Review: De boekhandel van Teheran van Marjan Kamali

De boekhandel van Teheran van Marjan Kamali

In dit mooie en aangrijpende verhaal heb ik een klein beetje meer inzicht gekregen in hoe het leven in het begin van de 50’er jaren in Iran eruit gezien moet hebben. Het land werd toen geleid door premier Mossadegh die sterk voor de democratie was. En dat terwijl het land ook nog sterk onder invloed stond van sjah Reza Pahlavi, die streed voor de vrouwenrechten. Het was aan hem te danken dat er een verbod op het dragen van hoofddoeken bestond!

Zowel in boekvorm als in e-book en luisterboek te bestellen!

We komen binnen bij het gezin van de meisjes Zari en vooral Roya en hun ouders Baba en Maman. Vader streeft ernaar zijn dochters een goede opleiding te laten volgen om zo hun kansen op een geslaagd leven te laten toenemen. Hij is een groot aanhanger van de premier en ziet in hem de man die Iraans oliekapitaal veilig moet stellen voor de westerse grootmachten.

In de boekhandel van meneer Fakhri treft Roya de jongeman Bahman met wie ze al gauw een stel vormt. Ze ontmoeten hier intellectuelen en maken kennis met internationale literatuur en cultuur. Een onverwachte wereld van geheimen voor de jonge vrouw. Ook al wordt ze door haar aanstaande schoonmoeder niet echt als een geschikte kandidaat voor haar zoon gezien, zweert Bahman altijd van haar en bij haar te blijven.

Radeloos

Als Bahman later als sneeuw voor de zon verdwijnt is Roya radeloos op zoek naar hem. Zijn hele familie blijkt van de een op de andere dag te zijn verdwenen. Vader Baba vreest dat het de tegenstanders van premier Mossadegh zijn die voor de verdwijning verantwoordelijk zijn. Via meneer Fakhri van de schrijfwarenwinkel hoort ze dat ze met brieven kan communiceren met Bahman.

Zo ontstaat een correspondentie tussen de twee geliefden die loopt via de boeken van meneer Fakhri. Telkens weer overtuigd Bahman haar ervan dat ze weer samen zullen komen als de democratie niet langer bedreigd wordt. Maar zelfs na verstrijken van meerdere jaren blijft een hereniging tussen hen uit. Roya emigreert uiteindelijk naar de Verenigde Staten en op de hoge leeftijd van 77 gebeurt er iets in haar leven waardoor ze de zoektocht naar antwoorden weer oppakt…….

Een heerlijk geschreven verhaal met een geschiedkundige insteek die gelukkig nooit verveelt. Centraal staat vooral de romantiek die lang tussen de twee hoofdrolspelers leefde. Liefde die ondanks de afstand, verstreken tijd, kinderen en leugens had stand gehouden tot de dood er letterlijk op volgde.  

Lees ook de review van; Regels van het Spel van Jilliane Hoffman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *