Review: Vanillestokjes kopen, welke zijn de beste?

Er zijn naast de bekende Madagascar vanille nog heel veel andere soorten!

Review: Vandaag een review over Madagaskar Vanillestokjes? 

Vanillestokjes zijn een heel bijzonder product dat iedereen wel eens gebruikt in de keuken voor het bakken van taarten, in desserts, sausjes of een heerlijke crème brûlée.

Vandaag een leuke review over het vanillestokje. Mogelijk maak je wel eens gebruik van vanille in een recept. Maar vaak is dit vanillesuiker of vanille-essence. Maar zelden het merg van een vanillestokje, wat wel veel meer een echte vanillesmaak geeft.

Ik vraag me af of er veel verschil zit in een vanillestokje, vanillesuiker of vanillepasta.En waar komen vanillestokjes vandaan? 

En waar kan je vanillestokjes kopen? En waarom zijn vanillestokjes zo duur? En hoe vanillestokjes te gebruiken? Allemaal vragen waar ik antwoord op hoop te vinden.
Zit er veel verschil in de soorten, zijn ze gezond? Dus ik ben er eens wat dieper ingedoken om het één en ander hierover te weten te komen.

Inhoudsopgave

Hoe vanillestokjes te gebruiken?

Als je in een recept verse vanillestokjes gaat gebruiken doe je dat meestal door het vanillestokje in de lengte voorzichtig met een scherp punkmeisje open te snijden. Vervolgens haal je met hetzelfde mesje het zachte gedeelte, het vanillemerg, uit het stokje en voegt dit toe aan je recept. Ook kun je voor bepaalde recepten waarin je melk gebruikt het vanillestokje in de melk weken.

Het moge duidelijk zijn dat het vanillestokje je gerecht de puurste vorm van vanillesmaak- en geur geeft.
Wanneer je het merg eruit schraapt en dit vermengt in je gerecht, taart of chocolade bonbon. Daarna kun je het lege vanillestokje in een pot met suiker steken en al snel zul je de smaak van vanille in de suiker proeven. Zo maak je heel gemakkelijk je eigen vanillesuiker. Natuurlijk kun je ook vanillesuiker kopen.

Deze vanille smaak is meestal afkomstig van een synthetisch gemaakte vanilline.  Als je vanille-essence gebruikt zul je merken dat je hier meer van nodig hebt om de vanille smaak te krijgen. Ook dit is een synthetisch verkregen vanillevervanger met een minder subtiele vanillesmaak. Vanille-extract is gemaakt van alcohol en een vanillestokje. Het vanillestokje heeft tussen de 2 en 6 maanden in een fles met alcohol geweekt. Hierna spreek je van een vanille extract.

Hoe kun je vanillestokjes bewaren?

Een vanillestokje kan, mits goed bewaard, wel een jaar goed blijven.
Vanillestokjes bewaren dien je in een luchtdichte verpakking te doen.Dan ook graag op een donkere koele plek. Met een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Niet in de koelkast, daar kunnen ze uitdrogen, en als ze vochtig worden dan gaan ze schimmelen. 
Als je een luchtdichte plastic bak(je) hebt dan werkt dat het best en blijft de vanille het langst houdbaar.

Mocht het toch gebeuren dat er een beetje schimmel op het vanillestokje zit kun je deze een aantal uur in melk of warm water leggen.Als het vanillestokje hard is geworden en je wilt deze zacht maken kun je het stokje ook zacht maken door het in melk of lauwwarm water te leggen.Ook bij de vorming van kristallen op het vanillestokje is er niks aan de hand dit betekent dat de vanilline naar boven komt. Vanilline is de stof die zorgt voor de vanillesmaak.Dan heb je een hele goede vanille in huis!

Waarom zijn vanillestokjes zo duur?

vanillestokjes bestellen

Dat is een goede vraag ja, waarom zijn vanillestokjes zo duur? Want als ik ze moet kopen sta ik altijd te kijken van de hoge prijs. Vanille is naast saffraan de duurste specerij op de wereld. De reden hiervan is de volgende. In het begin van de 19 eeuw hebben ze geprobeerd om vanille ook in Europa te telen. Maar de plant kreeg geen vrucht. (het uiteindelijke vanillestokje) Ze zijn er pas later achtergekomen hoe dit kwam. 

De natuurlijke bestuiver van de vanille orchidee is de Melipona beecheii.
Dit is een speciale bijensoort die zorgt voor de bestuiving van de vanille orchidee. En die komt niet voor in Europa.

Inmiddels word er veel vanille gekweekt buiten Mexico maar in deze gebieden is er geen natuurlijke bestuiving aanwezig. In de landen Madagascar, Comoren en de Réunion (het vroegere Bourbon!) moet er dus kunstmatig (lees:handmatig!) bestoven worden.

Dit betekent dat iedere bloem langsgegaan moet worden om dit te doen. Dan is het ook nog zo dat aan iedere tros er maar één bloem per nacht open gaat.Je zult begrijpen dat dit een enorm arbeidsintensief karwei is.
Als dit gelukt is duurt het ook nog vijf tot acht maanden voordat men kan gaan oogsten.

Dan moet het ook niet gebeuren dat er een aantal koude nachten zijn want hierdoor kan de oogst helemaal mislukken. Na het oogsten van de vanillestokjes volgt er een fermentatieproces. Dit houdt in dat de vanillestokjes iedere dag gedurende een periode van ongeveer 4 maanden, dit kan drie maanden zijn maar ook zes maanden, in de zon worden gelegd.

Hierna worden de stokjes in wollen dekens gewikkeld. En ’s nachts worden ze in luchtdichte vaten bewaard.
Dit om het aroma goed in het vanillestokje te behouden.

Waar komen vanillestokjes vandaan?

madagaskar vanille

Het vanillestokje komt van laat ik even zeggen de vanillestokjes plant. Flauw he? Maar feitelijk is het wel zo, ze komen namelijk van de vanille orchidee ook wel Vanille planifolia genoemd.

De vanillestokjes plant is een klimplant met stengels tot wel 15 meter lengte. De stengels zijn ongeveer een vinger dik en de wortels zijn de bekende orchidee wortels.

Deze zijn wit en gekruld en groeien voor een gedeelte boven de grond. De bladeren van de vanille orchidee hebben een gespitste vorm, smal toelopend in een punt. De nerven van de bladeren zijn bijna niet te zien. Voor wat betreft de bloemen van deze vanille orchidee kan ik vertellen dat die lichtgeel van kleur zijn. Het is een langwerpige bloem met aan het uiteinde een omgekrulde rand.

De ‘vruchten’ van deze plant, het uiteindelijke vanillestokje, hangen als een soort peul aan de plant. Botanisch is het geen peul maar een bes.Deze zijn eerst groen en verkleuren dan naar geel. En in deze staafjes zitten de zaadjes ofwel het merg genoemd.

Waar groeit de vanille orchidee?

De vanillestokjes plant komt voor in de volgende gebieden;

 • Mexico (Honduras, Gauatemala, Belize)
 • Florida
 • West- Indië
 • Midden Amerika
 • Noorden van Zuid Amerika

De vanille orchidee komt vooral voor in tropische gebieden. Oorspronkelijk kwam de orchidee alleen in Mexico voor. Tot men de bestuiving kunstmatig leerde te doen plaats vinden. Hierna kon men de vanille-orchidee ook elders tot vruchtdragend kweken.
Daarom worden er tegenwoordig in veel meer landen vanille-orchideeën gekweekt.
Je kunt een lijn trekken om de wereldbol en tussen de Noord-, en Zuidpool ligt een baan die de naam tropen heeft. Deze banen worden ook wel de keerkringen genoemd.

De tropen worden gekenmerkt door weinig verschil in temperatuur tussen dag en nacht. En in deze streek is het warm en vochtig. De temperatuur in deze gebieden komt niet lager dan 18° Celcius.
En overdag liggen de temperaturen tussen 25° en 30°.Met deze temperatuur en leefomgeving gedijt de Vanille orchidee het best.

Welke soorten vanille zijn er allemaal?

Je hebt verschillende soorten vanille met allemaal hun eigen smaak.

 • Mexicaanse Vanille
 • Madagaskar Vanille
 • Tahitiaanse Vanille
 • Comoren Vanille
 • Oegandese Vanille
 • Papoea Nieuw Guinea Vanille
 • India Vanille
 • Tonga Vanille

Mexicaanse vanille

De Mexicaanse Vanille komt van de Vanilla Planifolia orchidee. Deze orchidee groeit in de buurt van Papantla. Dit is een gebied in de hooglanden van Veracruz in Mexico. De Mexicaanse vanille is de vanille die men over de hele wereld het liefst gebruikt. 

De Mexicaanse vanillestokjes is herkenbaar aan zijn sterke geur en smaak. Hij is goed te combineren met chocolade.
Dit deden de Azteken ook al. Ook met kaneel en kruidnagel is deze vanille nog steeds herkenbaar.

Madagaskar vanille

Op het eiland Réunion ten oosten van Madagaskar in de Indische oceaan, wordt Bourbon Vanille de Madagaskar geteeld. Het eiland Réunion heette vroeger Bourbon en ligt ten oosten van Zuid-Afrika.

De oorsprong van deze vanille komt van de Mexicaanse orchidee.
Deze vanille is een van de meest geproduceerde soort.

De smaak van deze vanille is goed te gebruiken voor zoete en hartige gerechten.
Het heeft een rijke en zachte smaak.

vanillestokjes

Thaitiaanse vanille

Vanilla Tahitensis is een gekruiste orchidee die oorspronkelijk uit Guatemala
komt en nu geteeld word op Tahiti en Bora Bora.

Kenmerken van dit vanillestokje zijn o.a.:

 • groter
 • donkerder
 • dikker
 • meer zaad
 • meer olie en vocht
 • minder vanilline

De smaak van de Thaitiaanse vanille is een subtiele en combineert goed met zoete gerechten
waar de vanillesmaak de boventoon voert. 

Comoren vanille

De vanillestokjes van de Comoren staan bekend om hun kwaliteit die zeer goed is. Er wordt niet heel veel geproduceerd maar wat ze produceren behoort tot de 1e klasse vanille.

Deze vanille geeft een heerlijk zoete smaak.

Oegandese vanille

In Oeganda is het klimaat met twee droge seizoenen per jaar zeer goed om vanillestokjes te oogsten.
Door deze twee droge seizoenen zijn zij in staat om een jaar rond vanillestokjes te produceren.

De kwaliteit van deze vanille is erg goed. De stokjes bevatten veel vanilline en merg en zijn dus heel rijk van smaak. 

De Oegandese Vanille die afkomstig is van de Vanilla Planifolia word graag gebruikt door patissiers en chocolatiers.

Papoea Nieuw Guineese vanille

Deze vanillestokjes worden intensief geteeld en daardoor is de smaak minder als die van de vanillestokjes uit Tahiti.
Toch gebruiken ze dezelfde orchidee soort, Vanilla Tahitensis.

Deze vanille is gemakkelijk te verwerken in verschillende soorten gerechten in verband met hun fruitige smaak.

India Planifolia vanille

De vanille van India is dezelfde als die van Madagaskar, de Vanille Planifolia.

De kwaliteit van deze vanille is een A kwaliteit.
Het is een dik vanillestokje met een pittige kaneel smaak en het vanillestokje heeft een hele donkere kleur. 

Tonga vanille

‘Vlakbij’ Nieuw Zeeland ligt de eilandengroep Polynesië. Tonga is een klein eiland met een lage vanilleproductie. 

De vanillestokjes afkomstig uit Tonga zijn van een zeer goed kwaliteit.
De smaak van deze vanille is vergelijkbaar met rozijnen, rode wijn en kersen.

Conclusie

Ik begrijp nu veel beter waarom vanille zo speciaal is. Waarom je dit niet zomaar ten overvloede gebruikt in de gerechten.
Zelf wil ik wel graag een vanillestokje gebruiken, het is duurder maar de smaak is beter dus je hebt er minder van nodig.

En de zelfgemaakte vanillesuiker vind ik veel lekkerder en veel puurder van smaak! Ondanks de vele verschillende soorten Vanille gaat mijn voorkeur uit naar de Madagaskar Vanille maar dat is natuurlijk een persoonlijke smaak en keus.

vanillestokjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *