Boiler bij de boilermarkt.nl kopen lees mijn ervaring in deze review

Kies voor een energiezuinige met ECO-functie!

Er zijn inmiddels zoveel verschillende soorten boilers op de markt dat je niet meer weet welke boiler te kopen. Of is het toch wel heel simpel? Een nieuwe boiler kopen hebben we al eerder gedaan, dus voor ons geen probleem. Maar ik snap dat niet iedereen zomaar weet welke boiler te kopen. Onze ervaringen met boilermarkt.nl zijn erg goed, waterdichte service en topkwaliteit boilers!

Voordelen van de Boilermarkt

 • Goede service
 • Veel keus uit verschillende soorten boilers
 • Boiler kopen en laten installeren is ook mogelijk
 • Goede adviezen
 • In heel Nederland leverbaar
 • Ze installeren in heel Nederland

Inhoudsopgave

Boiler kopen

Boiler kopen en zelf installeren

Onze boiler warmde ook niet goed meer op en ook waren we ervan overtuigd dat deze veel stroom verbruikte. Nou is dat ook niet zo vreemd, de boiler is al 20 jaar oud! Dus gaan we op zoek om een nieuwe boiler te kopen. Ook in onze camping pod willen we een kleine close-in boiler monteren dus op zoek.

Natuurlijk kun je een boiler kopen en laten installeren door een installateur maar wij zijn best handig en hebben in een eerdere woning al wel eens een boiler zelf geïnstalleerd. Ook weten we wel overweg met waterleidingen en dergelijke en de elektriciteit ligt al op de gewenste locatie. Dus gaan we een boiler kopen van 150 liter en deze zelf installeren.

Onze ervaringen met het kopen van een boiler bij boilermarkt.nl

We kochten onze eerste boiler bij Boilermarkt.nl en ook nu gingen we op internet op zoek om on-line een boiler te kopen. We vonden verschillende aanbieders maar we kwamen al snel weer uit bij Boilermarkt! De web-site is veelbelovend en na van anderen wat ervaringen van boilermarkt.nl te hebben gelezen waren we om. Tenslotte waren onze eerdere ervaringen met boilermarkt.nl ook erg goed. We besloten bij hen een boiler te kopen van 150 liter.

Wat is een Boiler?

Een boiler is een vat dat gevuld is met water.In dat vat zit een verwarmingselement dat ervoor zorgt dat het water in het vat via elektriciteit word opgewarmd. Het vat is goed geïsoleerd waardoor het zijn warmte goed kan vast houden en ook sneller warm is.

Hoe installeer je een boiler?

Een boiler is goed zelf te installeren met een accuschroefboormachine en een hamer kom je al heel ver. Je hebt zowel een koud waterleiding als een warm waterleiding nodig. Daarnaast moet er ook een stopcontact in de buurt zijn om de boiler van elektriciteit te voorzien. Er zijn ook boilers die gevuld worden met het warme water van de cv ketel deze boilers worden hotfill-varianten genoemd.

Als de boiler op de koud waterleiding wordt aangesloten wordt dit een coldfill-varIant genoemd. Het is dus belangrijk bij aanschaf van een boiler hierop te letten. Dan zit er ook nog verschil in de boilers die vrij op de muur worden gehangen en die in bijvoorbeeld een keukenkastje worden geïnstalleerd. Ook is het belangrijk dat de stroomgroep die je gaat gebruiken voor de boiler niet gecombineerd zit met een ander apparaat wat een hoog vermogen vraagt, zoals bijvoorbeeld de wasmachine.

Het beste is om een groep van de meterkast te pakken waar weinig opzit of als het mogelijk is een vrije groep.
Als dit niet mogelijk is dan is het verstandig/noodzakelijk om een CombiSwitch aan te leggen.

Wat is een CombiSwitch?

Een CombiSwitch is een regelaar die je kunt gebruiken als de boiler die je gaat installeren op een stopcontact zit waar ook een ander apparaat op aangesloten is dat veel stroom vraagt. De CombiSwitch vangt de piekstroom van de twee apparaten op.

Als de boiler aan het opwarmen is omdat je net gedoucht hebt en de wasmachine die op de CombiSwitsch
is aangesloten net de temperatuur wil verhogen dan zal die op dat moment het verwarmen van de boiler
even loslaten en de wasmachine voor laten gaan. Of andersom, afhankelijk van de aansluiting.

Zo raakt de elektrische groep niet overbelast en nadat het opwarmen van de wasmachine klaar is zal de CombiSwitch weer zorgen dat de boiler verder opgewarmd wordt. De CombiSwitch is alleen maar te gebruiken bij wandcontactdozen met randaarde. De CombiSwitch kan ook gebruikt worden in combinatie met andere apparaten zoals; droger, combi magnetron, stoomoven, fornuis.

De belangrijkste kenmerken van een CombiSwitch zijn:

 • stekker klaar
 • eenvoudig te gebruiken
 • geen extra elektra groep aan te leggen
 • schakelt automatisch tussen de apparaten
combiswitch
CombiSwitch

Hoe sluit je een boiler aan?

Je kunt de boiler op verschillende plekken in je huis plaatsen. Dit kun je zelf doen maar je kunt het ook laten doen door een vakman.
Natuurlijk is het van belang dat je rekening houdt met de stroom die aanwezig moet zijn en de waterleiding. Vaak zit er een ophangbeugel bij de aankoop van de boiler. Het is goed om hiermee te beginnen. Begint het je nu al te duizelen adviseer ik je alsnog een boiler te kopen en te laten installeren door een vakman!

Als deze tegen de muur zit dan kun je de boiler hieraan ophangen. Gebruik hierbij een waterpas zodat je zeker weet dat de boiler recht hangt.En zorg er ook voor dat je deze beugel goed bevestigd in de muur want als de boiler straks gevuld is met water hangt er een enorm gewicht aan. Gebruik daarom altijd de bijgeleverde materialen.

Het volgende wat je gaat doen is het afsluiten van de hoofdkraan en vervolgens zowel de koudwaterleiding alsmede de warmwaterleiding leeg te laten lopen. Hierna kun je de inlaatcombinatie monteren dit is een belangrijk onderdeel van de boiler wat zorgt voor de overdruk van de boiler.

Hierna kun je de koudwaterleiding splitsen en met een T-stuk knelkoppeling weer met elkaar verbinden. Met een koper pijpje verbind je het T-stuk richting de boiler dit is de aanvoer naar de boiler.

boiler kopen
Knelkoppeling

Zorg dat je alle knel koppelingen goed aandraait zodat deze bij het aansluiten van het water niet kunnen lekken. Met een flexibele slang die je aansluit op de inlaatcombinatie aan de boiler en met het stukje koperen pijp van de koudwaterleiding maak je de verbinding. Dit doe je op dezelfde manier aan de zijde van de boiler met de warm waterleiding.

Hierna maak je de afvoerslang vast aan de inlaatcombinatie, deze zorgt voor de overdruk van de boiler en er kan wat water uit druppelen dus sluit je hem aan op een afvoer. Nu het leidingwerk allemaal aangesloten is gaan we de boiler ontluchten. Het is belangrijk dat je de boiler pas op de elektriciteit aansluit als deze is ontlucht en derhalve volledig is gevuld. Eerst zet je de warm waterkraan open en draait de hoofdkraan open. Wacht tot er geen lucht meer uit de kraan komt en steek dan pas de stekker in het stopcontact.

Het is een karwei wat goed zelf te doen is. Als je hier geen zin in hebt of je bent niet handig genoeg kun je als je de boiler bij een vakman koopt de boiler voor je laten installeren. Dan komen daar wel extra kosten bij!

Hoe laat ik een boiler leeglopen?

Dit is betrekkelijk eenvoudig als je deze stappen volgt:

 • Eerst boiler uitzetten en van de stroom afhalen
 • Open de warm water kraan
 • Sluit de hoofd kraan af en laat de warm waterkraan open staan
 • Als er geen water meer uitkomt kun je hem dicht zetten
 • Zet alle kranen op de boiler dicht
 • Plaats een emmer onder de rechterleiding van de boiler
 • Schroef de rechterleiding los van de inlaatcombinatie
 • Omdat de inlaatcombinatie nog op de boiler geschroefd zit blijft het water in de boiler hangen
 • Schroef de inlaatcombinatie los van de boiler. Omdat er geen lucht (vacuüm) bij kan komen zal er geen water uitkomen
 • Sluit een tuinslang aan op de rechterkoppeling van de boiler (gebruik hiervoor bijvoorbeeld een Gardena koppeling)
 • Draai de linker leiding los van de boiler en het water zal via de tuinslang weg lopen.

Moet je een boiler ontkalken?

Nu je weet hoe je een boiler moet laten leeglopen kun je deze ook zelf ontkalken. Hoe vaak je je boiler moet ontkalken hangt af van de hardheid van het water en hoeveel water je per jaar verbruikt. Je moet hierbij denken dat het ontkalken van je boiler kan variëren tussen één keer per jaar tot één keer in de vijf jaar. Als je weet dat in de omgeving waar jij woont het water erg hard is kun je overwegen om een waterontkalker te installeren.

Je kunt er ook voor kiezen om een anti-kalk boiler aan te schaffen dan heb je altijd een goed presterende boiler en heb je ook niet al dat gedoe met ontkalken. Heb je nog geen anti-kalk boiler en ook geen waterontkalker dan kun je je boiler ook zelf ontkalken. Je moet er wel rekening mee houden dat je dan even niet over warm water beschikt. Ook is het goed dat als je zaken los schroeft en weghaalt er even een foto van maakt zo kun je makkelijk terug zien hoe het ook alweer zat als je het even niet meer weet.

Wanneer moet ik een boiler vervangen?

Vaak is het zo dat je er niet zo bij na denkt als je een boiler hebt om deze te vervangen. Natuurlijk als hij kapot is dan is het niet zo moeilijk. Maar als hij het gewoon nog doet waarom zou je die dan vervangen. Één goede reden voor het vervangen van een boiler kan zijn het verbruik van de ‘oude’ boiler. Het is namelijk zo dat de technologie van de boiler de laatste 15 á 20 jaar behoorlijk is verbeterd.

Naast dat de oude boilers grote, logge niet uitziende apparaten zijn verbruiken ze ook meer als de boilers van tegenwoordig. Er zijn inmiddels hele nette boilers op de markt. Die een stuk minder ruimte in beslag nemen en ook een stuk zuiniger in gebruik zijn. Naast dit alles is een hele belangrijke reden als je een gasboiler hebt die oud is die zeker te vervangen om niet een koolmonoxidevergiftiging op te lopen.

Het is namelijk zo dat bij een onvolledige verbranding van gas er koolmonoxide vrij komt. Dit wordt ook wel de sluip moordenaar genoemd omdat je het gas niet ruikt en ziet.Als je de mogelijkheid hebt om deze gasboiler te vervangen voor een elektrische boiler is dat een stuk veiliger. Kijk eens kritisch naar de leeftijd van je boiler, hij is waarschijnlijk ouder dan je denkt.

Boiler bij een centrale verwarming 

Als je een boiler bij een centrale verwarming hebt dan spreek je meestal van een combi-ketel. Een cv ketel die zorgt ervoor dat je huis op een heerlijke temperatuur is. En de boiler die zorgt ervoor dat je fijn onder een warme douche kunt of je handen met warm water kunt wassen. Je hebt dan maar één apparaat in huis die zorgt voor zowel warm water uit de kraan als een warme radiator.

De boiler en de legionella bacterie

De legionella griep ofwel veteranenziekte zoals die ook wel genoemd wordt wordt veroorzaakt door de legionella bacterie.
De legionella bacterie voelt zich het best bij de volgende factoren:

 • Zuurstof, de bacterie groeit alleen als er ook zuurstof aanwezig is
 • Vestigingsplaats, de biofilm in leidingen is een goede plaats voor de legionella bacterie
 • Water, de bacterie houd niet van droogte
 • Warmte, bij een temperatuur tussen de 37° tot 55° graden gedijen ze het best

Het is dus erg belangrijk dat de temperatuur in de boiler boven 65° graden word opgewarmd. Dan is er de minste kans op groei van de legionella bacterie. En ook het reinigen van de boiler is belangrijk hiervoor. Omdat er onderin de boiler altijd het minst warme water zit is de verontreinginqgs kans daar het grootst.

Je kunt als er een aftapkraan aan de boiler zit deze met een slang enkele minuten aftappen. Het is wel belangrijk dat je de waterdruk erop houd. Als er geen aftapkraan aan de boiler zit zul je een bedrijf moeten laten komen om dit via de warmwater aansluiting te laten doen.

Wat voor soort boilers heb je?

Er zij een aantal verschillende soorten boilers.
Je hebt de;

# Indirect gestookte boiler

Dat wil zeggen dat deze boiler in combinatie met de cv-ketel zorgt voor warm water.

# Gasboiler

De gasboiler gebruikt gas om het water op te warmen.In de boiler zit een verticale pijp met daaronder een gasbrander. Deze slaat aan als je de kraan opendraait. Op dat moment daalt de temperatuur die vooraf is ingesteld en zal die het water op gaan warmen.

# Elektrische boiler

Met een elektrische boiler heb je een veilige manier van het opwarmen van je water in huis. Het water zit in een groot vat en word door middel van een verwarmingselement opgewarmd.In de boiler zit een thermostaat die aanslaat op het moment dat de temperatuur zakt.

# Zonneboiler

Met een zonneboiler hebt je een duurzame manier van warm water. Hiermee verklein je jou ecologische voetafdruk.
Met een zonnecollector wordt je water opgewarmd.

Welke capaciteit boiler heb ik nodig?

Je hebt boilers met verschillende inhoud, maar welke heb jij nou nodig dat is natuurlijk een lastige vraag om die te beantwoorden. Of toch niet? Als je weet dat het nemen van een bad zo gemiddeld tussen de 120 en 150 liter water kost. En een douchebeurt kost gemiddeld dik 50 liter water. Dit is dan wel met een spaardouchekop anders gaat het verbruik naar meer dan 65 liter water.

Nou heb ik van jongs af aan geleerd om zuinig met water om te gaan en dus niet lang douchen. Als je je tanden aan het poetsen bent de kraan dicht zetten. Dus bewust met water omgaan. Nou heb je boilers met verschillende inhoud zo zijn er de bekende keuken boilers, of close-in boilers die zijn meestal 10 liter. Dit zijn boilers die ook vaak snel opwarmen. Je vindt ze meestal in het keukenkastjes speciaal voor de afwas of snellere behoefte aan warm water.

Als je boiler bijvoorbeeld op zolder hangt bij je cv ketel dan kan het vaak lang duren voor je beneden in de keuken warm water hebt. Dan kan het heel handig zijn om een close-in boiler in je keukenkastje te hebben. Om twee redenen, ten eerste je hebt een enorme besparing op het verbruik van water en ten tweede je hebt meteen warm water als je de kraan openzet, dus energiebesparing!

Dan zijn er vervolgens boilers met verschillende soorten inhoud, dit kan van 30 liter tot wel 150 liter gaan.
Er zijn zelfs nog wel grotere. Je kunt er eigenlijk vanuit gaan dat boilers met een inhoud van tussen de 30 tot 50 liter groot genoeg zijn voor een één persoons huishouden

Dan heb je de boilers met een inhoud tussen de 80 en 100 liter die zijn goed voor twee tot vier persoons huishoudens.En dan vanaf 120 tot 150 liter boilers zijn goed voor nog grotere huishoudens. Natuurlijk valt of staat dit met het verbruik van het warme water. Als jij gewend bent om iedere dag in bad te gaan of heel lang te douchen dan heb je een grotere capaciteit boiler nodig.

Zijn er onderhoudsvrije elektrische boilers?

Ja, er zijn onderhoudsvrije elektrische boilers op de markt. Je hebt bijvoorbeeld het merk Stiebel die hebben onderhoudsvrije boilers met ook nog een ECO functie. Een ECO functie op een boiler wil zeggen dat het verwarmen van water en het rendement precies op elkaar worden afgesteld. Dit wordt afgesteld naar jouw behoefte.

Conclusie

Boilers zijn in veel huishoudens erg belangrijk zonder dat we dat in de gaten hebben. Ze hangen daar maar en doen stilletjes hun werk. Totdat ze het niet meer doen en we niet even lekker kunnen douchen of afwassen.Dan is de boiler ineens heel belangrijk. Ik zou zeggen wacht niet op het moment dat je geen warm water meer hebt. Kijk hoe oud je boiler is en schaf een nieuwe energiezuinige aan!

boiler kopen

Ben jij overigens een echte doe het zelfver dan moet je zeker Fred’s Bouwtekeningen aanschaffen daar ga je heel blij van worden!

2 reacties op “Boiler bij de boilermarkt.nl kopen lees mijn ervaring in deze review

 1. Bedankt voor het delen van de informatie over boilers. Wij zijn toe aan een nieuwe en we vragen ons af wat de beste opties zijn. Ook voor het zelf installeren en afstellen. Ik ga het artikel gelijk even delen met mijn partner!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *