Boek recensie: Goede Buren van Mattias Edvardsson

Goede buren Mattias edvardsson

Wat is dat toch dat Scandinavië zo ontzettend veel goede schrijvers van thrillers heeft? Mij volstrekt een raadsel, maar het word weer eens bevestigd door het boek Goede Buren van Mattias Edvardsson. 

Ook als e-book of luisterboek te bestellen →  

Een nieuwe start in de provincie

Dit verhaal speelt zich af in het kleine en rustige gehuchtje Köpinge in het zuiden van Zweden. Na een druk leven in de hoofdstad Stockholm besluiten Micke en Bianca met hun twee kinderen opnieuw te beginnen op het vriendelijke woonerf de Kabaalstraat. 

Alle ingredienten lijken aanwezig voor een gelukkig en vredig bestaan. Het stel neemt zich voor om goed met de buren om te gaan maar ze wel op afstand te houden. Het oudere echtpaar Åke en Gun-Britt kletst graag over iedereen en buurman Ola schijnt lang geleden een keer veroordeeld te zijn geweest voor een geweldsmisdrijf. 

Brave huisvader

Buurvrouw Jacqueline, een oud fotomodel, en haar zoontje Fabian, zijn de naaste buren. Dan word Bianca aangereden door Jacqueline en beland ze met hoofdletsel in het ziekenhuis. Wat we hierna te lezen krijgen is opgeschreven uit de karakters van achtereenvolgens Micke, Jacqueline en Fabian en beslaat de tijd voor en na het ongeluk.

Als lezer krijgen we zo een mooie inkijk in het leven op het woonerf en leren we dat niets is zoals het lijkt. Jacqueline heeft een serieus drankprobleem en worstelt met relaties en Fabian is een eenzame tiener met sociale omgangsproblemen. En Micke is naast leraar gym vooral een ‘brave’ huisvader die graag wil dat het iedereen goed gaat en het beste inziet van de mensen.  

Wie heeft de butler vermoord?

En dan is er nog buurman Ola die kort nadat Jacqueline op hebt erf komt wonen zijn huwelijk naar de knoppen ziet gaan. Dit levert voer voor speculatie op voor Gun-Britt en Åke die wel weten hoe de vork is de steel steekt. Als dan ook nog Peter, een botte agressieve politie-agent, acte de présence geeft zijn alle ingredienten aanwezig voor een heus Wie heeft de butler vermoord-achtige detective? 

Mattias Edvardsson weet op onnavolgbare wijze de karakters zo uit te schrijven dat het tot het einde een verrassing is hoe het boek zal eindigen. Je krijgt als lezer, net als Micke, begrip voor de achtergronden van de afzonderlijke karakters en hun gedrag. Maar hierdoor wordt je wel behoorlijk op het verkeerde been gezet….

Conclusie

Een ijzersterke thriller die zo goed geschreven is dat je tot het laatste hoofdstuk niet echt het idee hebt wie nou goed of fout is in de Kabaalstraat. Een absolute 5 sterren Nordic thriller deze Goede Buren van Mattias Edvardsson. 

Noot van de recensent: nagenoeg alle online recensies van Goede Buren van Mattias Edvardsson verhalen over de verhuizing van het gezin van Micke naar een buitenwijk van Stockholm. Hier klopt echter niets van want het gezin verhuist 600 kilometer verderop naar een gehuchtje bij Lund in Skåne. Geeft maar weer aan dat niet alle recensies geschreven zijn door een daadwerkelijke lezer!

Lees ook de review van; Plantage Wildlust van Tessa Leuwsha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *