Review: Hoe groen is Vattenfall en de groene stroom die ze leveren?

Review: Hoe groen is Vattenfall?

Als je wil overstappen van energieleverancier dan doe je dat weloverwogen. En natuurlijk wil je een groene stroom leverancier.Vattenfall zegt dat ze duurzame energie leveren en dus ook groene stroom. Ik ben benieuwd hoe Nuon en Vattenfall samen zijn gekomen en inmiddels een heel groot windmolenpark voor de Hollandse kust gaat bouwen. Allemaal voor groene stroom ik wil overstappen naar Vattenfall als ze mij groene stroom kunnen leveren.


Inhoudsopgave

Vattenfall wie zijn wij?

Zweedse’ energie in Nederland vanaf februari 2009 werd aangekondigd dat het Nederlandse energiebedrijf Nuon gefaseerd gaat worden overgenomen door het Zweedse bedrijf Vattenfall. Vattenfall is een 100 % Zweeds staatsbedrijf.
Al op 1 juli 2009 kreeg Vattenfall voor € 5,0 miljard een belang van 49 % in Nuon. Ook verwerft Vattenfall hiermee direct de operationele zeggenschap en word in 6 jaar tijd het belang naar 100 % gebracht.

Nuon word Vattenfall 

In oktober 2018 maakt het bedrijf bekend dat de naam Nuon geleidelijk gaat verdwijnen en in oktober 2019 wordt alleen nog de naam Vattenfall gehanteerd. In 2017 had het bedrijf 3503 mensen in dienst en werd 10% van de totale energie als ‘Groen’ gekenmerkt. Vandaag de dag is het streven van Vattenfall erop gericht om binnen 1 generatie geheel fossielvrij te zijn.

Overstappen naar Vattenfall

Nu in 2020 heeft Vattenfall meer dan 2 miljoen klanten in Nederland. Natuurlijk krijg je deze klanten niet zomaar dit zijn klanten die al bij Nuon zaten en dus mee overgegaan zijn toen het Vattenfall is geworden. Maar er zijn inmiddels ook veel mensen die overgestapt zijn naar Vattenfall. Dat moet wel beteken dat het bedrijf iets te bieden heeft. Als je naar Vattenfall wil overstappen kan dat natuurlijk en word je welkom geheten met een leuk Vattenfall welkoms cadeau je zult zelf de vlag uit moeten uit hangen want het is zeker een goede keuze om op groene energie over te stappen!


En als je hulp nodig hebt bij het overstappen naar Vattenfall dan staat er natuurlijk een Vattenfall verkoopteam voor je klaar om je bij allerlei vragen te helpen. Als jij alleen de groene stroom wil afnemen bijvoorbeeld of je wil groene stroom en gas van Vattenfall gaan gebruiken dan zal het verkoopteam van Vattenfall je daar graag bij helpen om de juiste keuze te maken. Zo hoef je bij het overstappen naar een nieuwe energieleverancier geen dag zonder stroom of gas te zitten:)!

Ook het opzeggen of verhuizen naar Vattenfall is geen enkel probleem je meterstanden worden door de slimme meter van Vattenfall afgelezen en je krijgt via een jaarafrekening te zien wat je nog terug krijgt of moet bijbetalen. Als je gaat overstappen naar Vattenfall is de slimme meter een uitkomst want dan hoef je zelf niks meer te doen, Vattenfall kan dan door de slimme meter zelf de meterstanden aflezen. Handig toch!

Vattenfall Nederland

Als je op de website van Vattenfall Nederland komt kun je goed navigeren tussen de verschillende categorieën. Als jij je jaarafrekening wil bekijken kun je door in te loggen hier meer over te weten komen.

Via de categorieën kun je een keuze maken uit de verschillende producten en van de diensten die Vattenfall aanbiedt. Hieronder zie je de verschillende producten die je kan bekijken;

Elk product klikt u eenvoudig aan. Vervolgens een eerste korte uitleg en wilt u meer weten Lees Verder! Ook heel handig dat u makkelijk doorklikt naar de interne Energie Vergelijk pagina. Kiest u bijvoorbeeld voor Groene Stroom dan krijgt u deze als welkom scadeau de eerste 3 maanden gratis! De Powerdeal nu is één scherpe vaste prijs voor stroom voor 1 jaar! Met een druk op de regel energieadvies krijg je maatwerk geleverd.

Aan de hand van je adresgegevens kun je snel zien wat je hoogstwaarschijnlijk per maand gaat betalen. En anders kun je vanzelfsprekend contact met ze opnemen via email. Ook voor de zakelijke afnemer van energie ben je bij Vattenfall aan het goede adres. Eigenlijk met dezelfde klantvriendelijke benadering als de particuliere afnemer.

Vattenfall duurzame energie

Vattenfall heeft als ambitie om binnen 1 generatie geheel fossiel vrij te zijn. Vattenfall wil ernaartoe om alleen maar duurzame energie te leveren. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld geen bruinkool meer gebruikt wordt om energie op te wekken. Om dit te bereiken werkt Vattenfall er hard aan om grote windparken voor de Hollandse kust te bouwen.

Nuon bouwde in 2006 al een groot windmolenpark voor de Hollandse kust van Egmond aan Zee. En in 2023 hoopt Vattenfall het Hollandse Kust Zuid windpark in gebruik te nemen. Dit is dan het grootste windpark op zee ter wereld! Vattenfall groen dat is waar het om draait!

Met reeds 20 windmolenparken op zee zijn ze pionier en specialist in Europa. Voor de Schotse kust hebben ze het European Offshore Wind Deployment Centre (EOWDC). Deze locatie bestaat uit elf windmolens die nieuwe technologieën testen voor de volgende generatie windparken. Vattenfall gaat voor duurzame energie, Vattenfall groen!

Zonnepanelen kopen

Zonnepaneel energie

Op de website wordt meer dan voldoende informatie geboden over zonne-energie thuis. Een duidelijke uiteenzetting hoe zonnepanelen werken. Hoe de procedure voor het installeren werkt.Wil je het liever in eigen beheer doen kun je via Slimster verschillende offertes in mailbox ontvangen zonder heel veel moeite! En kun je op die manier zonnepanelen kopen.

En uiteraard wat de voordelen voor de consument zijn. En die zijn uiteraard niet alleen op financieel gebied want bij het gebruik van zonne-energie kun je aan Vattenfall de ’teveel’ geproduceerde groene stroom terug leveren. Wat is er nou mooier dan dat je je slimme meter terug ziet lopen! Maar denk ook zeker aan je bijdrage aan fossielvrije energie.

Ook hierbij kunt je via de site als je gaat inloggen al een eerste berekening maken wat voor jou van toepassing is. De volledige procedure vooraf en het uiteindelijke installeren worden uitvoerig en duidelijk uiteengezet.

Conclusie

Vattenfall is voor nu en in de toekomst een meer dan betrouwbare leverancier van duurzame energie.
Wat vooral veel mensen aanspreekt is het streven naar fossielvrije energie binnen 1 generatie(liefst sneller!).
De mogelijkheden hiervoor vindt je zeker bij Vattenfall laten we ervoor gaan dat de groenste energieleverancier Vattenfall gaat worden!


Nog meer informatie over groene stroom:


# Waar komt groene stroom vandaan?

Laten we bij het ontstaan van de winning van groene stroom via zon, wind en water beginnen, 100% groen stroom uit zon, wind en water daar komt de groene stroom vandaan. Op het gebied van gebruik en winning van groene stroom is Zweden al heel lang een pionier ten opzichte van andere (industrie)landen. Zo was Zweden een van de eerste landen die zijn spoorwegnetwerk elektrisch heeft gemaakt!

Zweden is een grote consument van energie. Dit kan gedeeltelijk worden verklaard door het (vooral in de winter) koude klimaat en de hoogontwikkelde en energie vragende industrie. Denk hierbij alleen al aan de autoindustrie, verpakkingsindustrie en meubelindustrie. Gelukkig staat hier tegenover dat Zweden een groot deel van zijn elektriciteit, 40 %, wint uit waterkracht! Tevens komt 11 % van de totale elektriciteitsproduktie uit windenergie. 

# Windenergie: 

In Nederland halen we slechts 3 % van onze elektriciteit uit wind/zon energie en waterkracht kennen we eigenlijk niet in Nederland. Wat windenergie betreft zijn er sinds 2008 door de Zweedse Energieautoriteit 423 gebieden aangewezen voor de winning van windenergie. Dit betreft zowel energiewinning op land, binnenwateren en op zee. Als al deze vierkante kilometers daadwerkelijk gaan worden ingericht met windmolens beslaat dit slechts 2 % van Zweeds ‘grondgebied’.
Op dat moment zou al de elektriciteit die nodig is voor de Zweedse huishoudens uit windenergie gewonnen kunnen worden! Nu is inmiddels de prognose dat er in 2023 twee maal zoveel energie gewonnen wordt.

# Energie uit hout en andere energiegewassen:

Zweden is bedekt met ca. 28 miljoen(!) hectare bos, ongeveer 54 % van het totale landoppervlak en 19 % van alle bos in Europa. Je zult begrijpen dat dit een enorme industrie is. Grote kans dat de vurenhouten planken die je in NL bij de bouwmarkt koopt uit  Zweden komen.
Geen wonder dat ’s werelds grootste woonwarenhuis juist in Zweden is ontstaan!

De productie van voor de industrie geschikt hout zorgt ook voor een enorme berg ‘afval’. Zoals o.a. zaagsel wat gebruikt wordt voor de productie van houtpelletsGeperste zaagselkorrels die bij verbranding voor energie zorgen. Zelfs de takken met naalden die voor de industrie niet bruikbaar zijn worden verwerkt in grote verbrandingscentrales. Deze centrales zorgen voor heel veel stadswarmte.

# Energie uit Raapzaadolie 

Als je in de maand mei met auto of trein door Zweden reist, kun je ze niet missen; onmeetbaar grote akkerbouwpercelen in prachtig gele bloemen. Als je o.a. door de zuidelijke provincie Skåne trekt tref je daar kilometers lange linten van raapzaadvelden aan.
De olie die uit dit zaad gewonnen wordt kan uitstekend in de keuken gebruikt worden maar is tevens een grote energieleverancier. In veel Zweedse steden rijdt het openbaar vervoer op deze olie.

Evenals overigens andere vormen van biogas o.a. uit afval gewonnen.

# Waterkrachtcentrales: 

Mede door de aanwezige bergen in Zweden en de voortdurende aanvoer van water door de Golfstroom vind je er veel stromend water! Waarbij vele stromingen verval laten zien waarbij er meer dan 200 m3 per seconde aan water vervalt. Dit is het minimum wat nodig is voor het winnen van waterkrachtenergie.

Vooral in het noorden van het land is dit van toepassing. Het is geen uitzondering dat er zelfs gebieden zijn waar er meer dan 350 m3 water per seconde vervalt. Via deze laatst genoemde vorm van energie komen we terecht bij het Zweedse woord voor waterval nl; Vattenfall!

# Wat zijn de doelstellingen van groene energie in de toekomst

Men ( Europese Unie) wil in 2050 in ieder geval ca. 50% van alle energie die wij nodig hebben opwekken als groene stroom. Er zijn al landen die als doelstelling hebben dit in 2030 gerealiseerd te hebben.Waaronder Duitsland zij willen rond 2030 100% groene energie gebruiken. U zult begrijpen dat dit enorme veranderingen met zich mee brengt en dit dus niet één twee drie geklaard is. Het is dus goed mogelijk dat dit door al deze grote veranderingen langer zal gaan duren.

Hier een aantal feiten van groene energie, energiebronnen zijn zon, wind en water?

#1 groene stroom komt van duurzame energiebronnen

Dat wil zeggen dat de groene stroom word opgewekt door verbrandingen van
       organische materialen.

#2 groene stroom is altijd beschikbaar

Het behoeft geen uitleg denk ik; zon, wind en water is altijd aanwezig. Nederland   
heeft in tegenstelling met Zweden, nog niet genoeg capaciteit om in duurzame 
Energie te voorzien. Hier zijn we met z’n allen wel hard voor aan het werk.

#3 groen gas

       Groen gas komt tot stand door vergisting van compost van bijvoorbeeld tuinafval of koeienmest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *