Review: Het Meisje in de witte kimono van Ana Johns

Het Meisje in de witte kimono van Ana Johns

Het Meisje in de witte kimono van Ana Johns. Een genre waar ik steeds meer van ga houden; goed geschreven romans met een geschiedkundige basis. Net zoals Bloemblad van Zee van Isabelle Allende speelt het zich af in een periode van de twintigste eeuw en het heden. Plaats van handeling in dit verhaal is het Japan van net na de tweede wereld oorlog.

Verborgen verleden

Als de vader van Tori aan een ongeneeslijke vorm van kanker lijdt geeft hij haar een brief die vertelt over een liefde en een dochter in Japan. Haar vader heeft in zijn jonge jaren gediend bij de Amerikaanse marine waardoor hij hier een periode was gestationeerd. Na het overlijden van Pops besluit Tori op zoek te gaan naar de waarheid over haar vader. Heeft ze hem eigenlijk wel ooit goed gekend?

Gelijktijdig lezen we het verhaal van de jonge Japanse Naoko, die geheel tegen de wens van vooral haar vader in, wil trouwen met een jonge Amerikaanse marinier. Als dan ook nog blijkt dat ze zwanger is wordt ze uit de familie verbannen. In die tijd werden vrouwen die met Amerikaanse soldaten omgingen in de gemeenschap niet geaccepteerd. Laat staan de uit die liefdes geboren bastaardkinderen.

‘Kraamkliniek’

Naoko komt uiteindelijk in een ‘kliniek’ terecht voor kraamzorg en komt er al snel achter dat de baby’s hier na geboorte worden vermoord. Ze sluit een pact met twee andere meisjes dat ze ervoor zullen zorgen dat deze kinderen niet worden vergeten. Na een eerste mislukte poging weet Naoko te ontsnappen met in haar armen haar zwakke dochter, Kleine Vogel. 

Tori weet na speurwerk het spoor terug te vinden wat haar brengt bij haar vaders eerste liefde. Zal ze er achter de waarheid van haar vaders verzwegen verleden komen? Vind ze daarmee de nooit eerder gekende zus terug? 

Een prachtig mooi verhaal met veel oosterse wijsheden en familietragiek. Het boek geeft je tevens een idee van de Japanse tradities en cultuur in die roerige periode. Maar centraal staat toch wel de, weliswaar onmogelijke, maar onvoorwaardelijke liefde tussen twee jonge mensen.

Wil je nog een spannend boek lezen? Lees de review van Stille schreeuw van Angela Marsons ook zeker even!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *