Boekrecensie: De Camino van Anya Niewierra

De Camino van Anya Niewierra

Het is pas augustus maar voor mij is dit hèt Boek van het Jaar; De Camino van Anya Niewierra! Wat een geweldige literaire thriller is dit boek, De Camino van Anya Niewierra, in welk genre moet ik het eigenlijk plaatsen? Al enkele jaren voel ik me erg aangetrokken om zelf De Camino eens te gaan lopen. Weken achter elkaar wandelen op 1 van de vele routes naar Santiago de Compostella door het ruige Franse en Spaanse land.

Dit boek De Camino van Anya Niewierra ook als luisterboek en e-book te bestellen!

Pelgrimstocht

Toen ik dan ook deze titel tegen kwam had ik niet veel overtuiging nodig om aan het boek te beginnen. Ik had me niet verdiept in de omslag van het boek en wist dus ook niet precies wat te verwachten. Maar dat het zo’n spannend meeslepend verhaal zou worden had ik niet durven hopen.

Lotte is samen met haar zoons Stefan en Joran in Bosnië om daar de as van haar overleden echtgenoot Emil Jukic uit te strooien. Kort daarvoor is ze erachter gekomen dat de man waarmee ze 21 jaar getrouwd is geweest niet echt zo heeft geheten. Tijdens het lopen van de Camino heeft hij zich van het leven beroofd.

Bosnisch-Servische militanten

Omdat Lotte geen enkele aanleiding voor de zelfdoding heeft kunnen vinden is ze onderzoek gaan doen. Via een advocaat gespecialiseerd in vermiste personen is ze erachter gekomen dat de echte Emil Jukic in 1995 is verdwenen nadat zijn dorp door Bosnische-Servische militanten is uitgemoord.

Om erachter te komen waarom Emil zich van het leven heeft beroofd besluit Lotte zelf de Camino te gaan lopen. Ze start precies 1 jaar later na datum op exact dezelfde plaats en tijd als Emil. Maar al snel blijkt dat ze niet alleen de Camino loopt. Iemand anders wil per se niet dat Lotte achter de waarheid van Emil’s zelfdoding komt.

Voormalig Joegoslavië 

Psychologische, literaire geschiedkundige thriller? Kan allemaal als genre gebruikt worden voor dit prachtige boek. Met name de manier waarop Anya Niewierra de oorlogsgeschiedenis van voormalig Joegoslavië in het verhaal weet te weven vind ik erg knap. Een geschiedenis die gaat over etnische minderheidsgroepen en hoe dit mensen tot geweld bracht en uit elkaar dreef (en nog steeds drijft).

Uit het verhaal blijkt ook maar weer eens dat mensen niet als misdadigers geboren hoeven te worden maar daar toe kunnen komen simpel en alleen door afkomst. Juist het gegeven dat ze de wrede geschiedenis van Lotte’s man en de vrede van de Camino zo mooi samen heeft weten te brengen vind ik groots.

Het verhaal staat voortdurend bol van de spanning en grote diepgang. Toch komen ook de beschrijvingen van de prachtige landschappen van het Centraal Massief in Frankrijk erg mooi uit de hoek. Ontmoetingen met andere pelgrims blijken ook voor Lotte een belangrijke steun bij het voltooien van haar reis.

Zoals gezegd; voor mij is dit nu al Hèt Boek van 2021, De Camino van Anya Niewierra! Zeker aan je bibliotheek toevoegen en je er helemaal in weg lezen. Als er meer dan 5 sterren te vergeven zoeken zijn dan zou De Camino ze van mij zeker krijgen opgespeld! Wow, wat een kanjer!

Wil je nog een spannend boek lezen? Lees de review van Het echte leven van Adeline Dieudonné dan zeker ook even!

BoekenBoeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.