Review: Plantage Wildlust van Tessa Leuwsha

Plantage Wildlust van Tessa Leuwsha is een zeer aangrijpend verhaal gebaseerd op geschiedkundige achtergronden over het Suriname van begin vorige eeuw.

Zowel in boekvorm als in e-book en luisterboek te bestellen!

Gevolgd worden Oscar en Janne Brouwer, een jong Nederlands echtpaar, wat emigreert naar een koffieplantage in Suriname om daar orde op zake te gaan stellen.

We krijgen een waarheidsgetrouwe inkijk in het leven van het directeursechtpaar en de relatie met de werknemers. Deze werknemers zijn veelal mensen uit Brits- en Nederlands-Indië en uiteraard mensen met een Afrikaanse afkomst.

Nog maar 40 jaar na het afschaffen van de slavernij in juli 1863, blijkt dat er feitelijk niet echt veel verbeterd is voor de ‘vrijgemaakten’. De afstand van Oscar tot zijn werknemers is groot, communicatie loopt via zijn opzichter Creebsburg, een Surinamer.

De beloning van de medewerkers is zeer benedenmaats en ook zaken als bijvoorbeeld huisvesting zijn zeer primitief.
Laat staan dat de mensen met respect behandelt en bejegend worden.

Janna gaat met de bezem door het directeurshuis en krijgt daarbij hulp van Alma.
Ook Janna heeft moeite om een band op te bouwen met haar huishoudster; als ze Alma wat vertelt over haar jeugd en de zeilmakerij van haar vader antwoord deze kort met het verhaal over haar oma die is opgegroeid en gestorven in slavernij(!).

Op de plantage woont ook Rhambharosay, afgekort naar Rambaroos. Deze van Indiase ‘immigranten’ afkomstige jonge jongen is als een schaduw op de plantage en in het verhaal aanwezig.

Zonder ouders ziet hij de mensen op de plantage, en in het bijzonder Alma, als zijn familie. Verder in het verhaal krijgt hij te horen dat het werk voor hem erop zit en hij kan gaan, dit blijkt een zeer grote impact op hem te hebben!

Schrijfster Tessa Leuwsha, geboren te Amsterdam 1967, heeft een Nederlandse moeder en Surinaamse vader. Het is vooral haar moeder geweest die haar de interesse voor literatuur heeft bijgebracht.

Tessa Leuwsha


Via een opleiding in toerisme en later een studie Engels krijgt Tessa in 1996 opdracht een toeristische gids over Suriname te maken. Hierdoor komt ze terecht in het geboorteland van haar vader. Al in 2015 schrijft ze het boek Fansi’s stilte, een grootmoeder en de slavernij.


Aan de hand van herinneringen van haar ooms en tantes en overleden vader ontstaat een reconstructie van het leven van haar grootmoeder, Fanceline Cummings. Oma Fansi is zelf opgevoed door een vrouw die in slavernij heeft geleefd.
Een aangrijpend goed geschreven levensverhaal wat bewezen wordt met de nominatie voor Inktaap Literatuurprijs 2017!

Ook met ‘Plantage Wildlust’ slaagt Tessa Leuwsha er weer in een mooie roman te schrijven die u en mij tevens wat leert over onze jonge kolonie geschiedenis!

Nog een goed boek lezen? Lees ook deze review van: Gifspoor van Jet van Vuuren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *