Review: Camper koelkast Dometic kopen?

Ik heb een Dometic koellade gekozen en dat werkt super!

Review: Een koelkast voor je camper, caravan of boot kopen? Ik heb voor een Dometic camper koelkast gekozen en hij werkt super!

camper koelkast Dometic

Even een kort verhaal over mijn camper koelkast van Dometic die ik heb aangeschaft voor mijn Transporter.
Ik ben namelijk een Volkswagen Caravelle aan het ombouwen naar een camper.

Dat is natuurlijk een enorm karwei maar ik vind het super leuk om te klussen en als de camper straks klaar is dan ga ik met nog meer plezier op pad omdat ik het zelf heb gefikst.

Ik vind de Volkswagen Transporter de ideale bus voor ombouw naar camper. En de Dometic camper koelkast past daar met zijn compacte formaat uitstekend in.

Nou lieg ik eigenlijk een beetje want mijn grootste droom is om nog een keer een ‘skoolie’ om te bouwen. Je weet wel zo’n echte oude Amerikaanse schoolbus. En dan zou het helemaal mooi zijn om hier permanent in te wonen en te kunnen rondreizen.

Ja, je moet toch dromen hebben!

Natuurlijk is mijn Volkswagen niet een hele grote camper als hij straks klaar is. Maar de doelstelling is dat er wel alles inzit.

Natuurlijk ben ik straks een stuk goedkoper uit als wanneer ik een kant-en-klare camper ga kopen. Maar die zijn ontzettend duur vind ik. Maar ook in het ombouwen gaat veel geld zitten. Inmiddels ben ik ook al een heel eind gevorderd met mijn ‘project’. Alleen het uitvouwbare dak moet nog gemonteerd worden.

Hier kun je nog meer tips lezen over mijn project!

Inhoudsopgave

Camper koelkast Dometic koellade

Wij hebben de Dometic camper koelkast in de vorm van een koellade gekocht. En waarom een Dometic koellade? Omdat je bij opening direct een goed zicht hebt op de in je Dometic camper koelkast aanwezige producten!

En dat werkt erg goed. We zijn nu al een paar keer op pad geweest en we zeggen nu al dat we die Dometic camper koelkast meteen hadden moeten kopen. Ook als jij een caravan of een elektrische boot hebt en hier een koelkast voor nodig hebt dan adviseer ik zeker neem een goede koelkast.

Maar we blijven zeggen dat het wel ontzettend dure aankopen zijn voor een camper omdat deze Dometic koelkast voor de camper zo’n beetje net zo duur was als mijn veel grotere koelkast in de keuken van mijn huis.

Maar moet gezegd worden dat het zijn geld meer dan waard is geweest. Ik zou jou dus aan raden om geld vrij te houden om ook een Dometic koelkast voor je camper in te bouwen.

Daar ga je alleen maar profijt van hebben.

Natuurlijk kun je uit veel verschillende Dometic camper koelkasten kiezen. Het is belangrijk om te letten op welke grootte en capaciteit je wilt hebben. Dan zijn er ook nog verschillen of je een Dometic camper koelkast op 12 v, gas of 220 v wilt kunnen installeren. Wij hebben een Dometic Koellade gekocht die zowel op de 12 volt accu kan draaien als op een 220 volt aansluiting op de camping.

En ik kan je zeker de Dometic camper koelkast koellade aan raden vanwege de overzichtelijk opgeslagen gekoelde spulletjes en goede bereikbaarheid daarvan.

Mocht je de Dometic camper koelkast op ooghoogte kunnen plaatsen dan is dat ergonomisch beter natuurlijk. Alleen ben je in een kleinere camperbus altijd een beetje beperkt als het gaat met op hoogte werken. 

Je hebt zeker in een Volkswagen Transporter Caravelle geen ’wanden’ waar je tegenaan kunt werken.

Bus ombouwen naar camper?

De basis van een goede zelfbouw camper is de aanschaf van een goede bus.

Neem er genoeg tijd voor om uit te zoeken welke bus jij het liefst wil gaan ombouwen.

Als het goed is doe je het ombouwen van een bus naar een camper maar één keer in je leven. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar het gemiddelde ligt denk ik op 1 keer.

Dit heb ik niet onderzocht dus pin me er niet op vast. Er zijn vast mensen die als hobby hebben het ombouwen van bus tot camper. Mogelijk gaan ze er een paar keer mee op pad en dan verkopen ze de camper om weer opnieuw met een ‘project’ te kunnen beginnen. Voor hen kan ik overigens de bouwtekeningen van Freds bouwtekeningen wel adviseren want hier staan enorm handige dingen in die je ook toe kunt passen in het klein.

Het is dus belangrijk om te weten wat je gaat doen met de camper.
Misschien wil je er zelf drie keer per jaar mee op vakantie en daarnaast je camper verhuren.

Of wil je in de toekomst een hele grote (wereld)reis gaan maken. Wil je veel in de vrije natuur verblijven of van camping naar camping.

Met hoeveel mensen ga je reizen, als je alleen bent heb je andere prioriteiten als wanneer je met een gezin met twee kleine kinderen gaat reizen.

Je moet jezelf dus een aantal vragen stellen bij het beginnen van zo’n project. Het is ook goedkoper om zelf een bus om te bouwen maar het kost nog steeds veel geld en tijd.

Je kunt er ook voor kiezen om ieder jaar een camper te huren. Dan heb je maar eenmalige kosten en aan het eind van je vakantie breng je de camper weer terug naar de eigenaar. Heel goed alternatief! Als je hier meer over wilt weten lees dan de review over Camptoo!

Mijn Dometic koelkast

Inmiddels ben ik zo ver dat ik een koelkast voor mijn camper kan gaan kopen. 
Ik heb niet super veel luxe aan boord want daar hecht ik niet zoveel waarde aan. 

We zijn dan ook het eerste jaar zonder koelkast op pad gegaan en dat is om heel eerlijk te zijn wel tegen gevallen. Er waren een aantal factoren waarom wij de keuze hadden gemaakt om geen koelkast in te bouwen.

Wij vonden (en vinden dat nog steeds) dat ze erg duur zijn! Niet echt nodig, kan ook wel met een koelbox?

Maar daar zijn we op terug gekomen omdat op pad zijn zonder koelkast ons totaal niet is bevallen. Dus hebben we uiteindelijk de knoop door gehakt om er toch een aan te schaffen. Omdat we de hele ombouw zelf hebben gedaan besluiten we dat we onszelf op de beste camper koelkast trakteren! En wel de camper koelkast van Dometic!

Wat is een goede camper koelkast?

Allereerst misten wij op de lange ritten onze koude drankjes dus de koelkast moet groot genoeg zijn om er voldoende in op te kunnen bergen. 

Daarnaast een stukje kaas, boter en fruit en voor ons avondeten moet het visje ook gekoeld zijn.
Al met al toch best wel wat dingen die we gekoeld willen hebben.

Dus de vraag is welke koelkast heeft de goede maat en het beste gebruiksgemak? Dat is voor iedereen verschillend natuurlijk en ook afhankelijk van het soort camper je hebt. Afgaande op de vele reviews en ervaringen met de Dometic camper koelkast is voor ons duidelijk dat dit de beste moet zijn.

Er zijn twee verschillende soorten koelkasten, je hebt een absorptie koelkast en je hebt compressor koelkasten. 

De absorptie Koelkast

Een absorptie koelkast werkt met behulp van warmte die opgewekt word door elektriciteit en deze door middel van ammoniak en waterstof omzet in koude. Door deze natuurkundige reactie onttrekt het koelelement de warmte uit de koelkast. 

# Voordelen

 • goed voor off grid kamperen
 • weinig geluid
 • werkt op 12 en 24 volt, 230 volt en op LPG gas

# Nadelen

 • komt veel warmte vrij
 • meer energie verbruik als compressor koelkast
 • meer tijd nodig om op temperatuur te komen
 • bij warme temperaturen moeilijk koeltemperatuur vast te houden

De Compressor koelkast

De compressor koelkast werkt op dezelfde manier als de koelkast die je in je keuken van je huis hebt staan. Door middel van een compressor, word in het gesloten kringloop systeem waar koelmiddel inzit, het koelmiddel vloeibaar gemaakt en zorgt ervoor dat door de expansie de temperatuur in je koelkast daalt.

# Voordelen

 • snel bereik van koel temperatuur
 • vaak beschikt de compressor koelkast over vriesvak
 • ook op zonnepaneel te gebruiken
 • energiezuinig
 • niet gevoelig voor buiten temperatuur
 • bewakingssysteem als huishoudaccu lage spanning heeft

# Nadelen

 • Maken meer geluid als de absorptie koelkast

Conclusie

Voor mij is er maar één conclusie en dat is dat een camper koelkast van Dometic voor mij de beste uitkomst is gebleken. Ik zou je de Dometic koellade zeker willen aanraden! Succes met je project, maak er wat moois van voor lang camper plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *