Review: Hartog-Lucerne Dè Specialist voor ruw-, en krachtvoer!

Review; Hartog Lucerne Dè Specialist in ruw- en krachtvoer voor uw dieren.

Inhoudsopgave

Wat is Luzerne?

Luzerne is dus een vaste plant uit de vlinderbloemenfamilie. En houd van een droge kalkrijke grond op een zonnige standplaats. 

Ook groeit Luzerne het beste op een goed doorlatende kalkhoudende bodem. 

De wortels van de Luzern kan wel enkele meters diep wortelen. Dit kan wel tot 4,5 meter diepte zijn. Hierdoor kan de plant tijdens langere droogtes overleven.

Door het wortelstelsel van de Luzern verbeterd de structuur van de grond.

De vlinderbloemenfamilie heeft het vermogen om met behulp van stikstofbindende bacteriën stikstof te binden.Hierdoor is extra bemesting niet nodig.

De Luzerne teelt is een belangrijke stap geweest in de Europese landbouw. Vanwege de stikstofbindende eigenschap van deze plant en het gebruik als veevoer werd de landbouw een stuk efficiënter. Mede vanwege de hoge opbrengsten per hectare.

Buiten de gekiemde zaden van de Luzerne (Alffalfa) zijn de bladeren van deze plant ook eetbaar. Je kunt ze zowel rauw als gekookt eten. 

De bladeren zijn rijk aan vitamines A,B en C. Als je deze droogt kun je er ook thee mee maken. It is wel een speciale smaak niet iedereen is hier liefhebber van.

Ook word Luzerne veel gebruikt voor het maken van diervoer. Hiervoor is het in eerste instantie voor verbouwd. Luzerne bevat heel veel eiwit en weinig suikers. Het is een hoogwaardig ruwvoer.

Luzerne voor het paard

Een paard kan niet zonder ruwvoer in zijn leven. Het is één van de belangrijkste bronnen.

Het verschilt van paard tot paard hoeveel je ze Luzern kunt voeren. Want Luzern heeft een aantal kenmerkende eigenschappen.

  • Suikergehalte van Luzerne is laag
  • Luzerne bevat gemiddeld 3% aan suikers
  • Eiwitgehalte van Luzerne is hoog

Hooi bevat een stuk meer suikers dit kan wel oplopen tot 10-15 %.
Luzern bevat ca.16 % aan eiwit dit is wel een punt om rekening mee te houden.
Voor de meeste paarden is dit te hoog en kan de Luzern het best gemengd worden.

Voor sportpaarden daarentegen is dit weer goed voor de spieropbouw. Deze paarden werken hard en veel en kunnen dit goed gebruiken.

Omdat het paard goed moet kauwen op de Luzern vanwege de structuur van dit ruwvoer. Luzern bevat veel calcium en dit helpt bij het neutraliseren van het maagzuur. En dit is weer goed om maagzweren tegen te gaan.

Kunstmatig gedroogde Luzerne

Bij Hartog-Lucerne hebben ze dit helemaal in eigen hand dit om een constante kwaliteit te waarborgen van de gedroogde Luzerne met hun grasdrogerij in Brabant.

Zij beschikken over twee ´droogtrommels`. (Ofwel trommel droog installaties)

Deze installatie beschikt over een verdampingscapaciteit van ruim 90.000 liter water per uur.

Omdat natuurlijk niet ieder gewas ( Luzerne plant) hetzelfde vocht percentage heeft vraagt dit wel vakmanschap. Om de juiste droogkwaliteit te krijgen.
Want alleen dan kun je een constante hoogwaardige kwaliteit waarborgen.

Bij de kunstmatige droging zie je erg veel stof op het eindproduct. Dit stof is afkomstig van de blaadjes van de Luzern plant. Deze blaadjes bevatten de meeste voedingsstoffen zoals essentiële aminozuren, vitaminen en mineralen.   

Daarom word op het moment dat gehakselde gewas is gedroogd word verwerkt tot balen of pellets

Grasdrogerij Hartog is met zijn groenvoerdrogerij in staat, vanwege de snelle droging van het gewas, om de smaak, geur, voedingsstoffen, vitamines en mineralen zoveel mogelijk te behouden.

Zongedroogde luzerne

De zongedroogde heeft als voordeel dat het minder bladstof bevat. Het grote nadeel van zongedroogde Luzern is dat de voedingswaarde niet constant is.

Vandaar dat Hartog- Lucerne kiest voor de kunstmatige droging. 

Calcium-Fosfor verhouding van luzerne

De verhouding van Calcium- fosfor in Luzerne is voor het paard niet de ideale. De verhouding van Luzern is 5:1 en voor het paard is een 2:1 verhouding ideaal.

Wat je hieraan kunt doen is Luzerne mengen met graan. Omdat bij graan het fosfor gehalte weer hoger is dan het calcium is dit een goede tegenhanger.

Hartog Lucerne heeft ook een speciale mix met een hoog calciumgehalte in hun assortiment. Dit is zeker voor drachtige merries heel erg goed. Dit draagt bij tot de conditie en de bolvormig van het veulen. Hertog Lucerne-mix heet dit.

Luzerne voor oudere paarden

Is het goed om oudere paarden Luzerne te voeren? Bij heel veel oudere paarden zie je dat ze sterk kunnen vermageren. Om je paard op gewicht te laten komen valt niet altijd mee en dit kost ook veel tijd. 

Je kunt het best je paard onbeperkt toegang gegeven tot ruwvoer. Zo eet hij wanneer hij hier zin in heeft en dit zal vaker zijn als wanneer hij gepositioneerd gevoerd krijgt. 

Het is niet goed om het paard meer krachtvoer te geven in deze situatie. Omdat dit teveel suikers en zetmeel bevat. En dit weer kan leiden tot allerlei andere problemen zoals stofwissselingziektes.

Als je paard niet goed meer kan kauwen in verband met een slecht gebit vanwege de ouderdom. Dan kun je hem beter extra ruwvoer in de vorm van gehakseld ruwvoer.

Ook bestaat er Senioren paardenvoer dit bestaat dan uit vooral veel ruwvoer. Dit draagt weer bij tot een goede maag- en darmgezondheid en je paard blijft ook beter op gewicht. Hoe beter je paard op gewicht blijft des te beter voelt het paard zich ook beter.

Luzerne voor andere dieren

Luzerne is niet alleen goed voor mens en paard maar kan ook heel goed werken bij bijvoorbeeld:

Konijnen

Konijnen kunnen nogal eens makkelijker last hebben van darmklachten, krampen, verstopping en diarree. Het vezelrijke Luzerne kan hier een goede uitwerking op hebben. Ben je trouwens op zoek naar een bouwtekening voor een mooi en makkelijk te maken konijnenhok dan moet je zeker even de review over Fred’s bouwtekeningen lezen.

Alpacas

Ook Alpacas zijn dieren die eigenlijk net als ezels schraal voer nodig hebben. Maar ze hebben wel voldoende voedingstoffen nodig. 

Het spijsverteringskanaal van de Alpaca is ingesteld op het verteren van vezelrijk ruwvoer. Dus Luzerne is een goede voedingsbron.

Pluimvee

Ook voor pluimvee is Luzerne een goede ruwvoer. Dit geeft een positieve bijdrage aan gedrag en gezondheid. En er is toch niks leuker om te zien als een kip zijn voer bij elkaar aan het scharrelen is!

Waar koop je luzerne?

Nou om het voor je sandwich kaas of op je salade te gebruiken is het overbodig te vermelden dat je dit gewoon in de supermarkt, groenteman of op de markt kunt kopen.  

Maar voor je paard, kippen, alpaca’s of andere dieren kun je het in allerlei soorten en maten kopen bij Hartog Lucerne.

Deze naam is al eerder voorbij gekomen in deze review. Dit bedrijf bestaat al meer dan 65 jaar. Dat betekend dat zij al heel wat jaren bezig zijn geweest met de ontwikkeling van dit product. 

Al de knowhow die zij hebben opgebouwd en nog iedere keer weer proberen te verbeteren. Dit alles maakt dat zij zijn uitgegroeid tot een van s´werelds meest toonaangevende producent van ruw- en krachtvoeders zijn.

ZEKER DE MOEITE WAARD OM EEN KIJKJE TE NEMEN OP HARTOG-LUCERNE

VOOR EEN GEZOND EN HAPPY PAARD!

Hun assortiment is dus ook groots hieronder een kleine impressie van dit alles;

  • Voor Pluimvee
    • Compact Lucerne
    • Compact Lucerne EKO
    • Compact Lucerne Easy

Ze verkopen ook nog Lucernebalen of bijvoorbeeld Lucerne- mix voor kalveren. Hartog-Lucerne heeft een zo’n compleet mogelijk aanbod. Op hun website vind je ook enorm veel extra informatie over allerhande onderwerpen die met voer en dieren te maken heeft.

Ben je als paarden liefhebber nog op zoek naar spullen voor je paard dan kan ik je zeker aanbevelen om eens een kijkje te nemen op de website van horze.nl die hebben namelijk enorm veel keus op alle gebied van de paardensport!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *