Review: Donkergroen Bijna Zwart van Mareike Fallwickl

 Boekrecensie Donkergroen Bijna Zwart van Mareike Fallwickl (1983)

Zowel in boekvorm als in e-book en luisterboek te bestellen!

Het boek Donkergroen bijna zwart gaat over de twee hartsvrienden Moritz (Motz) en Raffael (Raf). Al vanaf hun kleuterleeftijd zijn de jongens elkaars beste vrienden. De verlegen en loyale Moritz, komt met zijn moeder Marie en zusje Sophia in het kleine dorpje op de berg in Oostenrijk wonen en ontmoet daar al snel Raffael.

Marie krijgt maar mondjesmaat contact met de lokale bevolking en ook Moritz heeft niet meer dan alleen zijn beste vriend Raffael. Marie heeft echter haar bedenkingen bij Raffael, zeker nadat ze enkele keren getuige is geweest van de donkere kanten van het jongetje.

Op de middelbare school komen de twee boezemvrienden in aanraking met Johanna, een nieuw meisje bij hen in de klas. Johanna, later Jo, is de dochter van bij een verkeersongeluk omgekomen ouders.

Wonende bij haar tante met wie ze geen enkele band heeft komt Jo duidelijk liefde tekort en heeft haar verdriet nooit goed kunnen verwerken.
Er ontstaat een hechte vriendschap met beide jongens en later zullen Motz en Jo zelfs verkering krijgen.

Mareike Fallwickl vertelt het verhaal vanuit de verschillende hoofdpersonen, vanuit verschillende soms door elkaar lopende tijdvlakken.
Dit houdt het boek spannend en erg levendig.

Zo komen we erachter dat een deel van het verhaal speelt nadat Motz het contact met zijn vrienden al 16 jaar kwijt is. Moritz, inmiddels getrouwd met Kristin en aanstaand vader, krijgt Raffael ineens onaangekondigd op bezoek.
Moritz en wij als lezer krijgen te weten waarom de vrienden elkaar zo lang niet gezien hebben.

Een mooi verhaal waarbij de verschillende karakters van de hoofdpersonen zeer duidelijk worden.
Johanna dramatisch en zwart, Marie een wat zeurderig type, Moritz een ronduit zwak karakter en altijd anderen pleasen tegenover Raffael haast sociopatisch en zeer dominant.

Juist deze combinatie van karakters in het verhaal intrigeert van het begin tot het eind.

Wil je nog een spannend boek lezen? Lees de review van  Gifspoor van Jet van Vuuren zeker ook even!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *