Review: Matras kopen waarop letten?

Wat is de beste matras, wat voor matras heb ik nodig?

Review: Ben je toe aan een nieuwe matras en weet je niet welke je het beste kunt kopen deze review gaat over een matras kopen waarop letten?

Je krijgt #10 matras kopen tips waar je zeker aan moet denken als je een matras gaat kopen!

Altijd lastig als je toe bent aan een nieuwe matras. Het is iets wat je maar een aantal keren in je leven moet kopen. Maar wanneer moet je je matras vervangen en waarom moet je je matras vervangen? Wat zijn de beste matrassen, en dan de belangrijkste vraag welke matras past het best bij mijn lichaam?

Het is heel belangrijk dat je een goede nachtrust hebt zodat je overdag goed kunt functioneren. En in je leven zijn er een aantal periode’s dat je door andere omstandigheden al problemen zou kunnen hebben met een mindere tot slechte nachtrust. Denk hierbij aan veel stress van werk, net een kleine baby in huis of de overgang van de vrouw.

Ik ga proberen een beetje duidelijkheid te verschaffen hierin.
Zodat je na het lezen van deze review makkelijker een keus kunt maken welke matras het beste bij jou past en welke matras je dus het beste kunt kopen. Je kunt verschillende matrassen met elkaar vergelijken. Maar wat is de beste matras?

Inhoudsopgave

Matras kopen

Wanneer ga je je matras vervangen?

Dat is de eerste vraag die bij mij opkomt als het zover is dat je eraan denkt om een andere matras te kopen. Wanneer je matras vervangen?Vaak begint het met wat lichamelijke klachten als je ’s ochtends opstaat. Je voelt je minder fit en je onderrug of je schouders doen een beetje zeer of zijn stijf. Dit zijn de eerste tekenen dat je matras mogelijk aan vervanging toe is. Het is meestal niet moeilijk om terug te rekenen hoeveel jaar je al op deze matras slaapt.

Als we dit dan ook nog even in uren gaan omrekenen dan snap je misschien beter dat het tijd is om hem te vernieuwen. Je zult ook begrijpen dat een matras van goede kwaliteit langer meegaat dan een goedkopere matras die meestal ook van mindere kwaliteit is.Als je slaapt verlies je heel veel vocht vanwege transpiratie de ene mens heeft hier meer last van dan de ander. Dit speelt ook een rol bij de slijtage van je matras.

Ook is het zo dat als je zwaarlijvig bent de matras door de grotere druk ook eerder zal verslijten.Als jij tijdens het gebruik van je matras deze regelmatig draait en schoonmaakt dan scheelt dat ook in slijtage. Het is zo dat de ene matras tussen de 5 en 8 jaar meegaat en bij andere matrassen tussen de 5 en 10 jaar. Ik denk dat als je daar een gemiddelde van neemt je zo rond de 8 á 10 jaar je matras zou ‘moeten’ vernieuwen.

Dit alles hangt dus af van:

 • je gewicht
 • reiniging
 • regelmatig draaien
 • gebruik van een topmatras
 • goede ventilatie

Welk matras kopen die bij mij past ?

Dat is een lastige vraag. Ik kan uit ervaring spreken dat je op een goed moment een matras moet uitzoeken.  Met het uitzoeken van een matras is het belangrijk dat je niet naar een hele dag ‘shoppen’ nog even langs de matrassen winkel loopt om er één uit te zoeken.Want wat gebeurt er dan je bent moe van het shoppen je lijf wil rusten en bij het uit proberen ligt iedere matras fantastisch. En dus kom je met de verkeerde thuis.

Het is erg belangrijk dat je niet een te harde of te zachte uitkiest. Als je op de matras gaat liggen moet je ruggengraat recht liggen. Als de matras te zacht is zul je voelen dat je in een soort van kuil ligt en dat is niet goed want dit gaat op termijn klachten geven.Als de matras te hard is dan lig je met je hoofd vaak te laag omdat je niet weg zakt in de matras.En ook dit geeft op termijn schouder en nek klachten. Dus let daar goed op!

De matras die ik kocht na de ‘shop-dag’ was er een die veel te zacht was en heb deze dus ook na een korte tijd weg moeten doen omdat ik er rugklachten van kreeg. De volgende die ik ben gaan kopen die was dus te hard. Ik wilde persé geen zachte matras meer hebben maar ben toen in mijn volgende keuze te ver door geschoten.En je zult hem al zien aankomen denk ik maar ik heb toen een te harde matras uitgezocht! Ook deze matras heb ik niet kunnen behouden. Maar toen had ik wel een probleem want welke moet ik dan wel aanschaffen?

welke matras kopen

Matras kopen tips

Als je een matras gaat kopen waarop moet je dan letten? Bij het kiezen van je matras kun je de matras criteria-lijst gebruiken. Met deze tips is het kopen van een matras een stuk gemakkelijker. En kom je te weten welke matras bij jou past.

Matras kopen tips:

 1. Proefslapen thuis
 2. Goede kwaliteit matras
 3. Lengte matras
 4. Matras Gewicht
 5. Matras materiaal
 6. Prijs matras
 7. Reinigen matras
 8. Temperatuur gevoeligheid
 9. Goed ventilerend matras
 10. Allergie matras

# Proefslapen thuis

Na mijn slechte keuzes wil ik nu alleen nog een matras die ik kan uit proberen zodat ik zeker weet dat ik de goede keus maak. En daarom is het proefslapen van een matras een uitkomst. Inmiddels kun je bij heel veel bedrijven proefslapen thuis op een matras waarvan jij denkt dat die goed is. Maak hier zeker gebruik van!

# Goede kwaliteit matras kopen

Ik ben niet zo dat ik in alles het beste wil hebben maar de matras moet van een goede kwaliteit zijn.
Je ligt er tenslotte de komende jaren weer veel op. En voor kwaliteit matrassen betaal je nu één keer meer. Maar als je kiest voor kwaliteit matrassen weet je dat je een goede nachtrust zult hebben. Een matras moet van goede kwaliteit zijn!

# Lengte matras

Voor wat betreft de lengte van je matras kan ik kort zijn de matras moet genoeg lengte hebben dus hou er rekening mee dat als je lang bent je ook een langere matras aanschaft.Je hebt verschillende matras lengtes: matras lengte 180, matras lengte 190, matras lengte 210.
Het is dus belangrijk om de goede matras lengte te kiezen. Als jij zelf 180 bent is het goed om voor een matras lengte van 190 of de matras lengte van 210 te kiezen. Zodat je lekker uitgestrekt kunt liggen zonder dat je voeten buiten het bed steken.

# Matras gewicht

Welk matras bij welk gewicht moet je kiezen? Als je niet zeker weet hoe hard je de matras wilt hebben dan kun je dit altijd even nakijken bij de fabrikant van de matras die je op het oog hebt. Deze hebben een gewicht-hardheid indicatie en dan kun je precies bepalen welke matras voor jou gewicht het beste is. Het is belangrijk om de hardheid van de matras en je gewicht op elkaar af te stellen.

# Matras materiaal

Het matras materiaal, waar de matras uit opgebouwd is heel belangrijk voor je slaapcomfort. Het is dus belangrijk om te bekijken wat voor jou de criteria zijn. Ik kom hier later nog op terug want er zijn heel veel verschillende soorten matrassen

# Prijs matras

Natuurlijk speelt de prijs van de matras bij de aanschaf ook een grote rol. Maar let hierbij wel op dat je iets gaat kopen
waar je ca. 10 jaar plezier van wilt hebben. Reken de prijs van de matras eens om in het aantal nachten dat je erop ligt dan is het helemaal niet zoveel geld. Bedenk dan ook dat goedkoop duurkoop is zoals vaak met heel veel producten.

Beste matras prijs kwaliteit, de prijzen van matrassen variëren van € 150,- tot wel € 1000,- maar je moet begrijpen dat het kwaliteit verschil
ook enorm is. Laat de aanschafprijs even belangrijk zijn als alle andere zaken met het uitkiezen van de juiste matras.

# Reinigen matras

Het is goed om er rekening mee te houden dat je de tijk van de matras eraf kunt halen dan kun je deze met enige regelmaat reinigen hier zijn goede middelen bij de supermarkt of apotheek te vinden.
De tijk is de hoes die om de matras zit en die kun je er meestal afritsen. Het reinigen van de matras is belangrijk voor het behoud van de matras.

# Temperatuur gevoeligheid

Het is ook goed om te letten op het ventilerend vermogen van de matras.
De ene matras zal makkelijker ventileren als de andere. Ook het dekbed of deken waar je onder ligt speelt hierbij een rol.

Als jij het makkelijk warm hebt ’s nachts is het goed om rekening te houden met welke matras beter ventileert.
En ook hetgeen waar je onder ligt. Let hier op!

# Goed ventilerend matras

ALs jij slaapt verlies jij heel veel vocht, dit kan wel oplopen tot een halve liter, dit vocht zal voor een deel in je matras dringen. Het is dus belangrijk dat je een goed ventilerend matras koopt, het vocht moet makkelijk weg kunnen en niet in de matras blijven zitten en bacteriën en schimmels gaan vormen. Met een ventilerend matras en een ventilerende matras beschermer zal je matras langer mee gaan en slaap jij ook een stuk droger.

# Allergie matras

Sommige mensen zijn allergisch voor bijvoorbeeld huisstofmijt of andere materialen. Bij de aanschaf van een nieuwe matras is het belangrijk om hierop te letten. Als je een allergie matras of eigenlijk een anti allergie matras nodig hebt omdat je last hebt van huisstofmijt bijvoorbeeld let hier dan op bij het kopen van een matras.

Heel vaak zitten er een soort van certificaten bij de anti allergie matras en hier kun je precies op zien of er schadelijke stoffen ofwel anti-allergisch zijn. Ook zijn er allergie matrashoezen en allergie matrasbeschermers.

Waarom je niet slaapt
Sleep Smarter
Slaap Matthew Walker
Baby in een droomritme Lekker slapen zonder huilen

Welke soort matras is het beste?

Welke matras is de beste is een lastige vraag om te beantwoorden. omdat we allemaal verschillend zijn maar ik geef hier een aantal soorten matrassen waar je uit kunt kiezen.

 • Bonellvering matras
 • Polyetherschuim matras
 • PU schuim matras
 • Traagschuim matras tempur
 • Koudschuim matras
 • Gel matras
 • Comfortschuim matras
 • Latex matras
 • Pocketvering matras
 • Vezel matras
 • Waterbed matras

Zoals je ziet zijn er heel veel verschillende soorten matrassen maar wat zijn de beste matrassen de beste matras dat bepaal jij zelf:)!
Niemand anders kan bepalen voor jou wat de beste matras is, en vaak weet je al waar je voorkeur naar uitgaat bij het kopen van een matras.

Er zijn ook matrassen op de markt die ze koele matrassen of warme matrassen noemen.
Alleen is het altijd moeilijk te bepalen voor iemand wat warm en koud is. 

De één heeft het bij 20° graden koud en de ander heeft het dan warm. Dat is iets wat erg persoons afhankelijk is.
Ik geef hieronder nog wat extra informatie over de verschillende matrassen.

Tempure matras

# Bonellvering matras

Dit is een matras die vroeger veel is gebruikt in de matrassen en de bedbodems. Misschien kun je je nog herinneren dat als je op zo’n bed ligt je nog even na beweegt als je je omdraait. Deze bonellvering matras word vaak nog gebruikt in boxspring onderstellen.

# Polyetherschuim matras

Dit is een ouderwetse schuimsoort. Het heeft niet veel ventilatie en veerkracht. Vaak worden deze polyetherschuim matrassen’
gebruikt om er kussens van te maken in bijvoorbeeld een loungebank voor buiten.

# PU Schuim matras

Ook PU schuim beschikt over een lage veerkracht alsook dichtheid. Zowel koud- als traagschuim zijn speciale PU schuimsoorten maar deze hebben meer eigenschappen als het ‘normale’ PU schuim. PU schuim matras is ook een stuk goedkoper als de koud-, en traagschuim matras.

# Traagschuim matras tempur

Na het debacle van mijn te zachte en te harde matras ben ik over gegaan op ‘grover’ geschut.
Ik heb toen een traagschuim tempur matras aangeschaft. Het was een rib uit mijn lijf maar wat slaap je daar heerlijk op. Een traagschuim tempur matras heeft als grote voordeel dat hij de vorm van je lichaam aanneemt. Dit betekent dat als jij je omdraait het even duurt voor je ‘stil’ ligt. Je zakt langzaam weg met je schouders en je heupen in de matras. Op die manier voelt het of je gewichtsloos bent. 

Traagschuim matras nadelen; de traagschuim matras tempur is erg duur maar is zijn geld meer dan waard:)

# Koudschuim matras

De koudschuim matras ook wel High Resilience-schuim genoemd is de schuim soort die het meest word gebruikt.  Je vind het koudschuim vrijwel in iedere matras terug met een dikkere of dunnere laag en met een andere schuim of gel soort om de matras en het slaapcomfort tot een goede kwaliteit te brengen.

# Gel matras kopen

De gelmatras van Linenspa is een coolgel matras die ervoor zorgt dat je een optimaal lig comfort hebt. Net zoals bij de traagschuim veert deze matras bij je schouders en heupen verder in. Op die manier heb je geen druk punten bij het slapen. Hier spreken ze over een toplaag die verkoelend werkt de zogeheten drukverlagend SG50 Angelpearl gel. Maar zoals eerder gezegd is warm en koud voor ieder mens verschillend.

# Comfortschuim matras

Bij de term comfortschuim is het niet helemaal duidelijk wat er precies voor schuim soort is gebruikt in de matras.
Vaak is het wel af te lezen aan de prijs dat het een goedkopere kwaliteit is. Ben je op zoek naar een matras voor je logeer kamer dan kun je gerust kiezen voor een comfortschuim matras. Is goed betaalbaar en geeft genoeg comfort voor je logés!

# Latex matras kopen

Een latex matras kan uit twee verschillende soorten latex bestaan dit kan de synthetische latex zijn of een vulling van natuurrubber. Vaak worden deze ook gecombineerd gebruikt. Het is wel zo dat een latex vulling slecht ademt, als er veel natuurrubber in zit is dit beter voor de ventilatie. Het is wel soepel en voelt lekker aan. Ga je een latex matras kopen dan kies je wel voor een matras met minder ventilatie.

# Pocketvering matras

Wat is een pocketvering matras? De naam pocket van pocketvering matras komt van de zakjes waar de vering van de matras in verpakt zitten. Inmiddels is de pocketvering matras een stuk beter ontwikkeld als in het begin. Ook zijn er pocketvering matrassen op de markt die gevuld zijn met meerdere verschillende soorten veren. Hierdoor worden de lichaamsdelen zoals de heupen en de schouders ook op een andere manier ondersteunt dan de rest van het lichaam. Zo ontstaat er meer ligcomfort en kom je uitgerust uit bed.

# Vezelmatras kopen

Vroeger werden de eerste matrassen ook gevuld met stro dat van het land afkwam om op die manier meer ligcomfort te creëren.
Ook nu zijn er matrassen te krijgen waar vezels in worden verwerkt. Zeker met het gebruik van natuurlijke vezels is de ventilatie erg goed van deze matras. Let hierbij wel op dat er niet nog een schuimlaag omheen zit die minder tot niet ademt.

# Waterbed matras

BIj een waterbed matras heb je als voordeel dat deze zich altijd vormt naar je lichaam. Je kunt de temperatuur instellen. En inmiddels zijn ze met verschillende kamers uitgevoerd zodat jij niet nog een half uur ligt na te schommelen als je partner zich heeft omgedraaid.

Een nadeel bij het waterbed matras is de ventilatie hiervan. Op dit moment is er wel een waterbed tijk van bamboe op de markt die zorgt voor nog meer ligcomfort. Die zorgen voor voldoende vochtopname en nog minder drukpunten tijdens het slapen. Een aanrader om het slapen op een waterbed nog fijner te laten zijn.

Matras kopen en 72 uur laten liggen

Een nieuwe matras gelijk gebruiken dat kan natuurlijk wel. Maar waarom je de matras het beste 72 uur ‘moet’ laten liggen heeft de volgende reden. Als je een matras aanschaft en uit het plastic haalt zit er vaak een chemisch geurtje aan. Dit komt omdat de matras meteen in de fabriek nadat hij klaar is wordt verpakt in plastic.

Als je de matras uitpakt en zonder beddengoed op een goed geventileerde plaats weglegt dan verdwijnt deze lucht. Dit kan wel een aantal uren en soms wel een paar dagen duren. Dus waarom je matras 72 uur laten liggen, gewoon om de chemische geur kwijt te raken.Dus je nieuwe matras gelijk gebruiken kan wel maar het is fijner om het niet te doen.

Waarom een matrasbeschermer?

Als je toch bezig bent met geld uitgeven geef dan ook nog wat uit aan de matras beschermer. Waarom een matras beschermer belangrijk is voor je matras omdat dit een goede bescherming is van je matras.

Ook één van de redenen om een matrasbeschermer te gebruiken is omdat dit vaak een  voorwaarde is van de fabrikant.
Als je gebruik wilt maken van de garantie omdat er iets niet goed is met de matras dan mogen er geen vlekken op zitten.  En dit is de manier hoe een matras te beschermen.

Verder is het hygiënischer omdat je de matrasbeschermer kunt wassen dus je matras blijft schoner. De matrasbeschermer voorkomt verspreiding van huisstofmijt. Je kunt voor verschillende soorten matrasbeschermers kiezen zo is de molton een bekende. Dit is een goed vocht absorberende beschermer die heel zacht aanvoelt en goed wasbaar is.

Als je graag op en onder katoen ligt kun je in plaats van een molton, waar altijd nog polyester in verwerkt is, kiezen voor een een katoenen matras beschermer. Er zijn ook nog matras beschermers die een kunststof coating hebben en hierdoor een soort van waterdicht zijn.
Ze zijn voldoende waterdicht als het gaat om erop te slapen en eventuele vlekken maar je kunt er niet een glas water
overeen gooien daar zijn ze niet waterdicht genoeg voor.

Het is ook niet zo dat als je kiest voor een waterdichte matras beschermer je het idee hebt dat je op een stuk plastic ligt. De bovenkant is meestal afgewerkt met jersey katoen en voelt zacht aan. Ook zijn er veel verschillende merken die een matrasbeschermer of matras topper in hun collectie hebben. Dus is het niet zo moeilijk hoe je je matras kunt beschermen. Zeker doen is mijn advies

Welke maat matras kopen?

Er zijn heel veel verschillende matras maten te koop als je een bed hebt van 160 breed en 200 lang kun je een matras kopen van 80×200 en dan natuurlijk twee maal maar je kunt er ook voor kiezen om een matras te kopen van 160 x 200. Dit is ook van toepassing op een bedmaat van 180 breed en 200 meter lang. Hier kun je ervoor kiezen om een matras te kopen van 180×200 of een matras te kopen van 90×200 meter en dan 2 keer.

Er is genoeg keuze in maten van matrassen en sommige mensen slapen graag ieder op een eigen matras en zullen een matras kopen van 90X200 in plaats van een matras te kopen van 180×200 meter. Met het kopen van het matras moet je op veel zaken letten.

baby matras kopen

Welke matras kopen voor mij baby of kind

Bij het kiezen van de goede matras voor je baby daar moet je zeker voldoende tijd aan besteden. Het is belangrijk dat je je goed laat voorlichten hierover.Vooral als je het wiegje van je oma gaat gebruiken of de wieg waar jezelf 30 jaar geleden in hebt gelegen is het belangrijk om het matrasje te vervangen. Hier zijn een aantal zaken waar je aan moet denken bij de aanschaf van een nieuw matrasje voor je kind.

Waar moet het baby matras aan voldoen:

 • Zorg dat het matras niet kleiner is dan 2 cm alsde zijkant van het wiegje/ ledikantje
 • Ledikant matrasje 10 centimeter dik
 • Matrasje wieg minimaal 5 centimeter
 • Zorg voor een ventilerend matrasje zodat het vocht goed weg kan
 • Gebruik een ventilerend matrasbeschermer of matras topper
 • Het matras mag niet te zacht zijn het moet je kindje een goede ondersteuning geven
 • De matras moet een afneembare hoes hebben zodat je die regelmatig kunt wassen

Conclusie

Als jij  toe bent aan een nieuwe matras denk bij de aanschaf dan aan de 10 criteria. Dan heb je al heel veel zaken goed bekeken voor je de matras ook daadwerkelijk koopt. Hiermee voorkom je teleurstelling want vergeet niet dat je gemiddeld 7 á 8 uur per dag op deze matras doorbrengt! Kies voor een kwaliteit matras want je hebt maar één lichaam en daar moet je zuinig mee omgaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *