Review: Het echte leven van Adeline Dieudonné

Reveiw: Het echte leven van Adeline Dieudonné (1982)

Het echte leven

Zowel in boekvorm als in e-book en luisterboek te bestellen!

Boek Het echte leven is een verhaal dat gaat over gezin van een dominante, sadistische vader, een murw gebeukte moeder, de 10 jarige vertelster en haar jongere broertje Gilles genaamd.

De schrijver weet met haar realistische stijl perfect de situatie van het gezin in de typische woonwijk te beschrijven. Zelfs de beschrijving van het huis, met daarin de kamer vol opgezette jachttrofeeën van de vader, maakt dat je de sfeer in het gezin en de woning haast fysiek kunt voelen.

De vader drukt een zo dergelijk zwaar stempel op de andere gezinsleden dat er geen sprake is van enige warmte of liefde. Alleen tussen Gilles en zijn zusje bestaat een innige band, ze weten samen zelfs te kunnen lachen.

Als door getuige te zijn van een gruwelijk ongeluk, Gilles zich in zichzelf terugtrekt en ook de lach uit hem verdwijnt besluit de vertelster het lot in eigen hand te nemen. Ondanks haar jonge leeftijd en kwetsbaarheid zal ze ervoor zorgen dat Gilles zijn lach weer terug op het gezicht krijgt.

Als ze later in het verhaal door haar vader wordt gebruikt in een aan zijn sadistische brein ontsproten jachtspel besluit ze nooit meer een prooi te zijn. Als haar vader dan ook nog haar lieve hondje Dovka in zijn grote sterken handen krijgt barst de bom.
Met haar inmiddels verschenen moeder als getuige komt alle jarenlange opgeslagen frustratie en woede er op een allesvernietigende wijze uit.

Een werkelijk prachtig geschreven boek met een ongelofelijke energie. Adeline bedient zich van haar sprankelende schrijfstijl om dit gruwelijke verhaal op verlichtende wijze te kunnen overbrengen. Ik kan je dit boek dan ook meer dan van harte aanbevelen.

Wil je nog een spannend boek lezen? Lees de review van In Hechtenis van Nicci French dan zeker ook even!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.