Review: Beste grasmaaier van 2021?

Wordt het een robotgrasmaaier of een elektrische accu grasmaaimachine?

Review: Welke grasmaaier kan ik het beste kopen? Moet ik de beste grasmaaier van 2021 nemen?

Zoals de titel al aangeeft ben ik toe aan een nieuwe grasmaaier. En aangezien de keus enorm is ten aanzien van grasmaaiers gaat dit toch even moeilijk worden. Wil ik een elektrische-, benzine-, accu- of robot grasmaaier kopen

Moet ik de beste grasmaaier van 2020 uit de gelijknamige test nemen? Of wacht ik op de test van 2021?
Word het een Husqvarna, Gardena, Bosch of John Deere en waar ga ik hem kopen? Bij de Praxis, Gamma, in de aanbieding of bij Bol.com, of via Coolbleu? Keuze mogelijkheden in overvloed zou ik denken. Maar dat maakt het niet makkelijker om de beste grasmaaier te kopen!

Er zijn grasmaaiers te krijgen met of zonder een snoer, met of zonder opvangbak, elektrisch met een accu, of op benzine. En dan zijn er ook nog de robotgrasmaaiers!

Keuze genoeg dus maar waar begin je nou mee, ik hoop dat deze blog je kan helpen bij het vinden van de beste grasmaaier.

Inhoudsopgave

Nieuwe grasmaaier kopen waar op letten?

Er is enorm veel keuze in grasmaaiers, maar welke is nou de beste grasmaaier geschikt voor jouw gazon.
Het hangt af van verschillende factoren waar je op moet letten bij het kopen van een grasmaaier. Als je een robotmaaier koopt moet je tuin dan helemaal afgezet zijn met van dat harmonicagaas of een andere tuinafscheiding?

#1. Heb je een klein of groot gazon?

Als je gazon een oppervlakte bestrijkt van ca 50 m2 tot en met 250 m2, dan is het handig om voor een elektrische grasmaaier te kiezen of een grasmaaier met accu te kopen. En met deze oppervlakte is een handmatige grasmaaier ook prima om te gebruiken

Is je gazon groter, tot wel ongeveer 1000 m2, dan kun je zowel een elektrische grasmaaier kopen of een grasmaaier met accu kopen. Voor gazons met deze omvang kun je ook uitstekend een grasmaaier kopen op benzine of je kiest voor de beste koop robot grasmaaier van de consumentengids.

Bij een grotere grasmat zou ik voor de beste robotgrasmaaier van 2020 kiezen, heerlijk gebruiksvriendelijk. Of ik zou op zijn minst een grasmaaier kopen op benzine. Geen gedoe met snoeren of lege accu’s!


Bij een groot parkachtig gazon zou ik absoluut een zitgrasmaaier kopen of ik zou misschien zelfs wel een grasmaaier tractor kopen. Ga je een zitgrasmaaier kopen of een grasmaaier tractor kopen laat je dan door een specialist dealer goed informeren. Het is tenslotte nogal een investering.

#2. Vind je grasmaaien leuk?

Als jij een liefhebber bent van grasmaaien dan zal dit je keus in de aanschaf van een grasmaaier sterk beïnvloeden.Wil je het zelf doen of zit je liever onder je veranda of bij je pod huisje of nog luxer lig je liever aan je (opblaasbaar) zwembad?
Wil jij niet teveel herrie tijdens het grasmaaien maar wil je geen snoer hoeven uitrollen dan zul je waarschijnlijk een grasmaaier met accu kopen. Ik zelf heb hele goede ervaringen met de Stihl Accu Grasmaaier. De accu gaat wel 500 m2 mee en de accu maaimachine is bijna geruisloos. Voor mij is het de beste accu grasmaaier met mulchfunctie.

#4. Wil je het makkelijk?

Dan zal de voorkeur uitgaan naar een robotgrasmaaier. Die stel je één keer in en daarna heb je er verder weinig omkijken meer naar. Lees de test beste robotgrasmaaier 2020 voor het maken van je keuze.


Als je een groter gazon hebt wat zich minder goed leent voor een robotgrasmaaier kun je eventueel overwegen een zitgrasmaaier te kopen. Weide-achtingen grasvelden worden door de robotgrasmaaier niet echt goed gemaaid en dan kan de zitgrasmaaier uitkomst bieden. En lekker op je grasmaaiertje zittend over je gazon is wel makkelijk natuurlijk.

#5. Weinig onderhoud aan de grasmaaier?

Ook dit speelt een grote rol bij de keus van de aanschaf van een grasmaaier. Je zult begrijpen dat een benzine
aangedreven grasmaaier meer onderhoud vergt dan een elektrische grasmaaier of robotgrasmaaier. Ga je een grasmaaier kopen op benzine dan zul je van tijd tot tijd onderhoud aan de motor moeten plegen.

De ouderwets beste Handgrasmaaier

De handgrasmaaier is vooral geschikt als je een kleine stadstuin hebt. Je kunt deze ook makkelijk in de hoek van het schuurtje kwijt wat ook fijn is en hij functioneert altijd. Hooguit eens in de twee jaar de messen (laten) slijpen en smeren. De beste handgrasmaaier koop je gewoon bij het tuincentrum in de buurt.

Je bent met de handgrasmaaier snel klaar en je hebt eigenlijk niet echt veel onderhoud aan dit handgereedschap.

Het is belangrijk dat je deze na iedere maaibeurt even schoon borstelt. Niet met water schoonspoelen want hier zullen de messen sneller van gaan roesten wat zoals begrijpelijk niet bevorderlijk is.

Het scherp zijn van de messen is erg belangrijk want dan snijdt het mes op een goede rechte manier de grasspriet af. En zo is het gras minder vatbaar voor ziektes.

Voordelen

 • Goedkoop in aanschaf
 • Neemt niet veel opbergruimte in beslag
 • Niet veel lawaai

Nadelen

 • vooral geschikt voor kleinere oppervlaktes

Elektrische grasmaaier

De elektrische grasmaaier heeft altijd elektriciteit nodig om te kunnen werken en daarom zit deze verbonden
met een snoer aan de machine. Dit kan ook meteen een nadeel zijn want je moet iedere keer je snoer in de
gaten houden zodat je er niet overheen rijdt en beschadigt of dat je erover struikelt. Ik heb er alle jaren voor dat we besloten een grasmaaier met accu te kopen behoorlijk op lopen mopperen!

Zeker voor de kleinere stukken gazon is dit een prima keus om aan te schaffen. Ze zijn vaak wel een stuk goedkoper dan een accugrasmaaier en dat kan hem dus voor jou de beste grasmaaier maken.

Als je een grasmat hebt die goed bereikbaar is met een verlengsnoer en niet al te groot dan kun je gerust een elektrische grasmaaier kopen.

Voordelen

 • Geschikt voor stadstuinen
 • Makkelijk in gebruik
 • Stiller in gebruik
 • Minder onderhoud
 • Goedkoper in aanschaf

Nadelen

 • stopcontact in de buurt nodig van je gazon
 • verlengsnoer in de gaten houden (struikelen, overheen maaien)
 • Niet geschikt voor ongelijk terrein

Elektrische Accugrasmaaier

De laatste jaren besluiten steeds meer mensen een grasmaaier met accu te kopen. Dit geldt overigens voor bijna alle batterij aangedreven gereedschap. Het grote voordeel is dat ze niet veel zoveel herrie maken als een elektrische of benzine aangedreven grasmaaier.

Er zijn accu’s die wat zwaarder zijn en langere tijd gebruikt kunnen worden voor ze leeg zijn. Dit is erg fijn want zo kun je er ook grotere oppervlakten mee maaien.
Als je kiest voor een accugrasmaaier dan kun je ervoor kiezen om een extra accu erbij aan te schaffen zodat
je ook een wat groter gazon in één keer kunt maaien. Dat heb ik met mijn Stihl accugrasmaaier ook gedaan en met veel genoegen.

Als je besluit een grasmaaier met accu te kopen dan heb je vaak de keus uit een zelf aangedreven machine of niet zelf aangedreven.
Dit is wel een wezenlijk verschil omdat bij de zelf aangedreven machine deze zelf voor de aandrijving zorgt.
Het is wel zo dat wanneer je deze functie gebruikt de accu sneller leeg is.

Voordeel

 • Voor kleine en middelgrote gazons
 • Weinig onderhoud
 • Geen snoer
 • Niet veel lawaai

Nadeel

 • Duurder in aanschaf
 • Zwaarder apparaat
 • Mogelijk meerdere accu’s nodig om gehele grasmat in één keer te doen

Benzinegrasmaaier

De benzine grasmaaier is vooral bedoelt voor de grotere stukken gazon. En ook bij ongelijke stukken in je tuin
is deze maaier te gebruiken. Ga je een grasmaaier kopen op benzine dan moet je er wel weer rekening mee houden dat er een verschil zit in de zelf aangedreven grasmaaimachines en de niet zelf aangedreven.

De zelf aangedreven machine die loopt zelf vooruit bij het in knijpen van een hendel op de machine.
Dit geld overigens ook voor de elektrische-, en de accugrasmaaimachines met zelfaandrijving.

Alleen is het bij de benzinegrasmaaiers wel belangrijk om daar rekening mee te houden omdat deze machines
vanwege hun motor zwaarder zijn dan de elektrische en accumachines. En het dus meer moeite kost om deze
vooruit de duwen.

Zeker als je wat ‘hoger’ op leeftijd bent zou ik zeggen schaf een zelf aangedreven machine aan. Dit werkt
namelijk heel wat makkelijker en zul je dus ook wat minder moe worden tijdens het maaien van het gras. 
En op die manier houdt je het ook langer vol!

Voordelen

 • Geschikt voor ongelijk terrein
 • Geen snoer zoals bij de elektrische machines
 • Alle plekken goed bereikbaar
 • Veel gemak bij grotere oppervlaktes
 • Krachtig
 • Meerdere functie’s mogelijk
 • Onkruid maaien

Nadelen

 • Duur in aanschaf
 • Meer onderhoud
 • Minder milieuvriendelijk
 • Veel geluid

Robot grasmaaier kopen waarop letten? 

robot maaier kopen

Wat is de beste robotgrasmaaier van 2020/2021? Inmiddels is er, nadat de eerste in 1990 al op de markt komt, heel veel keus op het gebied van robotgrasmaaiers. Natuurlijk is de beste een hele persoonlijke keus. En de beste robotgrasmaaier 2020 is weer niet dezelfde als de beste robotgrasmaaier van 2021!

Dit hangt van o.a. af van hoe groot is het gazon, welke kwaliteit wil je, hoeveel wil je eraan uitgeven. Factoren die altijd van belang zijn bij het grasmaaier kopen.
Hier geef ik een aantal zaken die je in de gaten kunt houden om voor jou tot de beste koop robotgrasmaaier te komen.

# Grootte van het gazon

Het is al eerder voorbij gekomen en in dit geval ook van belang bij de keuze wat voor jou de beste koop robot grasmaaier is. Bij aanschaf van een robotmaaier moet je letten op wat het bereik is van de machine.
De software die in de robot zit is voor een bepaald oppervlak en ook de accu is hierop afgestemd. Dus is het
belangrijk dat je degene aanschaft die bij de grootte van je gazon past.

# Sensoren 

Op een goede robotmaaier zitten sensoren en deze zorgen ervoor dat de robotmaaier niet tegen van alles en nog wat aanbotst wat niet bevorderlijk zou zijn voor het apparaat. Ook kan hij meten hoe vol de accu is en zorgt dan ook dat hij op tijd terug is op zijn laadstation.

Wel zo fijn dat die niet midden op je gazon stilstaat en je hem zelf terug moet gaan brengen. Tegenwoordig heb je ook robotmaaiers met een regensensor, die gaan naar ‘binnen’ als het te hard regent.

# Perimeterdraad

Dit is de draad die ervoor zorgt dat de robotmaaier precies weet tot hoever hij moet maaien.
Je kunt de draad ook ingraven dat is natuurlijk even wat werk maar dan hoef je hierna ook niet als je
iets in de tuin doet rekening te houden met de draad die daar ligt.

Het is wel belangrijk om voordat je een robotmaaier aanschaft, je weet hoeveel van het perimeter draad je nodig hebt. Zodat je voldoende draad hebt voor jouw terrein want dit kan nog wel eens verschillen met de bijgeleverde lengte.


Ook zijn er robotmaaiers die met een GPS systeem zijn uitgerust en op die manier precies weten waar de
grenzen van hun gebied liggen. Maar je zult begrijpen hoe meer mogelijkheden hoe duurder het is.

# Bediening robotmaaier

Er zijn allerlei mogelijkheden om bijvoorbeeld de maaihoogte, maaibreedte en een
maaischema in te stellen, dit dien je meestal te bedienen op de bovenkant van de maaier, onder een klep.
Ook zijn er robotgrasmaaiers die je kunt bedienen vanaf een App op je telefoon.

# Geluid van de robotgrasmaaier

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het geluid wat dit apparaat produceert niet hoger ligt dan
maximaal 70 decibel maar als het kan lager. Als jij lekker van je kopje koffie aan het genieten bent in de tuin en de
grasmaaier komt voorbij lopen en je kunt elkaar niet meer verstaan dan ga je daar niet blij van worden natuurlijk.

Check bij aanschaf hoeveel decibel aan geluid de robotmaaier produceert zodat je achteraf niet in de herrie zit!

# Hellingshoek

Het is belangrijk dat wanneer jij een tuin hebt die niet helemaal vlak is, maar waar misschien wat glooiingen inzitten, je robotmaaier hier ook mee overweg kan. Dus dat hij niet om kan vallen of te zwak is om hier tegenop te komen. 

Een helling van 30% is in bijna bij alle gevallen voldoende, twijfel je hierover neem er dan één die 40% aan kan dan weet je het zeker.

Voordelen

 • Geruisloos
 • Geen afval van gras
 • Gras maaien kost geen tijd
 • Milieuvriendelijk geen olie of benzine
 • Gemaaid gras blijft liggen en zorgt voor bemesting

Nadelen

 • Zelf de kanten van het gras bijhouden
 • Alleen voor kort haar bruikbaar loopt niet door lang gras
 • Rijd alleen over harde ondergrond

Zitgrasmaaier

Als je een heel groot gazon hebt dan kan het rendabel zijn een zitgrasmaaier te kopen.
Ze zijn wel duur in aanschaf maar het maakt het grasmaaien ook wel een stuk leuker en gemakkelijker.

De zogenaamde tuintractor geeft je meerdere mogelijkheden in het gebruik. Je kunt er vaak een aanhangertje achter hangen of in de winter een sneeuwschuiver aan monteren. Lekker multifunctioneel.

Ook zou je kunnen kiezen voor een zero-turn grasmaaier deze is met name geschikt voor tuinen met veel perkjes, bloembakken of andere obstakels die er in de tuin zijn.

Deze maaier kan 360 graden om zijn as draaien en dat maakt hem verschrikkelijk goed wendbaar.
Deze machines hebben nog veel meer extra mogelijkheden zo kun je er gras mee op vangen met
een opvangbak als je het niet wilt laten liggen.

Of je kunt kiezen voor een mulch optie. Met de mulch functie die ook regelmatig op andere grasmaaimachines
te vinden is zorg je ervoor dat het gras na het maaien word afgedekt met het gemaaide gras.
Op deze manier droogt je gras minder snel uit door de zon en de wind en het gras wat achter blijft zorgt voor extra bemesting waardoor je gras beter groeit.

Voordelen

 • Gaat snel
 • Je word er niet moe van
 • Werkt goed bij ongelijkheid en helling in gazon

Nadelen

 • Spoorvorming
 • Uitlaatgassen
 • Lawaai

Hoe onderhoud ik mijn grasmaaier?

Het onderhouden van je grasmaaier verschilt per type grasmaaier. Maar wat voor alle grasmaaiers geldt
is dat je de messen minimaal één keer per jaar moet laten slijpen.

Het is heel belangrijk dat de messen scherp zijn en dit heeft met name te maken dat het gras dan recht wordt afgeknipt.
Als de messen bot zijn dan wordt het gras niet echt geknipt  maar gesneden of getrokken. Hierdoor is de snede niet recht en dus bevattelijk voor ziektes die niet bevorderlijk zijn voor een mooie gezonde grasmat.

Voor het behoud van de grasmaaimachine moet je deze na iedere maaibeurt schoon borstelen als je hem weer terug op zijn plaats zet voor de volgende keer. Controleer ook een paar keer per jaar of bouten en moeren aan de machine nog allemaal goed vast zitten.

Bij de benzinemotor aangedreven machines zul je deze één keer per jaar een grote beurt moeten laten geven. Dan kunnen ze de machine helemaal nakijken en de olie verversen, luchtfilter vervangen en andere zaken die nodig zijn.

Bij de elektrische machines is het goed om de kappen los te maken die vastgeschroefd zitten en alles wat hieronder zit van vuil te ontdoen en als je een compressor hebt alles even schoon te blazen.

Hoe slijp je de messen van de grasmaaier?

Je kunt je messen van de grasmaaier laten slijpen bij een zaak die tuingereedschap verkoopt of je kunt het bij een messenslijper laten doen.
Wat erg belangrijk is als je zelf aan de slag gaat met het slijpen van de messen dat je ze er op de goede manier terug opzet.

Het is namelijk belangrijk dat de maaimachine goed is uitgebalanceerd dus zorg dat de machine goed is uitgelijnd als je de messen er weer terug in hebt gezet.

Robotmaaier versus grasmaaier?

Na dit alles te hebben geschreven om je verder te helpen in je keus welke machine je het best zou kunnen aanschaffen blijven er altijd vragen over. Omdat er zoveel keus op het gebied van grasmaaiers is hoeft het niet heel moeilijk te zijn om de keuze mogelijkheid te verkleinen. Een paar voorbeelden:

Als je een klein gazon hebt heb je geen zitmaaier nodig! Als je een middelgroot budget hebt om te spenderen vallen er ook alweer grasmaaimachines af. Als jij het leuk vind om een robotgrasmaaier in je tuin te laten lopen zul je kiezen voor een robot die aan je wensen voldoet.

Ook als je meer milieubewust wilt leven zul je geen benzinegrasmaaier aanschaffen maar eerder een hand-, of accumaaimachine. Dus op die manier word het kopen van een machine al een stuk makkelijker.

Conclusie

Mijn conclusie is dat het kopen van grasmaaimachine met een goede voorbereiding niet zo heel moeilijk hoeft te zijn.
Als je maar een aantal zaken van tevoren uitzoekt dan is het maken van een keuze een stuk makkelijker.
Ik wens je een fijne zomer toe met uitzicht op een mooie grasmat die net zo mooi is als die van de buren:)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *