Jan Cremer schilderij kopen?

Laat je informeren door Kunstaanbieding!

Jan Cremer schilderij kopen?
Laat je informeren door Kunstaanbieding

In navolging van het eerder verschenen stuk over de kunstenaar Herman Brood, gaan we het vandaag hebben over Jan Cremer en zijn kunst. Jan Cremer spreekt nog heden ten dage zeer tot de verbeelding bij velen vanwege zijn rebellie tegen de gevestigde orde.

Zijn in ‘64 uitgekomen boek ‘ Ik, Jan Cremer’ staat nog steeds zeer hoog op de lijst als literaire klassieker. Maar wat velen niet weten is dat hij ook zeer verdienstelijk is geweest met zijn kunst. Hieronder lees je meer over de kunstenaar en ga je ook te weten komen waar je bijvoorbeeld een zeefdruk van deze kunstenaar kunt kopen.

De schrijver en zijn kunst

Wellicht is Jan Cremer het meest bij jou bekend als schrijver, hij is onder andere schrijver van het baanbrekende boek uit 1964 ‘Ik, Jan Cremer’. Maar naast zijn boeken is hij ook bekend van zijn vele schilderijen.

Dus ga je hier meer lezen over zijn kunst, en kom je ook te weten waar je van hem schilderijen kunt kopen.
Of misschien ben je geïnteresseerd in een zeefdruk van deze kunstenaar?

Levensloop, zijn kunst en zijn boeken.

Even in het kort iets over de levensloop, Jan Cremer werd geboren in 1940 in Enschede als zoon van Jan sr. en Szomorkay Rosza, van oorsprong Hongaarse. Al op twee jarige leeftijd verliest hij zijn vader  en werd hij samen met zijn moeder geïnterneerd in een textielfabriek in Enschede. Na de oorlog gaan moeder en zoon wonen aan het Acaciaplein in Enschede, gelegen in een wijk die al snel de status van a-sociaal krijgt.

Na vergeefse pogingen om op de AKI, de kunstacademie in Enschede, te worden toegelaten is er uiteindelijk voor de toen al rebelse Jan wel plaats op de academie van Arnhem. Hij begint dan ook al gauw met het schrijven van verhalen en gedichten voor (literaire) tijdschriften.

Maar voor dat hij hier echt naam mee gaat maken wordt Jan eerst bij het grotere publiek bekend vanwege zijn kunst. Na de academie in Arnhem volgden de academies van Den Haag en Parijs. Hij begint zich hier dan al te bekwamen in het lithograferen, het maken van linosneden, steendrukken en de wat meer ‘gewone’ technieken zoals schilderen en beeldhouwen.
Van veel van de litho’s van hem zijn later zeefdrukken gemaakt.

Exposeren

Al op 18 jarige leeftijd begon Jan Cremer zijn kunst te exposeren op internationale tentoonstellingen en beurzen. Fameus moment in zijn nog prille loopbaan als kunstenaar is het moment waarop hij aan een door hem gemaakt 5-luik een prijskaartje van 1 Miljoen(!) gulden hangt.

Ook de door hem vaak uitgelokte schandalen verschenen toen al in de kranten. Een zeer bekende moment uit die periode is ook de door Jan Cremer op televisie gedane uitspraak; “Rembrandt? Wie is dat? Ik ben niet zo bekend met wielrenners.”

“Ik lees niet, ik word gelezen”

Aldus de kunstenaar

Na zo ongeveer 1970 begint hij zich meer toe te leggen op de kunst, in de vorm van het lithograferen. Bekend zijn bijvoorbeeld de Tulpen, onderdeel van zijn Nederlandse landschappen. Ook op de vele reizen die de kunstenaar maakt doet hij veel inspiratie op wat terug te zien is in zijn werk. Zo kom je Jan Cremer bijvoorbeeld tegen middels de zeefdruk Toscane. In ons land zijn, niet geheel onverwachts, vooral de Tulpen zeer bekend en gewild.

Exposities

Op dit moment zijn er van Jan Cremer schilderijen te zien in de volgende musea;

  • Rijksmuseum Amsterdam
  • Stedelijk Museum Amsterdam
  • Rijksmuseum Twente

Tevens vindt je ook schilderijen in het Frans Hals Museum in Haarlem en het Museum de Fundatie in Zwolle. Ook is hij bekend van zijn zeefdruk “Enschede – 13 mei” waarvan de opbrengst te goede komt aan de slachtoffers van de vuurwerkramp in zijn geboorteplaats.

Ook bestaat er het Jan Cremer Fonds, als financiële ondersteuning van jonge kunstenaars uit Enschede.
Er wordt ook al lange tijd gepraat over het stichten van een Jan Cremer Museum.

Is Jan Cremer te koop?

Jazeker zijn zijn kunstwerken te koop! Weliswaar niet in de persoon van de man zelf maar wel de schilderijen van hem en ook zijn zeefdrukken. Wil je schilderijen kopen dan kun je ook hiervoor uitstekend terecht bij Kunstaanbiedingen.

Zij beschikken over veel Jan Cremer kunst in de vorm van zeefdrukken van waaronder de Tulpen en het werk dat is geïnspireerd op Toscane.

kunstaanbieding.nl
kunstaanbieding.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *