Review: Kurkuma poeder nader bekeken en is Kurkuma poeder gezond?

Kurkuma poeder innemen als voedingssupplement

Review: Kurkuma poeder innemen als voedingssupplement, is dat goed voor je? Helpt het bij afvallen, geeft het bijwerkingen en wat voor effect heeft het op de lever. Is kurkuma poeder gezond als voedingssupplement?

Kurkuma poeder en gesneden kurkuma wortel

Kurkuma is een specerij die ik steeds vaker tegenkom. Of het nu gaat als ingredient in de keuken of als voedingssupplement. Kurkuma helpt beter te presteren, lees ik wel eens?! Het word in verband gebracht met afvallen, het is gezond, en het zou een ontstekingsremmende functie hebben. Ook zou kurkuma poeder helpen bij slapeloosheid. 

Dus een ‘Wonderspecerij’??
Ik ga je wat meer uitleg geven over wat Kurkuma is en waar het vandaan komt enzovoort. Lees het op je gemak door en doe ermee wat jij denkt dat goed voor je is. Ik wens je veel leesplezier.

Inhoudsopgave

Wat is Kurkuma?

Kurkuma is een Indiase geelwortel. Deze komt voort uit de plant Curcuma long. Deze wortel bevat bevat de stof curcumine. De meeste kurkuma op de markt komt uit India. Kurkuma heeft een heel sterke gele kleur en smaak.

De kurkuma wortel wordt voor meerdere doeleinden gebruikt. Kurkuma poeder wordt vanzelfsprekend veel gebruikt in Indiase curry gerechten. Maar ook wordt het gebruikt als kleurstof om andere kruiden te kleuren.

Ook kun je er heel goed je rijst gerechten mee kleuren of je kunt het ook als kleurstof gebruiken voor inkt.

In Indonesië worden naast het verwerken van de wortel tot kurkuma poeder ook de bladeren gebruikt in de keuken.

En in Thailand bijvoorbeeld worden de scheuten van de kurkuma plant ook gegeten als een soort groente.

Hoe smaakt kurkuma?

Kurkuma wortel lijkt heel erg op gember wortel. Alleen is de kurkuma wortel wat fijner van structuur. En in tegenstelling tot de gemberwortel die wit van kleur is, is deze wortel oranje gelig van kleur.

De smaak lijkt een beetje op die van gember. Alleen is deze wortel wat kruidiger en een klein beetje bitter en ook heeft kurkuma een peperige smaak.

Kurkuma poeder wordt ook gebruikt in mosterd, dus als je dit kruid proeft doet het ook denken aan mosterd.

Is kurkuma poeder gezond?

Ga je er beter van presteren? Kurkuma poeder is gezond, het wordt veel gebruikt in de Super Foods. Sommigen gebruiken kurkuma poeder in hun smoothie. Het wordt ook wel het gouden kruid genoemd. Ook zitten er enorm veel mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink In. Ook bevat het veel vitamine, waaronder B5, B6, B12 ook C,D,E en K is veelvuldig aanwezig.

Waar is Kurkuma goed voor?

 • Het zit boordevol antioxidanten

Antioxidanten ( bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen) zijn belangrijk voor onze gezondheid want die zorgen ervoor dat vrije radicalen geen schade aanrichten in ons lichaam.

 • Het reguleert de menstruatie

Het verlicht de menstruatiepijn en zorgt voor een regelmatige cyclus. Vitamine C dat voor komt in kurkuma helpt bij het vergroten van de hoeveelheid baarmoederslijmvlies.

 • De specerij vermindert de effecten van astma

Er is geen bewijs dat het er tegen werkt. Maar volgens een nieuwe studie zou kurkuma helpen om astma onder controle te krijgen. In de Aziatische landen wordt de specerij al eeuwen als medicijn gebruikt bij o.a. astma.

 • Het bevordert tevens de spijsvertering

Kurkuma helpt bij de vertering van vetten. Tevens is het ook goed voor minder winderigheid en een opgeblazen gevoel. Het heeft ook een ontstekingsremmende werking.

 • Kurkuma is ook goed voor de hersenwerking

In Californië is door een aantal wetenschappers een onderzoek geweest bij oudere mensen. Deze hebben een hoge dosis kurkuma toegediend gekregen door middel van een voedingssupplement. Hieruit is gebleken dat de geheugenfunctie met een aanzienlijk percentage was gestegen. Kurkuma werkt ontstekingsremmend en omdat de ziekte van Alzheimer in verband wordt gebracht met hersenontsteking, zou dit kunnen helpen.

 • Eczeem, minder jeuk

In het geval van eczeem kan kurkuma helpen tegen de jeuk die eczeem veroorzaakt. Het kan de huid tot rust brengen en hierdoor gaat de huid er ook beter uitzien.

 • Slapen en het gebruik van kurkuma

Kurkuma heeft een positieve invloed op de hersenfunctie. Wat vaak het probleem is bij slapeloosheid is een te hoge aanmaak van het stresshormoon cortisol in de hersenen. Door de inname van kurkuma word het cortisol gehalte verlaagd.

Dus op de vraag ’is kurkuma gezond’ kan ik antwoorden dat het veel positieve eigenschappen heeft die van invloed kunnen zijn op de gezondheid.

Bijwerkingen van kurkuma poeder?

Zoals met veel zaken is teveel van iets nooit goed. Mijn moeder zegt altijd:

Overal waar te voor staat is niet goed, alles met mate?!

4 maatschepjes waarvan de bovenste is gevuld met kurkumapoeder.

Zo is het dus ook met deze specerij, als je grote hoeveelheden inneemt kun je bijwerkingen van kurkuma poeder ervaren. Wetenschappers zeggen dat je in principe tweemaal daags 500 milligram (gedurende 30 dagen) mag innemen zonder last te krijgen van bijwerkingen.


Dit zal zeker van mens tot mens verschillen. Dus luister gewoon goed naar je eigen lichaam!

Welke bijwerkingen zijn van kurkuma poeder bekend?

 • Bij grote inname leverschade
 • Allergische reacties
 • Darm klachten
 • Maag klachten
 • Last van spijsvertering

Hoe kurkuma poeder te gebruiken?

Zoals je inmiddels na het lezen van dit alles zult begrijpen is gebruik van kurkuma poeder in de keuken heel populair, en dan vooral de Aziatische keuken. Het eten krijgt door het gebruik ervan ook een mooie geel oranje kleur. 

Vanzelfsprekend kun je je vis en kip gerechten er ook heerlijk mee op ‘spicen’. Veel specerijen-mengsels zoals kerrie, curry of ras-el-hanoet bevatten kurkuma.

In de dressing voor over de sla kun je ook kurkuma verwerken. Als je wat citroensap, (olijf)olie, zout, peper en kurkuma en een schepje honing vermengt krijg je een heerlijke pittig zoete dressing.

Kurkuma poeder in een Smoothie is ook heerlijk. Je kunt het gewoon aan je favoriete smoothie toevoegen. Alleen zal de smaak dan wel wat pittiger zijn.

Thee met kurkuma poeder maken is erg simpel. Je voegt in het kokende water een theelepel gemalen kurkuma, extra-vièrge olijfolie, snufje gemberpoeder, citroensap, beetje honing, zeezout en een snufje zwarte peper toe. Goed door roeren en je hebt een heerlijk gezonde thee met kurkuma poeder.

Zie hier enkele toepassingen van het gebruik van kurkuma poeder in de keuken.

Kurkuma poeder drinken in Golden Milk

Kurkuma-melk wordt ook wel Golden Milk genoemd. Dit komt natuurlijk door de goudgele kleur. In dit recept wordt naast de specerij melk, kaneel en gember gemengd. Deze ingrediënten warm je samen op.

Golden Milk is een remedie om ziektes af te wenden en je immuniteit te versterken. Daarnaast is het ook nog eens een lekker drankje voor het slapen gaan. Dan heb je twee vliegen in één klap.

En zo heb je al drie manieren hoe je kurkuma poeder drinken kunt.

Voedingssupplementen

Er zijn vele soorten voedingssupplementen op de markt. Zorg altijd dat je jezelf goed informeert voordat je een voedingssupplement koopt en gaat gebruiken. 

Gebruik het in normale hoeveelheden en overleg met vakkundige mensen over het gebruik van voedingssupplementen. 

Afvallen

Het kan helpen bij afvallen. Uit onderzoek (bij dieren) is gebleken dat het zorgt voor een stabiel bloedsuikerspiegel. Koolhydraten worden hierdoor niet opgeslagen als vet. Omdat het een pittige smaak heeft verhoogt dit de stofwisseling. Zo verbrand je meer calorieën.

Vanzelfsprekend moet je om af te vallen voor een goed voedingspatroon zorgen. Het soort voeding en het aantal calorieën wat je binnen krijgt moet goed zijn. Het is duidelijk dat vermindering van voedsel en vetopname van grote invloed zijn om af te vallen. Het kan hierin een bijdrage leveren samen met beweging en de juiste voeding. 

Conclusie 

Wees verstandig als je Natuurlijk wilt Presteren met Kurkuma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *