Review: Welke Verrekijker Kopen? [december 2020]

Verrekijker voor vogels en verrekijker voor brildragers

Welke verrekijker kun je het beste kopen? Je bent hier aan het goede adres want ik heb de verschillende soorten verrekijkers op een rijtje gezet voor jou. Alleen is het wel goed om je af te vragen waar je de verrekijker voor gaat gebruiken. Wil jij een verrekijker kopen voor op safari of wil je een vogel verrekijker kopen?

Er zijn dus enorm veel verschillende verrekijkers voor net zo veel verschillende doeleinden te gebruiken. In deze review lees je er alles over zodat je goed voorbereid de beste keus maakt!

Waar moet je op letten bij het kopen van de beste verrekijker?

 • Waar ga je de verrekijker voor gebruiken op safari, sterren bekijken of vogels spotten
 • Welke vergrotingsfactor wil je hebben, bij 10X42 wordt het beeld 10X vergroot
 • Wil je een groot gezichtsveld om een grote zwerm vogels te zien wegvliegen bijvoorbeeld
 • Wil je nacht zicht hebben om in het donker ook te kunnen waarnemen
Verrekijker-10x50-1

Inhoudsopgave

Waar op letten bij een verrekijker kopen!

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden als je een verrekijker koopt. Er is heel veel keus en er zit heel veel verschil in gewicht, vergroting, waterdichtheid, waarvoor en wanneer enz.

Vergrotingsfactor

Allereerst is de vergrotingsfactor heel belangrijk. Als jij bijvoorbeeld in het bos loopt en je spot op een bepaalde afstand een ree dan moet jij met je verrekijker wel dit ree optisch dichtbij kunnen halen.

De vergrotingsfactor en ook de later te behandelen objectieven worden uitgedrukt in 2 getallen die tot elkaar staan.
Zo heb je dus kijkers met verschillende aanduidingen:

 • verrekijker 6×30
 • verrekijker 7×50
 • verrekijker 8×21
 • verrekijker 8×42
 • verrekijker 8×25
 • verrekijker 8×30
 • verrekijker 8×32
 • verrekijker 8×40
 • verrekijker 8×56
 • verrekijker 10×25
 • verrekijker 10×42
 • verrekijker 10×50
 • verrekijker 12×25
 • verrekijker 12×50
 • verrekijker 20×50
 • verrekijker 20 x 100
 • verrekijker 30×60
 • verrekijker 60×60

Als de aanduiding verrekijker 10×42 is dan betekent dit dat het beeld 10 maal vergroot wordt. Dus als jij op 100 meter afstand een dier ziet en jij kijkt door je verrekijker dan loopt dit dier op 10 meter afstand voorbij. Onderaan deze review kun je alle verrekijkers terug vinden op vergrotings factor.

Lijst van verrekijkers met verschillende vergrotings factoren

(als je wilt kun je meteen doorklikken om alle details van de verrekijkers te bekijken)


Verrekijker 7x50

Verrekijker 7×50
Goed voor op het water
en voor brildragers
Verrekijker 8x21

Verrekijker 8×21
Lichtgewicht verrekijker makkelijk mee te nemen met een wandeling
Verrekijker 8x42Verrekijker 8×42
Ideaal voor vogelspotters
goed voor in de tropische regenwouden

Verrekijker 8x25

Verrekijker 8×25
werkt perfect bij moeilijke lichtomstandigheden en is waterdicht
Verrekijker 8x30

Verrekijker 8×30
Goed voor de kleinste details
Is niet waterbestendig
Verrekijker 8x32

Verrekijker 8×32
Ideale vogelkijker
klein en handig mee te nemen

Verrekijker 8x40

Verrekijker 8×40
Praktische betaalbare verrekijker
Ideaal om de natuur mee in te gaan
Verrekijker 8x56

Verrekijker 8×56
Waterdichte kijker die hogere vergrotingen geeft bij moeilijke weersomstandigheden
Verrekijker 10x25

Verrekijker 10×25
Compacte verrekijker die op iedere vakantie of wandeling van pas komt

Verrekijker 10x42Verrekijker 10×42
Makkelijk toepasbaar op vakantie in in de vrije natuur, neem weinig plaats in
Verrekijker 10x50


Verrekijker 10×50
Goede prijs kwaliteit kijker
Makkelijk en snel scherp stellen
Verrekijker Barska 12X25


Verrekijker 12×25
Voor in de natuur en op reis
Helder beeld door rubber stevige grip

12x50


Verrekijker 12×50
Goed voor vliegende vogels en de jacht
Waterdicht
30x60

Verrekijker 30×60
Zowel voor in de natuur als bij een concert goed inzetbaar
60x60


Verrekijker 60×60
goed voor brildragers te gebruiken
in de natuur met statief meegeleverd

Waar koop je een verrekijker?

Als je deze vraag intikt op google dan blijkt al snel dat een verrekijker online kopen erg populair is. Met name de Nederlandse webwinkel bol.com schiet er boven uit. Het is bij uitstek de verrekijker kopen winkel online! Je vindt bij bol.com verrekijkers voor alle doeleinden in alle prijsklassen. Er wordt duidelijke informatie verstrekt waardoor de meest geschikte verrekijker kiezen gemakkelijker wordt. Ik heb vooraf nooit geweten hoeveel verrekijker merken er zijn. De Bol.com webwinkel heeft een groot aantal verrekijker merken beschikbaar.

In de winkelstraat vind je verrekijkers vaak bij de opticien of de winkels voor outdoorsport. Naast de overheidsdiensten zoals politie en defensie zijn er ook veel particulieren die verrekijkers kiezen om bijvoorbeeld hun hobby uit te kunnen oefenen. Zo gebruiken vogelaars hun verrekijker voor vogels te observeren, liefhebbers van astronomie gebruiken de verrekijker voor sterren observatie en zo zal een zeezeiler een kijker voor op zee bij zich hebben. Er zijn ook veel mensen die als ze gaan fietsen een verrekijker in de fietstas hebben.

De techniek van de verrekijker

Objectdiameter

Het tweede getal geeft de diameter van het objectief (voorste lens) aan. Dit bepaalt het lichtverzamelend vermogen van de verrekijker. Hoe groter het lichtverzamelende vermogen, ofwel het tweede getal, hoe meer de verrekijker geschikt is voor de schemering. Als jij dus vaak in de schemer dieren wilt spotten dan moet je een verrekijker nemen met een grotere diameter. Je moet er wel rekening mee houden dat deze verrekijkers ook wat groter en zwaarder zijn. Een goed voorbeeld hiervan is laatstgenoemde verrekijker 20 x 100!

Eye relief

Het derde punt om rekening mee te houden is de eye relief ofwel de oogafstand.Dit is de afstand  tussen de lens van de verrekijker en de plek waar het beeld wordt gevormd. Dit is speciaal belangrijk voor brildragers omdat bij hen de afstand tussen het oog en de lens groter is. Een verrekijker voor brildragers heeft een minimale oogafstand van 15 mm.

Field Of View

Ten vierde field of view (FOV) ofwel het gezichtsveld. Als jij een groot veld met wegvliegende  kraanvogels wilt bekijken dan heb je een groot gezichtsveld nodig. Dit betekent dat hoe groter het getal voor de field of view hoe meer zicht-bereik je hebt.  Het getal geeft de breedte aan van het beeld op een afstand van 1kilometer.

Uittredepupil

Als vijfde punt moet je rekening houden met de Uittredepupil bij de aanschaf van een verrekijker. De uittredepupil bepaalt of de verrekijker geschikt is als verrekijker met nachtzicht. Als je hier geen rekening mee houdt is het erg moeilijk om het object in het donker goed te kunnen zien. Jouw pupil kan tussen de 2 en de 7 mm vergroten. Voor kijken in het donker zal je pupil de maximale 7 mm moeten aannemen.

De uittredepupil van een verrekijker bereken je door het 2e getal te delen door het 1e getal. Dus bijvoorbeeld een verrekijker 8×56 geeft een uittredepupil van 56 gedeeld door 8 is 7 en komt dus overeen met jouw pupil in het donker. Hiermee is deze verrekijker dan ook geschikt als verrekijker met nachtzicht!

Dioptrie correctie

Bij het zesde punt de dioptrie correctie kun je je rechter en linkeroog scherp stellen. Als er een verschil zit in het zicht van je ogen dan is het door deze correctie aan allebei de ogen even scherp.

Nog even alles op een rijtje;

 • Vergrotingsfactor
 • Objectdiameter
 • Eye Relief
 • Field of View
 • Uittredepupil
 • Dioptrie correctie

Welke verrekijker kopen voor welk doel?

Verrekijker voor safari

Het is erg belangrijk bij het spotten van de Big Five tijdens je safari dat je een goede verrekijker hebt. Een verrekijker met camera is natuurlijk super handig; observeren en fotograferen in 1 moeite. Een verrekijker met nachtzicht is ook aan te bevelen omdat de wilde dieren zich vaak in ochtend- of avondschemering laten zien.

En als je een verrekijker met afstandsmeter hebt weet je precies wanneer je je uit de voeten moet maken:) Zorg er ook voor dat je een verrekijker hebt die alle details en kleuren goed zichtbaar maakt. Een helder en scherp beeld is erg belangrijk als je op zo’n unieke trip alles goed wilt kunnen zien.

Verrekijker voor vogels spotten en observeren

Als je vogels wilt spotten met een verrekijker heb je een verrekijker nodig die zo’n 8x vergroot. Natuurlijk kan groter ook maar dat betekent meteen dat deze lastiger is stil te houden en dan zie je een soort van trillende beelden. Ook hier is het weer van belang wanneer en waar jij graag vogels wilt spotten. Als je graag bij schemer gaat spotten of vaak in het bos vogels observeert moet je voor een verrekijker kiezen met een hoog schemergetal.

Ofwel een groot objectdiameter. Ook dan is een kijker met nachtzicht een goede investering. Wat ook leuk is als je onderweg bent met de elektrische vouwfiets en je kunt met de verrekijker mooie vogels spotten in de polder of hoog in de lucht. Wil je vogels in de vlucht goed kunnen spotten dan is een verrekijker met stabilisatie misschien wel iets voor jou?

Verrekijker klein formaat.

Als je veel wandelt of fietst in de natuur dan wil je graag een kleine compacte verrekijker en een niet te zware. Een compacte verrekijker wordt gekenmerkt door een lensopening van 20 tot 28 mm. Deze kleinere lenzen zorgen ervoor dat er veel minder licht binnenkomt en daardoor bij weinig licht het zicht ook beperkt is. 

Dus als je meer lichtsterkte, helderheid en kwaliteit wilt zul je voor een grotere verrekijker moeten gaan. Maar dit bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Als jij tevreden bent met een verrekijker van klein formaat en kunt zien wat je wilt zien dan is dat natuurlijk prima.

Verrekijker voor op zee

Het is natuurlijk erg belangrijk met het observeren aan de kust of op zee dat de verrekijker waterdicht is. Het is sowieso van belang bij de aanschaf van een verrekijker of deze waterdicht moet zijn voor jou.  Als je aan of op zee bent en vaak tijdens zonsopgang of zonsondergang je verrekijker gebruikt is het van belang dat je een verrekijker neemt met een breed gezichtsveld. Denk aan een vergroting van 10x.

En een lichtdoorlating van 50 millimeter. Dan heb je altijd helder beeld ook bij de zonsop- of zonsondergang. Als je heerlijk aan het varen bent op je boot met een elektrische buitenboordmotor kun je in alle rust de vogels en andere dieren bekijken. Ook zijn er verrekijkers op de markt die met stikstof zijn gevuld, hierdoor zijn ze waterdicht en beslaan de lenzen niet bij slechte weersomstandigheden.

Verrekijker en astronomie

Ja, je hebt niet perse een telescoop nodig hiervoor. Je kunt natuurlijk met het blote oog ook al veel waarnemen. Met een verrekijker zijn veel meer sterren te zien als met het blote oog. Ook kun je met een verrekijker veel dubbelsterren en sterrenhopen zien. 

Als je een lichtsterke verrekijker hebt kun je ook sterrenstelsels waarnemen en nevels. Als je een verrekijker met een redelijke vergroting hebt kun je de vier grote manen van de planeet Jupiter zien en ook de ring van Saturnus. Kortom je kunt een beetje geschikte verrekijker bij astronomie als alternatief gebruiken voor de kijkers waar een sterrenwacht mee werkt.

Wat is een observatiekijker?

Een observatiekijker staat op een vaste plaats en heeft een hoge vergrotingsfactor. Dikwijls wordt hier een verrekijker op statief voor ingezet. De observatiekijker word vaak gebruikt om vanaf een vaste plaats bijvoorbeeld een voederplek van herten of reeën te bekijken. Ook ken je ze van een uitkijkpost van een militaire basis of gevangenis.

De verrekijkers met statief die vooral bekend zijn zijn de observatiekijkers aan de kust waar je een muntje instopt. Dan kun je een aantal minuten de zee afspeuren. Altijd leuk om te doen.

kijker waar je geld in kan stoppen en over de zee en het strand uit kunt kijken. De kijker hangt in een rode beugel.
Lekker even in het oneindige turen

Hoe kun je een verrekijker en iPhone (of andere smartphone) samen gebruiken?

Tegenwoordig is er ook zoiets als Snapzoom. Dit is een speciale houder die het mogelijk maakt om je verrekijker en iPhone aan elkaar te bevestigen. Met deze houder hangt je camera van je smartphone vlak voor de verrekijker-lens, aan de kant waar je normaliter je ogen plaatst. In de praktijk betekent dit dat je foto’s of filmpjes kunt maken over een grotere afstand.

Welke andere soorten verrekijkers heb je nog?

Naast alle verrekijkers die behandeld zijn heb je nog vele andere en ook voor andere gebruiksdoeleinden.

Verrekijker met nachtzicht of infraroodkijker

Een nachtkijker ofwel infrarood verrekijker wordt gebruikt om in het donker een helder beeld waar te nemen. Het beetje licht wat uitgestraald word door de maan en de sterren word door de nachtkijker opgevangen en electronisch versterkt. Eerder in de Verrekijker kopen review heb je ook al wat kunnen lezen over wanneer een verrekijker geschikt is voor de schemering. Je kunt nachtkijkers voor verschillende doeleinden gebruiken;

Er bestaan zelfs al een geavanceerde nacht verrekijker met camera. Dan praat je wel over High-Tech!

Spotting scopes  

Een spotting scope is een apparaat tussen een verrekijker en sterrenkijker. Deze worden meestal op een statief geplaatst. Door het traploos schakelen van vergrotingen is de spotting scope uitermate geschikt voor vliegtuigspotters en vogelspotters.

Richtkijkers 

Richtkijkers worden gebruikt in de jacht of voor de schietsport. Deze worden op het wapen geplaatst om het doelwit op de juiste manier te raken. Ook deze zijn er in verschillende soorten: normale richtkijkers, Red dot richtkijkers en Nachtrichtkijkers 

Conclusie


Verrekijker kopen review conclusie Zoals bij elke hobby kun je het qua gelduitgaven zo gek maken als je wilt. Je koopt al een compacte verrekijker voor ca.€ 25,- maar er zijn ook professionele verrekijkers voor heel veel meer geld! In deze review heb ik je een klein inkijkje gegeven in de wereld van de verrekijker. Ik denk dat het een bijdrage kan leveren om te beslissen welke verrekijker bij jou past.
Veel kijk plezier!


Toegift: geschiedenis van de verrekijker

Even een klein stukje geschiedenis in de verrekijker kopen review. De verrekijker is uitgevonden door de Nederlander Hans Lippershey uit Middelburg. Deze Hans was een Duits-Nederlandse brillenmaker en ook lenzen slijper, hij leefde van 1570 tot 1619.  Middelburg, de hoofdstad van Zeeland, was in die tijd een belangrijke stad. De stad stond bekend om zijn glasindustrie. Je zult er dan ook niet van staan te kijken dat in deze stad de Hollandse kijker voor het eerst is gemaakt.

De Hollandse kijker is mede tot stand gekomen door glasmeester Govaert van der Haeghen. Hij paste Italiaanse technieken toe om glas te maken. Omdat er hierdoor in die tijd kwalitatief helder glas beschikbaar is is er de mogelijkheid om de Hollandse kijker te ontwikkelen. In het jaar 1608 heeft Hans Lippershey patent aangevraagd voor zijn Hollandse kijker. Ze waren in Europa al op meerdere plekken bezig om te zoeken naar een vergrotend instrument. Maar uiteindelijk is het oudste document van de patent aanvraag van Hans Lippershey.

Dit was voor dat jaar niet een enorme ‘nieuwe’ uitvinding want men was al langer (sinds 1530) bekend met het fenomeen dat twee lenzen samen een vergrotend effect hebben. In 2007 word er door de Zwitser Rolf Willach  duidelijk gemaakt dat de doorbraak in 1608 niet heeft gelegen aan de slijptechnieken. Maar in 1608 is de uitvinding van het diafragma geweest. Een diafragma is een opening in de lichtbaan van een lens die een bepaald licht door kan laten of tegen houden. Het midden van het diafragma valt samen met de optische as van de lichtbundel die binnenvalt in het instrument. In dit geval de verrekijker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *