Review: Het Chihuahua Handboek

klein bruin chihuahua hondje liggend op een houten vlonder

Review: Waarom heb ik Het complete handboek voor de Chihuahua aangeschaft?

Voordat ik je ga uitleggen waarom ik dit boek heb aangeschaft geef ik je hier eerst wat meer informatie over dit kleinste hondje ter wereld.

Dan kun je verderop in deze review horen hoe één van mijn Chihuahua’s erg veel lawaai produceert!

En in dit handboek staan zoveel ‘handvaten’ dat ik nu een nog leukere Chihuahua heb. En dit wilde ik daarom ook met jou delen. Om ook een nog fijner hond(je) te hebben. Maar voor ik mijn ervaring over Het Complete Handboek Voor De Chihuahua ga delen eerst wat meer informatie over het Chihuahua als ras.

Hier even wat meer informatie over de Chihuahua. 

Inhoudsopgave

Waar komt de Chihuahua oorspronkelijk vandaan?

Dit kleinste hondenras ter wereld komt oorspronkelijk uit de Mexicaanse provincie Chihuahua. Dit hondenras komt in de negentiende eeuw naar Europa.

Een Chihuahua is dus het kleinste hondenras ter wereld maar hun karakter laat wat anders zien.

Ze zijn gemiddeld 15 tot 22 cm hoog en wegen tussen de 1 en 3 kilogram.

Het is bekend van honden hoe kleiner de hond hoe ouder ze worden. De Chihuahua kan wel 14 jaar oud worden.

Ik heb zelf een Chihuahua gehad die 16 jaar geworden is. Een ijzersterk hondje die meerdere ongelukken heeft overleefd.
Hij heeft een pallet op zijn lijf gehad, door een fietser overreden.

En toen hij 12 jaar was hebben ze een achterpootje moeten amputeren omdat deze helemaal verbrijzeld was. Dit heeft hij allemaal overwonnen en is na dit alles gewoon blijven rennen en spelen.

Hij was, en in gedachten, is nog steeds onze rots in de branding.

chihuahua zwart met wit staande op een vloerkleed
Onze rots in de branding

Je hebt zowel langharige als kortharige Chihuahua’s en ook zijn er soorten met appelvormige kopjes en met hertenkopjes.Overigens is de kortharige Chihuahua eerder geregistreerd dan de langharige.

En zoals je misschien wel weet zijn ze er in allerlei verschillende kleuren.
Van crème tot zwart, van mokka tot wit, met of zonder aftekeningen.

Wat kenmerkt het karakter van een Chihuahua?

Dit hondenras is het kleinste ras ter wereld maar in karakter is het bijna het grootste hondenras.

Want in dit kleine hondje schuilt een enorm sterk en soms zelfs dominant karakter. Natuurlijk verschilt dit ook van hond tot hond. Het complete handboek voor de chihuahua beschrijft ook heel duidelijk hoe met dit karakter om te gaan.

Sommigen zijn wat rustiger en introvert en anderen zijn wat dapperder en laten wat meer van zich horen. Op allerlei manieren. Wat je wel bij allemaal zeker weet is dat de liefde van deze kleine viervoeter onvoorwaardelijk is.

Ze houden jou als baas goed in de gaten en liggen het liefst op schoot of tegen je aan op de bank en bij heel veel baasjes liggen ze zelfs in bed. Ja de een vind dat onhygiënisch en de ander vind het gezellig.

Ze houden natuurlijk vanwege hun Mexicaanse afkomst van warmte.

Ook zijn ze heel beschermend naar hun baasje toe en kunnen hierdoor naar vreemden nogal fel uithalen en blaffen. Hierdoor zijn er ook veel mensen die daarom een hekel aan dit ras hebben. Vaak is het zo dat het vooral voorkomt uit bescherming.

Het is ondanks hun maat wel echt een hond die je in huis hebt. Ze zijn ontzettend grappig en gezellig. Maar ze hebben wel een opvoeding nodig want anders kunnen het ‘terrordogs’ zijn.

Dus denk er niet te gemakkelijk over want anders heb je er alleen maar ongemak en geen plezier aan.

Waarom trilt, beeft en bibbert een Chihuahua vaak?

De Chihuahua is van nature geen trillend juffershondje. Maar het is natuurlijk zo dat het een hond is die van oorsprong uit een warm land komt. Dus soms kan hij het dan wel eens koud hebben.

Wat er ook met de Chihuahua is is dat ze een lage glucosespiegel hebben doordat ze klein en kwetsbaar zijn. Dit is ook een reden dat ze vaker kunnen trillen.

Natuurlijk kunnen ze ook trillen van opwinding. Als jij naar de deur loopt om zijn riem te pakken dan zal hij ook zeker trillen omdat hij blij is dat hij weer mee mag.

Soms kunnen ze ook uit angst trillen. Als ze ergens van schrikken bijvoorbeeld. Of er rijd ineens een grote vrachtwagen voorbij. Voor zo’n klein hondje is dat een immens ding natuurlijk.

Ook heb je Chihuahua’s die erg nerveus zijn. Dit zit ook een beetje in het karakter maar de een kan hier meer last van hebben als de andere.

Even samengevat Chihuahua’s trillen door:

 • Kou
 • Lage glucosespiegel
 • Opwinding 
 • Angst

Dus zoals je ziet zijn er verschillende redenen waarom jou Chihuahua trilt.

Wat zijn de voor en nadelen van een Chihuahua?

 • Vanwege formaat erg kwetsbaar
 • Veel aandacht nodig
 • Kunnen erg jaloers zijn
 • Zijn erg fel
 • Niet geschikt voor kleine kinderen
 • Ze zijn lekker klein, je hoeft niet groot te wonen!
 • Minder kosten
 • Geen hondenlucht
 • Echt karakter ras
 • Waaks
 • Stoer
 • Zien er schattig uit
 • Leergierig
 • Slim
bruine chihuahua omhoog gehouden in een hand

Vergeet niet dat hoewel ze klein van stuk zijn ze echt wel een opvoeding nodig hebben. Als je hier niet genoeg tijd aan besteed dan heb je geen leuke hond en je moet er toch een hopelijk jaar of 14 mee doen. 

Denk bij de aanschaf van dit ras hier niet te gemakkelijk over. En ik weet zeker dat Het Complete Handboek van de Chihuahua je hier heel goed bij helpt.

Opvoeden van Chihuahua?

Zoals ik al eerder heb geschreven is het wel belangrijk om veel aandacht te besteden aan de opvoeding aan dit kleine viervoetertje met zijn grote karakter. Daar kan Het Complete Handboek Voor de Chihuahua erg goed bij helpen.

Denk hier niet gemakkelijk over want zo’n klein niet opgevoed hondje kan een behoorlijke ‘pain in the ass’ zijn. En je wilt toch het liefst veel plezier en gezelligheid van deze kleine vriend voor het leven.

# 1. Socialiseren

Het is erg belangrijk om je Chihuahua te socialiseren, dus vrij snel als hij in huis komt met andere mensen en honden in aanraking laten komen. Hierdoor leert hij al heel snel dat andere mensen en dieren leuk zijn. Hij hoeft daar niet bang voor te zijn. Neem het nog jonge diertje bijvoorbeeld ook mee naar de markt, zodat hij ook leert zich op zijn gemak te voelen op plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn.

# 2. Belonen

Ook moet je eraan denken om je Chihuahua veelvuldig te belonen en te complimenteren. Het is belangrijk om positief gedrag te belonen. Dat kan met een aai over zijn kopje, maar natuurlijk ook met een hondenkoekje.

# 3. Straffen

Je kunt een Chihuahua heel goed straffen met je stem of door hem streng aan te kijken. Het zijn hele gevoelige honden en daar zijn ze erg van onder de indruk als je dit doet.

# 4. Trainen 

Als je hem gedragstraining geeft doe dit dan bij voorkeur in huis. Hierdoor heeft hij de grootste concentratie. Als je dit bijvoorbeeld buiten doet zijn er allerlei dingen die hem af kunnen leiden.

# 5.Voeren

Het is belangrijk om je hond op gezette tijden te voeren. Dit voorkomt ook dat hij gaat bedelen.

Eigenlijk allemaal logische zaken. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor Chihuahua’s maar ook voor heel veel andere rassen.

 

Border Collie Geheimen
Het Complete Handboek Voor De Labrador
Het Complete Handboek voor de Jack Russell
Cesars aanpak voor puppy’s

Bekende aandoeningen bij de Chihuahua?

1. Chiari malformatie/syringomyelie (Holtevorming in het ruggenmerg)

Dit ras is erg klein en zijn kopje is eigenlijk te klein voor de hersenen.
Hierdoor is de Chihuahua erg gevoelig voor hoofdpijn. Een ernstig gevolg is dat de hersenen naar achteren worden gedrukt en voor schade kan zorgen aan het ruggenmerg zoals een blokkade. 

2. Patella luxatie (Losse knieschijf)

Ook van knie-aandoeningen hebben kleine hondenrassen veel last. Dit is het naar binnen of naar buiten schieten van de knieschijf. (knieschijf=patella) Als dit gebeurt dan kan de hond niet meer op zijn been steunen. Dit is een ernstige aandoening en ook een kostbare om dit te verhelpen.
Het komt voor door verschillende oorzaken;
– Erfelijkheid
– Trauma
– Ten gevolge van lichamelijke afwijkingen

3. Het gebit

Ook gebitsafwijkingen komen vaker voor. Omdat het bekje zo klein is kunnen de tanden zich niet op een normale manier ontwikkelen.

4. Hydrocephalus (Waterhoofd)

Honden die met een waterhoofd worden geboren zijn meestal minder levensvatbaar en sterven vaak voor hun tweede jaar.

Dit zijn een paar aandoeningen die veel voorkomen bij Chihuahua’s. Het is erg belangrijk bij de aanschaf van een Chihuahua te letten op waar je deze koopt.

Ga niet af op een mooie advertentie maar zorg dat je jezelf goed inlicht over waar de Chihuahua vandaan komt. Daar voorkom je veel ellende mee zowel qua opvoeding als erfelijke aandoeningen.

Nog even terug naar het begin

twee chihuahua's zittend in het raam op een kleedje. een is een bruin hondje en de ander is een zwarte
Mijn twee lieve Chihuahua’s

Zoals je kunt horen was dit hetgeen wat Storm (de zwarte langharige, is zijn naam)  veelvuldig deed. En wij hadden al van alles geprobeerd maar niks lukte.
Het werd op geen manier minder en wij wilde wel graag gezelligheid van hem hebben in plaats van heel veel ergernis. 

Dus ik ben gaan zoeken op internet en toen ben ik dit Handboek Voor De Chihuahua van Peter Plasman tegen gekomen! Alles goed bekeken en je krijgt b60 dagen de tijd hebt om het in te zien of het wat voor je is. Ik denk, wat heb ik te verliezen alleen maar te winnen samen met Storm.

Wat houd Het Complete Handboek Voor De Chihuahua in?

Als jij een Chihuahua aan wilt schaffen of problemen hebt met jou Chihuahua dan kan dit handboek uitkomst bieden op de volgende punten:

Volgorde van stappen om een Chihuahua aan te schaffen

 1. Verantwoord voor je hond zorgen 
 2. Goede opvoeding geven voor een leven lang plezier van je viervoeter
 3. Afleren probleemgedrag zoals blaffen, niet zindelijk, tegen je aan springen enzovoort
 4. Aan de riem trekken bij het uitlaten

Peter Plasman is dit handboek gaan schrijven nadat hij zelf 25 jaar geleden zijn eerste Chihuahua heeft aangeschaft. En hier eigenlijk een aantal belangrijke zaken over het hoofd heeft gezien.

Zo’n kleine hondje heeft echt een opvoeding nodig!

Elke vrije minuut besteed aan het hondenras Chihuahua

Uiteindelijk wil hij een oplossing voor het probleem gedrag van zijn hond. En zo gaat hij al zijn vrije tijd besteden om alles te weten te komen over dit hondenras.

Hij heeft uiteindelijk geen echte hulpmiddelen gevonden die hem hielpen in het verbeteren van het gedrag van zijn Chihuahua. Door zijn eigen ervaringen en kennis te willen delen heeft hij Het Complete Handboek Voor De Chihuahua geschreven.

Vijf goede redenen

Er zijn vijf goede redenen om te geloven dat je een lievere en gehoorzamere Chihuahua krijgt!

#1. De technieken en tips zijn al meer dan 5000 keer door andere Chihuahua baasjes toegepast

#2. Zowel een dierenarts als erkende fokkers hebben een bijdrage geleverd aan het eBook

#3. Het boek is ontstaan vanuit eigen ervaringen met de Chihuahua

#4. Er schrijven zich iedere week heel veel ‘baasjes’ in voor de nieuwsbrief

#5. 60 dagen risicovrij uitproberen, niet tevreden geld terug

#6. En voor de snelle beslissers heeft Peter Plasman nog een aantal bonussen in petto.

Conclusie

Als je het mij vraagt of je dit boek moet aanschaffen om een leukere, fijnere Chihuahua te krijgen zeg ik volmondig JA! Het heeft ervoor gezorgd dat Storm, mijn Chihuahua, een hondje is geworden dat veel beter in zijn vel zit. 

Hoe ik dat merk omdat hij niet meer om ieder geluidje, voorbijganger of om een andere onzinnige reden zit te blaffen. Hij heeft meer vertrouwen gekregen. En ik ook, dus de band die we hebben is veel sterker geworden.

Het hondenras Chihuahua is een fantastisch ras. Het is een klein hondje dat denkt dat hij groter is als welke hond dan ook die hij tegenkomt.

KLEINSTE HONDJE TER WERELD MAAR MET EEN REUZEN KARAKTER DE CHIHUAHUA

KIJK HIER VERDER VOOR DE SPECIALE ACTIE VOOR DE SNELLE BESLISSERS!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *