Review: Denksport; Zweedse-, Sudoku-, Kruiswoord- en andere puzzels!

Review; Denksport Zweedse-, sudoku-, kruiswoord- en andere puzzels!

Als ik in het Nederlandse woordenboek het woord denksport opzoek krijg ik de volgende definitie, 

Denksport is een bezigheid waarbij mensen zich aan elkaar meten door middel van een spel waarbij vooral analytisch denken benodigd is.

Reglementair gespeelde vormen van denksport in competitieverband zijn o.a. Schaken, Dammen en Bridge.
Deze kun je ook recreatief spelen.

Duidelijk! Maar ik denk dat een heel grote groep mensen in zowel Nederland als België bij denksport eerder denken aan de vele verschillende soorten Denksport Puzzelboekjes die we vinden in het schap naast de tijdschriftenNet z bij de boekhandel en de supermarkt. 

En denk je bij het invullen van een puzzel eerder aan oudere mensen, dan heb je het goed mis. Ook jonge mensen raken meer en meer verslingerd aan de denksport puzzelboekjes. Zeker sinds het denksport online puzzelen in opkomst is weten ook jongere mensen de weg te vinden naar denksport puzzels.

Inhoudsopgave

Klein beetje geschiedenis

Denksport Puzzelboekjes is een uitgave van Uitgeverij Keesink uit Amsterdam. Al in oktober 1930 verschijnt de allereerste uitgave van een dit kruiswoord puzzelboek. De voorloper van de heden ten dage zo wel bekende Denksport Puzzels! Inmiddels is Keesing Media Groep uitgever van vele varianten op het Nederlandse Denksport Kruiswoordraadsel in geheel Europa en onderdeel van de Belgische inversteringsgroep Ergon.

Populaire soorten puzzelboekjes

Tot de meest gekochte varianten van de puzzelboekjes behoort de Denksport kruiswoordraadsel beslist op de eerste plaats.

Al in 1890 verscheen in een Italiaanse krant de eerste kruiswoordpuzzel.
In een Engelse krant verschijnt het eerste kruiswoordraadsel in het begin van de 20e eeuw. In ons land is zo ongeveer 1925 het eerste jaar waarin wij kennis maken met toen nog een kruiswoord puzzel. Het toenmalige Het Algemeen Handelsblad had toen de primeur.

Bij een kruiswoordpuzzel is er een raamwerk met genummerde open vakjes en zwarte vakjes welke het begin of eind van een oplossing aangeven. De lezer krijgt een omschrijving in vragende vorm met daarbij aangegeven het aantal letters van de oplossing.

De vragen zijn genummerd wat tevens de plaats aangeeft in het raamwerk waar de oplossing dient te worden ingevuld. Door alle vragen juist in te vullen wordt het raamwerk geheel gevuld. Oplossingen raken elkaar zodat de letters vaak in meerdere oplossingen overlopen.

Varianten

Bekende varianten van het kruiswoordraadsel zijn o.a. cryprogrammen, de doorloper, filippine en Zweedse puzzel. De laatste jaren zijn ook de Denksport Japanse puzzels en de Denksport Sudoku zeer gewild.

Doorloper

In tegenstelling tot het kruiswoordraadsel is er bij de Denksport doorloper geen sprake van een aangegeven aantal letters van de oplossing. Het diagram kent alleen open vakjes, geen zwarte zoals bij het kruiswoord.

In de omschrijving wordt geen melding gemaakt van het aantal letters waaruit de oplossing dient te bestaan. Zodat eigenlijk alleen van het eerste woord het begin bekend is en van het laatste woord het einde. Oplossingen kunnen zowel horizontaal als verticaal gevonden worden in de Denksport doorloper.

Cryptogrammen

Cryptogram is een samenstelling van het Griekse woord cruptos, wat verborgen betekent en het woord gram, wat komt van graphein wat schrijven betekent in het Grieks. De oplossing zit verborgen in de omschrijving.

De lezer krijgt dus een verborgen omschrijving, cryptische omschrijving, welke moet leiden naar de oplossing.

In Nederland zowel als België is Jan Meulendijks de autoriteit op dit gebied. Bijna alle Denksport cryptogrammen staan onder zijn redactie.

Zweedse puzzel

Het Zweedse raadsel, of Zweedse puzzel, is een variant op de kruiswoord waarbij de omschrijving gegeven wordt in het diagram waar de oplossing dient te worden ingevuld. De omschrijvingen zijn derhalve vrij kort, vaak maar 1 of 2 woorden.

De omschrijving staat op de plaats van de zwarte vakjes van het kruiswoord. Een pijltje geeft aan of de oplossing horizontaal dan wel verticaal moet worden geschreven.

Woordzoeker

De Denksport woordzoeker is een puzzel waarin bepaalde woorden dienen gevonden te worden in een diagram gevuld met letters.

Vaak gebeurt dit aan de hand van een lijst van synoniemen van die woorden, maar soms ook dient de lezer de woorden zelf te vinden.

De oplossingen kunnen horizontaal, verticaal alsmede diagonaal worden ingevuld. Ook kan het woord van links naar rechts geschreven staan alsmede van rechts naar links.

Letters kunnen meerdere keren worden gebruikt. De uiteindelijke oplossing van het raadsel bestaat uit de letters die niet worden gebruikt

Tot zover de taalkundige puzzels, uiteraard bestaan er veel meer varianten hierop.

Een tegenwoordig zeer populaire puzzel is de Sudoku.

Sudoku

Een sudoku (Japans>’isoleer de getallen’) is een puzzel bestaande uit negen bij negen vakjes die gegroepeerd zijn als negen blokken van drie bij drie vakjes. In de vakjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. Op zo’n manier dat in elke horizontale lijn én in elke verticale kolom en in elk van de negen blokjes de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

In een aantal vakjes zijn de cijfers al ingevuld. Edward Gairns maakt in 1979 de eerste Sudoku. In 1984 krijgt de puzzel Sudoku in Japan zijn naam.

Sinds 2005 is de Denksport Sudoku zeer bekend en geliefd in Nederland. Inmiddels zijn ze razend populair en bestaat er een Nederlands Kampioenschap Sudoku! (Bron Wikipedia)

Het invullen van puzzelboekjes is voor veel mensen een aangenaam tijdverdrijf net zoals tekenen of lezen. Of het nu op vakantie is of in het dagelijkse leven!

Tijdens het pendelen met de trein naar het werk, in de pauze of tijdens het ontbijt of de koffie smorgens. De dagelijkse krant speelt hierbij ook een grote rol. Daarom zijn de Denksport Puzzelboekjes ook zeer populair in de kiosk op het station of op het vliegveld. Ook kun je vaak Denksport puzzelboekjes kopen in de boetiek van het ziekenhuis.

Maar voor degene die niet wil of kan wachten op het dagblad bestaan er de uitgaven van Denksport Puzzels.

Het invullen van allerhande puzzels is een goede manier om de hersenen te trainen en prikkelen. Het vraagt om algemene kennis, taalkennis en mogelijk rekenkundige vaardigheden.

Het is dan ook niet vreemd dat puzzelen wordt aanbevolen voor bijvoorbeeld ouderen die deze prikkels niet meer uit het dagelijkse werk halen. Dit is dan ook een grote groep mensen die Denksport puzzelboekjes kopen.

Verschillende Denksport niveaus

Uiteraard bestaan er voor alle soorten Denksport puzzels verschillende niveaus. Van de puzzels voor de beginner tot puzzels voor de gevorende speler.

Door middel van stippen of sterren worden de verschillende Denksport niveaus aangegeven. Hoe meer stippen of sterren staan aangegeven hoe hoger het niveau.

denksport

Terug naar denksport

Natuurlijk kan ik naar de winkel gaan om de verschillende uitgaven van Denksport puzzelboekjes te kopen maar tegenwoordig zijn ze ook aan te schaffen via internet. Voor de Nederlandse markt ga je naar denksport.nl terwijl onze zuiderburen denksport.be kunnen bezoeken.

Op beide webwinkels krijg je gelijk een duidelijk overzicht van de verschillende uitgaven. Al op de openingspagina een overzicht van de best verkochte uitgaven en een kijkje op de nieuwste uitgaven. Ga ik in de menubalk naar Assortiment dan zie ik gelijk een opsomming op alfabetische volgorde van alle mogelijke soorten puzzels.

Ook in de menubalk aandacht voor bijvoorbeeld 10 voor Taal, Junior abonnement, cryptogrammen van Jan Meulendijks, Japanse puzzels, online puzzelen en te downloaden puzzel apps.

Alle uitgaven van de verschillende Denksport puzzelboekjes zijn als los exemplaar te bestellen.
Dit gaat zeer eenvoudig met een duidelijk bestel menu. Kom je hier niet aan uit raadpleeg dan de Denksport klantenservice voor ondersteuning.
Denksport biedt de volgende betaalmethodes,

  • IDeal
  • Paypal
  • Mastercard
  • Visacard
  • Americab Express

Ook is Denksport aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg en Trust E-commerce Europe, voor de nodige zekerheid!

Ook kun je je abonneren op de verschillende uitgaven. Er bestaat zelfs een Denksport junior abonnement voor de jongste puzzelliefhebbers. Neem je een abonnement dan krijg je voor kortere of langere tijd jouw favoriete boekje thuis gestuurd op de Denksport Verschijningsdata. Uiteraard geniet je bij het afsluiten van een abonnement enig financieel voordeel ten opzichte van het bestellen van losse uitgaves. De Denksport klantenservice kan je van meer informatie voorzien.

Online puzzelen

Prominent in de menubalk is het item Online Puzzelen aanwezig.

Je hebt de keuze uit 4 verschillende soorten puzzels,

  • Kruiswoordraadsel
  • Zweedse puzzel
  • Sudoku
  • Woordzoekers

Indien je speelt op smartphone is het invullen van de oplossingen bijzonder eenvoudig. Je gebruikt het scherm zoals je dat bij alle toepassingen van jouw telefoon af tablet doet. Speel je met een PC dan gebruik je jouw toetsenbord voor het invullen van de oplossingen.

Heb je het online puzzelen met goed gevolg afgerond dan kun je naar hartelust verder gaan met dezelfde categorie. Of kiezen uit een van de vele andere mogelijkheden. Zo hoef je dus nooit zonder jouw favoriete puzzel te zitten.
En bovendien is deze manier van spelen geheel GRATIS!

Verschillende vormen van de puzzels zijn ook te downloaden in de vorm van een app.

De Denksport app bestaat er in een groot aantal varianten in de vorm van de verschillende puzzels.

Voorbeelden van een Denksport app zijn de kruiswoord puzzels, woordzoekers, Filippine, sudoku en de Zweedse Puzzel.
Een link wijst je op de verschillende manieren van downloaden. Zoals bijvoorbeeld GooglePlay en App Store.

In enkele simpele stappen staat de app op je apparaat. En dan heb je ook onbeperkt puzzel plezier in jouw telefoon of tablet!

Conclusie

Ik ben een groot fan van de bijna oneindige puzzels die denksport te bieden heeft!
En niet alleen het puzzelen in een boekje. Ook maken van puzzels online of in de Denksport app, ik ben erg enthousiast.

Ik gebruik ook op de kleine verloren momenten mijn hersenen op een aangename manier.
Ik leer er ongemerkt ook altijd weer iets van. Want ook als ik het gewone woordenboek of het speciale puzzelwoordenboek moet gebruiken komt er kennis bij!

Zeer zeker ook aan te bevelen zijn de Denksport logisch uitgaven met allerhande minder bekende puzzels.
Erg leuk voor de vakanties of de regenachtige zondagmiddag.

Je kunt ook even in de tijdschriften winkel kijken voor nog meer leuke aanbiedingen →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *