Review: Het Complete Handboek voor de Chihuahua.

Voor het goed zorgen en opvoeden van je chihuahua

Complete Handboek voor de Chihuahua.

Review: Waarom heb ik Het complete handboek voor de Chihuahua aangeschaft?

Voordat ik je ga uitleggen waarom ik dit boek, Het complete handboek voor de Chihuahua aangeschaft heb en geef ik je ook wat meer informatie over dit kleinste hondje ter wereld.

Dan kun je verderop in deze review lezen van het complete handboek voor de Chihuahua. En kun je horen hoe één van mijn Chihuahua’s erg veel lawaai produceerde wat ik met het boek eruit heb kunnen trainen.

En in dit handboek staan zoveel tips bij opvoeding van de chihuahua dat ik nu een nog leuker hondje heb. En dit wilde ik daarom ook met jou delen. Om ook een nog fijner hond(je) te hebben. Maar voor ik mijn ervaring over Het Complete Handboek Voor De Chihuahua ga delen eerst wat meer informatie over de Chihuahua als ras.

Hier even wat meer informatie over de Chihuahua. 

Inhoudsopgave

Nog even terug naar het begin

Complete Handboek voor de Chihuahua.
V.l.n.r. Storm onze Chihuahua Choco Tan Langhaar, en Scoopy een Chihuahua Korthaar Crème. Twee verschillende Chihuahua soorten!

De Chihuahua en blaffen

Zoals je kunt horen was dit hetgeen wat Storm (de zwarte langharige, is zijn naam)  veelvuldig deed. En wij hadden al van alles geprobeerd maar niks lukte.
Het werd op geen manier minder en wij wilden wel graag gezelligheid van hem hebben in plaats van heel veel ergernis. 

Dus ik ben gaan zoeken op internet en toen ben ik dit Complete Handboek Voor De Chihuahua tegen gekomen! Alles goed bekeken en je krijgt 60 dagen de tijd om het in te zien of het wat voor je is. Ik denk, wat heb ik te verliezen alleen maar te winnen samen met Storm. Met de tips in dit boek heb ik onze chihuahua het blaffen afgeleerd.

Wat houd Het Complete Handboek Voor De Chihuahua in?

Als jij een Chihuahua aan wilt schaffen of problemen hebt met jouw Chihuahua dan kan dit handboek uitkomst bieden op vele punten.

Het Complete Handboek voor de Chihuahua is een uitgave in een reeks andere boeken over honden. Je komt in alle uitgaven een aantal standaard zaken tegen over honden in het algemeen en het genoemde ras in het bijzonder. Het boek heeft mij op de specifieke raskenmerken van de Chihuahua echt wat geboden.

We wisten al wel dat zo’n klein hondje echt een opvoeding nodig heeft en het complete handboek voor de chihuahua heeft hier nog wat extra bij geholpen!

Vijf goede redenen om een chihuahua als hond te kiezen

Wij hebben al meerdere hondenrassen gehad in het verleden en zijn nu helemaal verknocht aan onze chihuahua’s Storm en Scoopy. Ik zal je vertellen waarom:

#1. Chihuahua’s zijn bijzonder lieve aanhankelijke hondjes

#2. Het is een ras wat heel goed naar je luistert en tegelijkertijd erg eigenwijs is

#3. Chihuahua’s gaan heel graag met je wandelen. Ze kunnen makkelijk een uur met je meesjouwen!

#4. Ze zijn heel intelligent en nieuwsgierig

#5. Ze zijn zo klein dat ze gemakkelijk overal mee naar toe te nemen zijn. Je stopt ze zo in je tas of rugtas

En zo kan ik nog wel enkele redenen bedenken die het de moeite waard. maken om voor een chihuahua te kiezen.

Waar komt de Chihuahua oorspronkelijk vandaan?

Dit kleinste hondenras ter wereld komt oorspronkelijk uit de Mexicaanse provincie Chihuahua. Dit hondenras komt in de negentiende eeuw naar Europa.

Een Chihuahua is dus het kleinste hondenras ter wereld maar hun karakter laat wat anders zien.

Ze zijn gemiddeld 15 tot 22 cm hoog en wegen tussen de 1 en 3 kilogram.

Het is bekend van honden hoe kleiner de hond hoe ouder ze worden. De gemiddelde Chihuahua leeftijd ligt rond de14 jaar oud.

Ik heb zelf een Chihuahua gehad die 16 jaar geworden is. Een ijzersterk hondje die meerdere ongelukken heeft overleefd.
Hij heeft een pallet op zijn lijf gehad en is door een fietser overreden.

En toen hij 12 jaar was hebben ze een achterpootje moeten amputeren omdat deze helemaal verbrijzeld was. Dit heeft hij allemaal overwonnen en is na dit alles gewoon blijven rennen en spelen.

Hij was, en in gedachten, is nog steeds onze rots in de branding.

 chihuahua
Onze rots in de branding

Wat de vacht betreft is er zowel een Chihuahua langhaar en een Chihuahua korthaar. En ook zijn er soorten met appelvormige kopjes en met hertenkopjes. Overigens is de Chihuahua korthaar eerder geregistreerd als ras dan de Chihuahua langhaar.

En zoals je misschien wel weet is de Chihuahua er in vele kleuren.
Van crème tot zwart, van mokka tot wit, met of zonder aftekeningen. Hiernaast zijn er ook enkele specifieke Chihuahua kleuren of Chihuahua vachtkenmerken zoals de Chihuahua Choco Tan langhaar en de Chihuahua Blue Merle.

Wat kenmerkt het karakter van een Chihuahua?

Dit hondenras is het kleinste ras ter wereld maar qua karakter is het bijna het grootste hondenras. Het Chihuahua karakter kenmerkt zich o.a. door zijn felheid en lef. Verder is de Chihuahua qua karakter ook zeer gevoelig. En dus onder de indruk als je hem corrigeert wat handig is als je de Chihuahua gaat opvoeden.

Want in dit kleine hondje schuilt een enorm sterk en soms zelfs dominant karakter. Natuurlijk verschilt dit ook van hond tot hond. Het complete handboek voor de chihuahua beschrijft ook heel duidelijk hoe met dit karakter om te gaan.

Sommigen zijn wat rustiger en introvert en anderen zijn wat dapperder en laten wat meer van zich horen. Op allerlei manieren. Wat je wel bij allemaal zeker weet is dat de liefde van de verschillende chihuahua soorten groot en onvoorwaardelijk is.

Ze houden jou als baas goed in de gaten en liggen het liefst op schoot of tegen je aan op de bank en bij heel veel baasjes liggen ze zelfs in bed. Ja de een vind dat onhygiënisch en de ander vind het gezellig.

Ze houden natuurlijk vanwege hun Mexicaanse afkomst van warmte.

Ook zijn ze heel beschermend naar hun baasje toe en kunnen hierdoor naar vreemden nogal fel uithalen en blaffen. Hierdoor zijn er ook veel mensen die daarom een hekel aan dit ras hebben. Vaak is het zo dat het vooral voorkomt uit bescherming.

Het is ondanks hun maat wel echt een hond die je in huis hebt. Ze zijn ontzettend grappig en gezellig. Maar je moet een chihuahua wel opvoeden want anders kunnen het ‘terrordogs’ zijn.

Dus denk er niet te gemakkelijk over want anders heb je er alleen maar ongemak en geen plezier aan.

Waarom mijn Chihuahua vaak trilt?

De Chihuahua is van nature geen trillend juffershondje. Maar het is natuurlijk zo dat het een hond is die van oorsprong uit een warm land komt. Dus soms kan hij het dan wel eens koud hebben. Hierdoor komt het dat een chihuahua veel trilt bij kouder weer.

Chihuahua’s hebben ook een relatief lage glucosespiegel doordat ze klein en kwetsbaar zijn. Dit is ook een reden dat de chihuahua veel trilt.

Natuurlijk kunnen ze ook trillen van opwinding. Als jij naar de deur loopt om zijn riem te pakken dan zal hij ook zeker trillen omdat hij blij is dat hij weer mee mag.

Soms kunnen ze ook uit angst trillen. Als ze ergens van schrikken bijvoorbeeld. Of er rijd ineens een grote vrachtwagen voorbij. Voor zo’n klein hondje is dat een immens ding natuurlijk.

Ook heb je Chihuahua’s die erg nerveus zijn. Dit zit ook een beetje in het karakter maar de een kan hier meer last van hebben als de andere. Allemaal redenen waarom een Chihuahua vaak trilt.

Even samengevat Chihuahua’s trillen door:

 • kou
 • lage glucose spiegel
 • opwinding
 • angst

Dus zoals je ziet zijn er verschillende redenen waarom jouw Chihuahua trilt.

Wat zijn de voor en nadelen van een Chihuahua?

 • Vanwege formaat erg kwetsbaar
 • Veel aandacht nodig
 • Kunnen erg jaloers zijn
 • Zijn erg fel
 • Niet geschikt voor kleine kinderen
 • Ze zijn lekker klein, je hoeft niet groot te wonen!
 • Minder kosten
 • Geen hondenlucht
 • Echt ‘karakter’ ras
 • Waaks
 • Stoer
 • Zien er schattig uit
 • Leergierig
 • Slim
bruine chihuahua omhoog gehouden in een hand

Vergeet niet dat hoewel ze klein van stuk zijn ze echt wel een opvoeding nodig hebben. Als je hier niet voldoende tijd aan besteedt dan heb je geen leuke hond en de gemiddelde Chihuahua leeftijd ligt wel rond de 14 jaar! Dus dan wordt het een lang vervelend verhaal met dit in principe lieve ras.

Denk bij de aanschaf van dit ras hier niet te gemakkelijk over. En ik weet zeker dat Het Complete Handboek van de Chihuahua je hier heel goed bij helpt.

Chihuahua Opvoeden?

Zoals ik al eerder heb geschreven is het wel belangrijk om veel aandacht te besteden aan de opvoeding van dit kleine viervoetertje met zijn grote karakter. Daar kan Het Complete Handboek Voor de Chihuahua erg goed bij helpen. Overigens geldt voor het opvoeden van de chihuahua ongeveer hetzelfde als voor andere honden. Consequent zijn, duidelijk zijn, goed gedrag belonen en slecht gedrag bestraffen. Dan ben je al een goed eind op weg.

Denk hier niet gemakkelijk over want zo’n klein niet opgevoed hondje kan een behoorlijke ‘pain in the ass’ zijn. En je wilt toch het liefst veel plezier en gezelligheid van deze kleine vriend voor het leven.

# 1. Socialiseren

Het is erg belangrijk om je Chihuahua te socialiseren, dus vrij snel als hij in huis komt met andere mensen en honden in aanraking laten komen. Hierdoor leert hij al heel snel dat andere mensen en dieren leuk zijn. Hij hoeft daar niet bang voor te zijn. Neem het nog jonge diertje bijvoorbeeld ook mee naar de markt, zodat hij ook leert zich op zijn gemak te voelen op plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn.

# 2. Belonen

Ook moet je eraan denken om je Chihuahua veelvuldig te belonen en te complimenteren. Het is belangrijk om positief gedrag te belonen. Dat kan met een aai over zijn kopje, maar natuurlijk ook met een hondenkoekje.

# 3. Straffen

Je kunt een Chihuahua heel goed straffen met je stem of door hem streng aan te kijken. De chihuahua is van karakter erg gevoelig en dus zijn ze er erg van onder de indruk als je dit doet.

# 4. Trainen 

Als je hem gedragstraining geeft doe dit dan bij voorkeur in huis. Hierdoor heeft hij de grootste concentratie. Als je dit bijvoorbeeld buiten doet zijn er allerlei dingen die hem af kunnen leiden.

# 5. Wat geef ik mijn chihuahua te eten?

Het is belangrijk om je chihuahua eten te geven op gezette tijden. Dit voorkomt ook dat hij gaat bedelen. Bij de dierenspeciaalzaak kun je speciale brokjes kopen voor kleine of mini hondenrassen. Het meeste natvoer voor honden is ook geschikt voor de chihuahua. Geef ze niet te veel, je wilt geen chihuahua met overgewicht! Wij voeren ze bij 1 maaltijd per dag ook altijd wat geweekte havermoutvlokken zodat ze wat extra vezels binnen krijgen.

Eigenlijk allemaal logische zaken. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor Chihuahua’s maar ook voor heel veel andere rassen.

 

Border Collie Geheimen
Het Complete Handboek Voor De Labrador
Het Complete Handboek voor de Jack Russell
Cesars aanpak voor puppy’s

Bekende aandoeningen bij de Chihuahua?

1. Chiari malformatie/syringomyelie (Holtevorming in het ruggenmerg)

Dit ras is erg klein en zijn kopje is eigenlijk te klein voor de hersenen.
Hierdoor is de Chihuahua erg gevoelig voor hoofdpijn. Een ernstig gevolg is dat de hersenen naar achteren worden gedrukt en voor schade kan zorgen aan het ruggenmerg zoals een blokkade. 

2. Patella luxatie (Losse knieschijf)

Ook van knie-aandoeningen hebben kleine hondenrassen veel last. Dit is het naar binnen of naar buiten schieten van de knieschijf. (knieschijf=patella) Als dit gebeurt dan kan de hond niet meer op zijn been steunen. Dit is een ernstige aandoening en ook een kostbare om dit te verhelpen.
Het komt voor door verschillende oorzaken;
– Erfelijkheid
– Trauma
– Ten gevolge van lichamelijke afwijkingen

3. Het gebit

Ook gebitsafwijkingen komen vaker voor. Omdat het bekje zo klein is kunnen de tanden zich niet op een normale manier ontwikkelen.

4. Hydrocephalus (Waterhoofd)

Honden die met een waterhoofd worden geboren zijn meestal minder levensvatbaar en sterven vaak voor hun tweede jaar.

Dit zijn een paar aandoeningen die veel voorkomen bij Chihuahua’s. Het is erg belangrijk bij de aanschaf van een Chihuahua te letten op waar je deze koopt.

Ga niet af op een mooie advertentie maar zorg dat je jezelf goed inlicht over waar de Chihuahua vandaan komt. Daar voorkom je veel ellende mee zowel qua opvoeding als erfelijke aandoeningen.

Conclusie

Als je het mij vraagt of je dit boek moet aanschaffen om een leukere, fijnere Chihuahua te krijgen zeg ik volmondig JA! Het heeft ervoor gezorgd dat Storm, mijn Chihuahua, een hondje is geworden dat veel beter in zijn vel zit. 

Ik merk dat omdat hij niet meer om ieder geluidje, voorbijganger of andere onzinnige reden zit te blaffen. Hij heeft meer vertrouwen gekregen. En ik ook, dus de band die we hebben is veel sterker geworden.

Het hondenras Chihuahua is een fantastisch ras. Het is een klein hondje dat denkt dat hij groter is als welke hond dan ook die hij tegenkomt.

KLEINSTE HONDJE TER WERELD MAAR MET EEN REUZEN KARAKTER DE CHIHUAHUA

KIJK HIER VERDER VOOR DE SPECIALE ACTIE VOOR DE SNELLE BESLISSERS!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *