Review: De Schemering en de Dageraad van Ken Follet

Boekrecensie: De schemering en de dageraad van Ken Follet

Dit boek, is ook als luisterboek en e-book te bestellen

De Schemering en de Dageraad is het vierde deel van de bekende Kingsbridge saga van Ken Follett. Met deze aflevering in de reeks beschrijft Follett het leven in het stadje Kingsbridge in het Engeland van rond 1000 na Christus. En dat doet deze Britse 71 jarige schrijver met heel veel gevoel voor historie en ook na gedegen geschiedkundig onderzoek. En dat maakt ook dat dit boek een bijzonder interessante inkijk geeft in het leven van de mensen in Engeland aan het begin van de middeleeuwen.

In deze periode van de geschiedenis wordt Engeland bedreigt door invallen van de Vikingen vanuit het oosten en vanuit het westen is er de oorlog met Wales. De tijd wordt vooral gekenmerkt door veel geweld en wetteloosheid waarbij gerechtigheid ook ver te zoeken is. Het gehuchtje Dreng’s Ferry wat later Kingsbridge zal gaan heten, en zijn bevolking staan centraal in dit verhaal. En dan in het bijzonder het leven van oorspronkelijk trotse botenmaker en later meester-bouwer, Edgar.

Landheer Wilwulf en vrouwe Ragna

Edgar moet al als jonge man op de vlucht voor de verschrikkelijke Vikingen en beland met zijn  broers en moeder in Dreng’s Ferry. Bij zijn vlucht heeft Edgar afscheid moeten nemen van zijn geliefde die door de Vikingen is vermoord. Het lot lijkt de botenbouwer tot boer te degraderen maar nadat Edgar kennis maakt met de monnik Aldred, blijkt hij over veel meer talenten te beschikken. Dat wordt ook opgemerkt door de uit Frankrijk afkomstige Ragna, vrouw van landheer Wilwulf.

Ragna die na enkele jaren erg teleurgesteld raakt over haar relatie en intimiteit met de landheer begint heimelijk gevoelens te ontwikkelen voor Edgar. Maar uiteraard kan van een relatie geen sprake zijn vanwege het standsverschil en het huwelijk met Wilwulf. Ook bij Edgar beginnen er gevoelens voor Ragna te groeien maar tevens hij ziet de bezwaren en vertrekt naar Frankrijk om als bouwer van kerken en kathedralen aan de slag te gaan.

Intriges en tijdsgeest

Ondertussen proberen de twee halfbroers van Wilwulf steeds meer macht naar zich toe te halen waarbij het vooral Wynstan de bisschop is die over de nodige intelligentie en de strategische eigenschappen beschikt. Als landheer Wilwulf zwaar gewond terugkeert na een aanval tegen de Vikingen probeert zijn broer hiervan gebruik te maken.

Ken Follett slaagt er niet alleen in om de tijdsgeest uitstekend weer te geven maar ook lukt het hem om de intriges van de twee broers tegen de landheer en zijn vrouwe mooi te beschrijven. Een heerlijk historische roman waarbij je al snel het gevoel krijgt zelf deel uit te maken van de personages en de tijd.

Lees ook de review van; Plantage Wildlust van Tessa Leuwsha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *