeeld in het bos loopt en je spot op een bepaalde afstand een ree dan moet jij met je verrekijker wel dit ree optisch dichtbij kunnen halen.

Als je een verrekijker hebt met de aanduiding 10×42 dan betekend dit dat het beeld 10 maal vergroot wordt. Dus als jij op 100 meter afstand een dier ziet en jij kijkt door je verrekijker dan loopt dit dier op 10 meter afstand voorbij.

Bedenk even dat 100 meter een grote afstand is. Als je dan met het blote oog niet kunt onderscheiden welk dier je ziet? Lang leve de verrekijker want dan zie jij het dier op 10 meter afstand. Dan kun je precies zien wat voor dier het is en wat hij aan het uitspoken is.

# Objectdiameter

Het tweede getal geeft de diameter van het objectief (voorste lens) aan. Dit bepaalt het lichtverzamelend vermogen van de kijker. Hoe groter het lichtverzamelende vermogen, ofwel het tweede getal, hoe meer de kijker geschikt is voor de schemering. Als jij dus vaak in de schemer dieren wilt spotten dan moet je een verrekijker nemen met een grotere diameter. Je moet er wel rekening mee houden dat deze ook wat groter en zwaarder zijn.

#Eye relief

Het derde punt om rekening mee te houden is de eye relief ofwel de oogafstand.Dit is de afstand  tussen de lens van de verrekijker en de plek waar het beeld word gevormd.

#Field Of View

Ten vierde field of view (FOV) ofwel het gezichtsveld. Als jij een groot veld met wegvliegende  kraanvogels wilt bekijken dan heb je een groot gezichtsveld nodig. Dit betekent dat hoe groter het getal voor de field of view hoe meer zicht-bereik je hebt. 

Het getal geeft de breedte aan van het beeld op een afstand van 1kilometer.

#Uittredepupil

Als vijfde punt moet je rekening houden bij de aanschaf van een verrekijker. Dat als je die vaak in het donker wilt gebruiken je moet zorgen dat de uittredepupil net zo groot is als je eigen pupil in het donker.

Als je hier geen rekening mee houdt is het erg moeilijk om het object goed te kunnen zien. 

Je pupil kan tussen de 2 tot 7 mm vergroten. Dus als jij vaak in de avond wil gaan spotten moet je zorgen dat je een uittredepupil hebt van minimaal 7 cm.

#Dioptrie correctie

Bij het zesde punt de dioptrie correctie kun je je rechter en linkeroog scherp stellen. Als er een verschil zit in het zicht van je ogen dan is het door deze correctie aan allebei de ogen even scherp.

Nog even alles op een rijtje;

  • Vergrotingsfactor
  • Objectdiameter
  • Eye Relief
  • Field of View
  • Uittredepupil
  • Dioptrie correctie

Welke verrekijker heb je nodig voor op safari?

Een groene safari auto met 5 mensen zittend en kijkend. Auto rijd in het grasland.

Het is erg belangrijk bij het spotten van de Big Five tijdens je safari dat je vooral geen last hebt van een verrekijker die te zwaar om je nek hangt. De kans is erg groot dat daar ook al een mooi foto camerasysteem hangt.

Dus kies hier dan een verrekijker met een licht gewicht, niet te groot. Hou er ook rekening mee bij de aanschaf dat je in de schemering ook goed zicht hebt.

Meestal zijn de dieren ’s ochtends en ’s avonds in beweging omdat het overdag veel te heet is.

Zorg ervoor dat je een verrekijker hebt die alle details en kleuren goed zichtbaar maakt. Een helder en scherp beeld is erg belangrijk.

Welke verrekijker is het beste om vogels mee te spotten?

Als je vogels wilt spotten heb je een verrekijker nodig die zo’n 8x vergroot. Natuurlijk kan groter ook maar dat betekent meteen dat deze lastiger is stil te houden en dan zie je een soort van trillende beelden.

Ook hier is het weer van belang wanneer en waar jij graag vogels wilt spotten. Als jij graag bij schemer gaat spotten of vaak in het bos moet je voor een verrekijker kiezen met een hoog schemergetal. Ofwel een groot objectdiameter.

Als je de natuur in gaat welke verrekijker neem je dan mee?

Als je veel wandelt of fietst in de natuur dan wil je graag een kleine compacte verrekijker en een niet te zware. Een compacte verrekijker wordt gekenmerkt door een lensopening van 20 tot 28 mm. Deze kleinere lenzen zorgen ervoor dat er veel minder licht binnenkomt en daardoor bij weinig licht het zicht ook beperkt is. 

Dus als je meer lichtsterkte, helderheid en kwaliteit wilt zul je voor een grotere verrekijker moeten gaan. Maar dit bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Als jij tevreden bent met een kleine compacte en kunt zien wat je wilt zien dan is dat natuurlijk prima.

Is er een speciale verrekijker voor op/aan zee?

Het is natuurlijk erg belangrijk met het observeren aan de kust of op zee dat de verrekijker waterdicht is. Het is ziezo van belang bij de aanschaf van een verrekijker of deze waterdicht moet zijn voor jou. 

Als je aan of op zee bent en vaak tijdens zonsopgang of zonsondergang je verrekijker gebruikt is het van belang dat je een verrekijker neemt met een breed gezichtsveld. Denk aan een vergroting van 10x.

En een lichtdoorlating van 50 millimeter. Dan heb je altijd helder beeld ook bij de zonsop- of zonsondergang. Ook zijn er verrekijkers op de markt die met stikstof zijn gevuld, hierdoor zijn ze waterdicht en beslaan de lenzen niet bij slechte weersomstandigheden.

Kan ik ook met een verrekijker sterren bekijken?

Ja, je hebt niet perse een telescoop nodig hiervoor. Je kunt natuurlijk met het blote oog ook al veel waarnemen. Met een verrekijker zijn veel meer sterren te zien als met het blote oog. Ook kun je met een verrekijker veel dubbelsterren en sterrenhopen zien. 

Als je een lichtsterke verrekijker hebt kun je ook sterrenstelsels waarnemen en nevels. Als je een verrekijker met een redelijke vergroting hebt kun je de vier grote manen van de planeet Jupiter zien en ook de ring van Saturnus.

Wat is een observatiekijker?

Een observatiekijker staat op een vaste plaats en heeft een hoge vergrotingsfactor. De observatiekijker word vaak gebruikt om vanaf een vaste plaats bijvoorbeeld een voederplek van herten of reeën te bekijken.

Ook ken je ze van een uitkijkpost van een militaire basis of gevangenis.

Degene die vooral bekend zijn zijn de observatiekijkers aan de kust waar je een muntje instopt. Dan kun je een aantal minuten de zee afspeuren. Altijd leuk om te doen.

Verrekijker waar je geld in kan stoppen en over de zee en het strand uit kunt kijken. De kijker hangt in een rode beugel.
Lekker even in het oneindige turen

Hoe kun je een iPhone of andere smartphone met je verrekijker gebruiken?

Tegenwoordig is er ook zoiets als Snapzoom. Dit is een speciale houder die het mogelijk maakt om je iPhone aan een verrekijker te bevestigen. Met deze houder hangt je camera van je smartphone vlak voor de verrekijker-lens. Aan de kant waar je normaliter je ogen plaatst.
Voor één lens wel te verstaan. Het is aan jouzelf om te bepalen of dit het gewenste resultaat bied voor jou. Een en ander hangt ook samen met de kwaliteit van je verrekijker. Dus voordat je dit aanschaft zorg dat je hierover goed voorgelicht bent.

In de praktijk betekent dit dat je foto’s of filmpjes kunt maken over een grotere afstand.

Welke andere soorten verrekijkers heb je nog?

Naast alle verrekijkers die behandeld zijn heb je nog vele andere en ook voor andere gebruiksdoeleinden.

Nachtkijkers 

Een nachtkijker ofwel infrarood verrekijker word gebruikt om in het donker een helder beeld waar te nemen. Het beetje licht wat uitgestraald word door de maan en de sterren word door de nachtkijker opgevangen en electronisch verterkt.

Je kunt nachtkijkers voor verschillende doeleinden gebruiken;

  • Reddingswerkzaamheden
  • Jacht observatie
  • Bewakingsdoeleinden

Er bestaat de mogelijkheid om de nachtkijker met een (video)camera te laten communiceren.

Spotting scopes  

Een spotting scope is een apparaat tussen een verrekijker en sterrenkijker. Deze worden meestal op een statief geplaatst.  Door het traploos schakelen van vergrotingen is het uitermate geschikt voor vliegtuigspotters en vogelspotters.

Richtkijkers 

Richtkijkers worden gebruikt in de jacht of voor de schietsport. Deze worden op het wapen geplaatst om het doelwit op de juiste manier te raken. Ook deze zijn er in verschillende soorten: normale richtkijkers, Red dot richtkijkers en Nachtrichtkijkers 

Conclusie

Zoals bij elke hobby kun je het qua gelduitgaven zo gek maken als je wilt. Je koopt al een compacte verrekijker voor bijvoorbeeld € 35,00 maar er zijn ook verrekijkers voor bijvoorbeeld € 1100,00!
In deze review heb ik je een klein inkijkje gegeven over de verrekijker. Ik denk dat het een bijdrage kan leveren om te beslissen welke verrekijker bij jou past.
Veel kijk plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *