Review: Padel sport is enorm in opkomst, wat is dit voor balsport?

Wat zijn de spelregels en tactiek?

Review: Padel sport is enorm in opkomst. Waar kan ik een goed padel racket kopen?

Je hoort steeds meer over de sport padel en ik ben erg benieuwd wat hier nou zo anders aan is dan squash of tennis. Dus ben ik er eens ingedoken om er wat meer over te weten te komen.

Waar vindt Padel zijn oorsprong, hoe zijn de spelregels en met hoeveel mensen speel je Padel? Heb je een instructeur nodig of moet je een Padel training volgen?

Wat voor soort schoenen en racket heb ik nodig? Allemaal vragen die ik in deze blog ga beantwoorden.

Dus neem even rustig de tijd om deze Padel blog door te lezen! Misschien ben je dan nog meer geïnteresseerd en gaat het je nieuwe hobby wel worden, net zoals het springen op de trampoline!

Inhoudsopgave

Padel is een balspel dat word gespeeld op een baan van 10X20 meter die afgezet is met glas of hekwerk van ca. 4 meter hoog.
Padel spelen doe je met een padelracket en 4 personen.

Je kunt padel spelen in Nederland op ca. 150 locaties met meerdere banen. Dit zal de komende jaren alleen nog maar meer gaan worden om dat het een sport in opkomst is en een enorm populaire sport.
Via deze link kun je op zoek naar een padelbaan bij jou in de buurt!

Padel speel je met vier personen daarbij staan er 2×2 personen elk aan een kant van het net.

Bij het spel mag de bal maar 1 keer de grond raken. Als de bal over het net word geslagen dan moet deze eerst de grond raken en dan pas mag de wand gebruikt worden.

Ook mag nadat de bal de grond heeft geraakt de achter-, als de zijwand raken of andersom om deze vervolgens weer terug te spelen naar de tegenstander.

Het is ook toegestaan om tijdens het spel, als de bal aan jouw zijde is, de wand te gebruiken om daarna de bal terug te spelen naar de tegenstander.

Als de bal de grond heeft geraakt en daarna uit de baan gaat is het een punt voor de tegenstander.

 • Hoge verbranding calorieën
 • Uithoudingsvermogen wordt beter
 • Spieren worden sterker
 • Verbetering coördinatie
 • Je wordt behendiger
 • Sterkere reflexen
 • Goede ontspanning
 • Sociale bezigheid omdat je het met meerdere spelers speelt

Waar is deze sport uitgevonden?

Padel komt oorspronkelijk uit Mexico en hier spelen ze dit spel al zo’n 50 jaar. Ene Enrique Corcuera is de bedenker van het spel. Hij bedacht een variant op tennis omdat hij niet genoeg plaats had in zijn tuin voor een tennisbaan. (aldus Wikipedia)

Dus besloot hij om een ander soort balspel te ontwikkelen dat wat raakvlakken heeft met tennis. Achteraf lijkt het iets meer op squash omdat bij padel ook de wanden gebruikt mogen worden in het spel.

Hij zet een terrein uit van 10 bij 20 meter en zet hier wanden omheen van 3 tot 4 meter hoog.
Ook plaatst hij een net in het midden van het veld en besluit om met houten rackets te gaan spelen omdat het speelveld een stuk kleiner is.

En zo is het padel dus uitgevonden!


Uiteindelijk is het een Spaanse vriend van Corcuera die deze balsport meeneemt naar Spanje en daar wordt al snel de eerste Europese Padelclub een feit.

Weer iets later is deze sport via Spanje meegenomen naar Argentinië. Het heeft in Argentinië zo’n enorme vlucht genomen dat er inmiddels meer dan 2 miljoen beoefenaars zijn. 

In Spanje is het inmiddels uitgegroeid tot de tweede sport die beoefend wordt door zo’n 5 miljoen sporters.

De padelsport is één van de snelst groeiende sporten ter wereld.

Wat is padel?

Padel is een balsport dat gespeeld wordt met een speciaal padelracket. Op een baan van 10 bij 20 meter met wanden die 4 meter hoog zijn. 

# Welk padel Racket kopen en waar op letten?

Het padelracket is gemaakt van carbon, fiber of grafiet. Het racket is maximaal 45,5 cm lang en maximaal 26 cm breed. Een padel racket weegt tussen de 365 en 396 gram, het racket is gemiddeld tussen de 36 en 38 millimeter dik. In het ‘blad’ van het racket bevinden zich meerdere gaten, zodat je tijdens het slaan minder luchtweerstand ondervindt.

In het racket bevind zich de zogeheten sweetspot. De sweetspot zorgt ervoor dat als de bal precies hierop wordt geraakt de bal een grotere impuls zal krijgen.

Ook bevindt er zich aan het racket een koord wat men tijdens het spel om de pols doet.

Er zijn drie verschillende soorten padel rackets. Welk padel racket kopen en waar je op moet letten hangt af van de leeftijd van de speler en hoe ervaren deze is in het spel. Welk padel racket je moet kopen hangt dus van meerdere factoren af.

Soorten rackets:

# Rond padel racket

Dit is echt een padel racket voor beginners. De sweetspot is ten opzichte van het racket groot en dus makkelijk te raken. Op deze manier heb je meer controle over de bal. Voor de speler die net begint met padel is het een goed racket

Rond racket

# Traanvormig padel racket

Dit racket is voor de wat meer gevorderde speler. De sweetspot ligt wat hoger in het racket. Met dit racket kun je goede controle uitoefenen en kracht. Het is een racket dat tussen de rondvormige en de diamant-vormige inzit.

Traanvormig racket

# Diamantvormige padel racket

In de diamantvormige rackets zit de sweetspot hoog in het blad en is ook kleiner dan bij de ronde en de traanvormige rackets.

Je kunt met dit racket meer kracht en snelheid uitoefenen. Uitstekend te gebruiken voor de vergevorderde speler en dus niet voor padel voor beginners.

Diamantvormig racket

Padel racket kopen waarop letten

Na deze uitleg wens ik je alvast succes bij het padel racket kopen toe. Als je besloten hebt welk padel racket te kopen moet je op de volgende zaken letten:

 • Gewicht
 • Grootte
 • Grip
 • Ervaring die jezelf hebt
 • Sweetspot
 • Proef spelen met racket
 • Ben je een beginner of een geoefende speler
 • Speel 30 minuten met het racket
 • Zorg dat die goed in de hand ligt

Wat heb je nog meer nodig om padel te spelen


# Padel bal

De padel bal is wat lichter dan de tennisbal, ook is de druk in de bal lager. De bal is daardoor minder snel dan de tennisbal. Ook hierin is de keuze van de bal waarmee je gaat spelen van belang. 

In geval van padel voor beginners kies je best voor een drukloze bal.
De reden daarvoor is dat deze minder hard stuitert en er meer mogelijkheid is om
langere rally’s te kunnen spelen.

Ben je al wat meer ervaren in het spel dan kun je kiezen voor een bal met meer druk zodat je een wat sneller spel krijgt. Dit komt omdat deze ballen beter stuiteren.

Dan zul je ook begrijpen dat de gevorderde spelers een bal gebruiken met een hoge druk zodat het niveau van het spel hoger ligt in verband met een betere stuit. Hierdoor is er ook meer mogelijkheid om meer effect aan de bal mee te geven. Ja zo zie maar er komt meer bij kijken als een puzzelboekje of een tijdschrift abbonement:)!

# Schoenen voor padel

Ook met het uit kiezen van schoenen om padel te spelen hangt het af van het niveau waarop je de sport speelt en op wat voor soort ondergrond van de baan. 

Als je een speler bent die vergevorderd is en een intensieve speelstijl hebt moet je ervoor zorgen dat je een stevige schoen hebt met veel grip.

Ook moet je ervoor zorgen dat er een goede demping in de schoen zit. Op die manier worden schokken tijdens het spel goed opgevangen en is er ook minder kans op blessures. 

Schoeisel voor padel voor beginners moet vooral zorgen voor veel grip. Omdat je je vaker af moet zetten met padel dan met tennis voldoen de tennisschoenen niet om padel te spelen.

# Padel kleding

Bij het spelen van padel is het net zoals bij andere sporten van belang dat je kleding aan hebt die lekker zit. En waar het zweet goed door wordt opgenomen. 

Verder kun je het met een tennisbroek, rokje of korte broek spelen, dat maakt niet heel veel uit en als je geen passende outfit kunt vinden kun je er ook voor kiezen om de kleding zelf te maken natuurlijk. Maar dat zal niet vaak gebeuren denk ik!

Wat zijn goede padelbanen?

De padel banen zijn enorm populair aan het worden bij veel sportcentra. Dit is natuurlijk logisch omdat het een sport is die enorm in opkomst is. Dit gaat waarschijnlijk ook een beetje ten koste van tennis dus wat is er dan eenvoudiger dan de indoor-tennisbaan ombouwen tot padelbaan.

Één belangrijk verschil is natuurlijk de glazen wand om het veld, je ziet ook velden met een hekwerk eromheen. Het veiligheidsglas dat gebruikt wordt is 10 tot 12 millimeter dik, als het breekt zal het in kleine stukjes breken. Op die manier loop je het minste schade op.

Omdat er eerst een hele kooi constructie ( ca.5000kg) word gemaakt voor de wanden is het van groot belang dat de fundering waar dit op komt te staan goed is. Deze mag na verloop van tijd niet gaan verzakken.

De toplaag van de baan kan verschillend zijn je hebt banen met zandkunstgras of een hardcourt toplaag. Zoals je kunt lezen komt er nogal wat bij kijken om een baan aan te leggen.

Omdat er zowel binnen als buiten banen worden aangelegd ben je zeker binnen minder gevoelig als het gaat om het weer. Bij regen kun je altijd binnen spelen.

Er zijn ook veel verenigingen waarvan je lid kunt worden en gebruik kunt maken van de banen, maar er is ook een mogelijkheid om een baan te huren. Met name voor de recreatieve speler is dat een uitkomst.

Wat zijn de padel spelregels?

Hier krijg je de Padel spelregels van mij: je speelt met vier personen daarbij staan er 2×2 personen elk aan een kant van het net.

Bij het spel mag de bal maar 1 keer de grond raken. Als de bal over het net wordt geslagen dan moet deze eerst de grond raken en dan pas mag de wand gebruikt worden.

Ook mag nadat de bal de grond heeft geraakt de achter- en/of de zijwand geraakt worden om de bal vervolgens weer terug te spelen naar de tegenstander.

Het is ook toegestaan om tijdens het spel als de bal aan jouw zijde is de wand te gebruiken om daarna de bal terug te spelen naar de tegenstander.

Als de bal de grond heeft geraakt en daarna uit de baan gaat is het een punt voor de tegenstander.

# Service bij padel

Je speelt met een onderhandse opslag die start aan de rechterkant van het veld.
Dan moet deze in het linkervak in het service vak stuiteren (dit mag ook 2x zijn)

De bal mag ook de wand hierbij raken maar altijd eerst de grond. Je mag de wanden gebruiken maar pas dan als de bal eerst de grond heeft geraakt.

Als je serveert moet de bal eerst 1 keer op de grond stuiteren en mag dan ter hoogte van de heup geslagen worden.

Voor alle duidelijkheid heb ik deze video even ingevoegd omdat bij het zien van het spel het veel duidelijker wordt. Met de padel backhand, forehand en de serve.

# Puntentelling

De puntentelling van padel is hetzelfde als die bij tennis. Dus dat betekent 15, 30, 40, game en deuce bij 40-40. Bij de wedstrijden wordt er gespeeld om 2 gewonnen sets en één gewonnen set bestaat uit 6 games. 

Als beide teams op 6-6 uitkomen dan word er net zoals bij tennis een tie-break gespeeld tot een verschil van 2 punten.

Dit is de uitleg van de spelregels van het spelen van padel. Padel spelen is niet moeilijk als je het recreatief wilt uitoefenen, je hebt wel een beetje bal gevoel nodig.

Als je kijkt naar de onderhandse service die gespeeld wordt is dit wat makkelijker uitvoerbaar dan de bovenhandse service bij tennis bijvoorbeeld.

Je moet er wel rekening mee houden dat het een snel spel kan zijn zeker als je kijkt hoe de gevorderde spelers spelen. Als jij het op een serieus niveau wilt spelen dan is het zeker van belang om lessen te nemen. 

Het is in ieder geval een sport die zowel door beginners, kinderen, ouderen en senioren gespeeld kan worden. Zeker als je ervoor zorgt dat je tegenstander van hetzelfde niveau is, kun je een hele leuke wedstrijd hebben. 

En daarna misschien ook nog een gezellig kopje koffie of een biertje.

Waar kun je padel spelen in Nederland?

In Nederland zijn er inmiddels zo’n 15.000 mensen die padel spelen. Het is een enorm populaire sport aan het worden. Inmiddels kun je ook op heel veel banen terecht om dit spel te spelen. 

Amsterdam, Utrecht, Maastricht, Leiden maar ook de kleinere plaatsen zoals Kampen, Hoorn en Eindhoven en nog vele anderen beschikken over een padel vereniging en padel banen.

Padel spelen in Nederland kan al op ongeveer 150 locaties met meerdere banen. Dit zal de komende jaren alleen nog maar meer gaan worden om dat het padel spelen in opkomst is en enorm populair.

Een hele bekende padel speler is Ewan Watson, tevens bondscoach van het Nederlandse padelteam.
Hij geeft trainingen en speelt zelf ook in competitie verband. Samen met het Nederlandse top duo Bram Meijer en Uriël Maarsen maakt hij zich sterk om padel spelen onder de aandacht te brengen.

Er wordt aan gewerkt om padel in 2024( in Frankrijk) mee te laten doen als Olympische sport.

Via deze link kun je op zoek naar een padel baan bij jou in de buurt

Voordelen van padel

 • Allround sport
 • Hoge verbranding calorieën tijdens de sport
 • Uithoudingsvermogen wordt beter
 • Spieren worden sterker
 • Verbetering coördinatie
 • Je wordt behendiger
 • Sterkere reflexen
 • Goede ontspanning
 • Sociale bezigheid omdat je het met meerdere spelers speelt

Conclusie

Padel is een sport die vergelijkingen heeft met tennis en squash maar met zijn eigen spelregels en tactiek van spelen een op zichzelf staande sport is. En je hebt waarschijnlijk wel wat exercises and lessons nodig:)

Omdat je het met vier personen speelt heeft de sport een sociaal karakter. En met alle voordelen die deze sport met zich meebrengt kan ik alleen maar concluderen:

Als je op zoekt bent naar iets nieuws ga gewoon een padel racket kopen en begin eraan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *