Review: De Engelen van Elisabeth door Els Florijn

De engelen van Elisabeth

Boekrecensie De Engelen van Elisabeth door Els Florijn. Een historische roman die verhandelt over het leven van vrouwen in arme kringen in Nederland aan het eind van de negentiende eeuw. Florijn is met deze roman gedoken in de ondergeschikte rol van meisjes en vrouwen in die tijd en geeft een impressie van de psychiatrie rond 1900. 

Zowel in boekvorm als in e-book en luisterboek te bestellen!

Niet zelden in die jaren was het de man die dominant was in het gezin en de vrouw nederig haar plek diende te kennen. Met de zorg voor het huishouden en de vaak grote kinderschare gecombineerd met betaalde huisvlijt was het vaak juist de vrouw die ervoor zorgde dat de eindjes aan elkaar werden geknoopt.

Zo ook in het Dordrechtse gezin waarin de hoofdpersoon Elisabeth opgroeit. Vader gaat uit werken als timmerman en moeder werkt thuis als kantklosser en borduurster. Al op jonge leeftijd wordt ook Elisabeth in deze kunst ingewijd en moet ze meehelpen. Florijn laat ons afwisselend kennis maken met de jonge opgroeiende Elisabeth en dezelfde vrouw op volwassen leeftijd. Als meisje begrijpt ze al snel dat er weinig toekomstperspectief voor vrouwen is en ervaart ze dat ook haar moeder gebukt gaat onder het juk van vader.

Al in het eerste hoofdstuk lezen we dat Elisabeth door de veldwachter word meegenomen nadat ze haar tweede dochter in drie jaar tijd heeft moeten begraven. Ze vertelt dat haar man en de arts twijfelen aan Elisabeths vermogens. Wat volgt is een hartverscheurende beschrijving van het afscheid van haar twee zoontjes Jozef en vooral de jongste, Jan. Ze belooft hem dat ze terug komt….

Zonder enig bewijs valt het oordeel van de artsen verkeerd uit voor haar en definitieve plaatsing in een gesticht in Rotterdam volgt. Florijn slaagt er zo goed in om e.e.a. te beschrijven dat je helemaal mee gaat in de sfeer en de onmacht van het karakter. Dat er in die tijd nog nauwelijks sprake was van behandeling van geesteszieken moge een understatement zijn. Gaandeweg in het verhaal geeft Elisabeth zelf opheldering over het lot van haar dochtertjes.

Ik vond het een bijzonder boeiend verhaal met historische onderbouwing, geschreven met veel gevoel. Florijn geeft hierin een mooi eerbetoon aan onderdrukte vrouwen en de onbegrepen geesteszieken van die tijd. Aanbevelingswaardig!

Lees ook de review van; Plantage Wildlust van Tessa Leuwsha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *