Boekrecensie; Sabine’s Oorlog van Eva Taylor-Tazelaar

Sabine’s Oorlog van Eva Taylor-Tazelaar

Dat de tweede wereldoorlog nu na meer dan 70 jaar nog steeds zoveel boeken oplevert is niet vreemd. Ik ben van mening dat het zelfs goed is om aldus de nieuwe generaties op deze manier een inkijk te geven in de verschrikkingen die een oorlog met zich meebrengt.

Dit boek is ook als luisterboek en e-book te bestellen!

Dit jaar in april verscheen het aangrijpende verhaal van Sabine Tazelaar-Zuur van de hand van haar dochter. In Sabine’s Oorlog van Eva Taylor-Tazelaar lezen we het verhaal van een verzetsvrouw geschreven uit het door Sabine zelf aangelegde archief.

In dit archief heel veel foto’s met op de achterkant geschreven wie er op staan, wanneer en waar de foto genomen is. Ook zaten er veel minuscuul beschreven papiertjes bij die met het vuile en schone wasgoed door haar moeder de gevangenis in- en uitgesmokkeld zijn.

Na haar dood kreeg dochter Eva alle documenten in handen en aan de hand hiervan deed ze voor haar moeder het verhaal. Een verhaal wat Sabine na de oorlog zelf nooit heeft kunnen en willen vertellen. Een tragisch verhaal van een lang verblijf in verschillende concentratie- en gevangenkampen.

Nadat Sabine al enkele jaren werkzaam is geweest voor het verzet wordt ze in april ‘43 opgepakt en eerst afgevoerd naar de gevangenis van Amsterdam en daarna die in Utrecht. Via kamp Amersfoort komt ze later in Ravensbrück terecht en weer later in kamp Mauthausen. Uiteindelijk zal ze na de nodige ontberingen in mei 1945 hier door de Amerikanen en Canadezen worden bevrijd.

Concentratiekamp Mauthausen

Zo lezen we de brieven die Sabine krijgt van de Duitse gevangene en kampopzichter, Jozef Gebele. Hij is duidelijk stapel verliefd op haar en wil na de oorlog met haar trouwen. Een in de ogen van Sabine absolute onmogelijkheid. Wel heeft deze Jozef er veel toe bij gedragen dat Sabine het concentratiekamp van Mauthausen heeft weten te overleven door haar van voedsel en medicijnen te voorzien.

Schrijfster en dochter Eva heeft voor het schrijven van het verhaal van haar moeder ook veel gehad aan de boeken van Dunya Breur en Selma van der Parre. Deze 2 overlevenden van het kamp Ravensbrück en medegevangenen van Sabine wisten een heel goed beeld te beschrijven van het verblijf in het kamp. Ook heeft dochter Eva contact gehad met Dokter Steijns en vriendin Hetty die gelijk met haar in Mauthausen hebben gezeten.

Soldaat van Oranje

Na de oorlog trouwt Sabine met Peter Tazelaar die samen met Erik Hazelhoff Roelfsema adjudant van koningin Wilhelmina was in Engeland. Het huwelijk houdt in 1955 op te bestaan; voornamelijk omdat Sabine op zoek was naar de geborgenheid van een gezin en haar man meer een avonturier was. Allebei zwaar beschadigd door de oorlogservaringen konden ze elkaar niet steunen.

Sabine’s Oorlog van Eva Taylor-Tazelaar is 5 hele dikke sterren waard en een absolute aanbeveling voor jong en oud! Laat nooit vergeten worden wat voor verschrikkingen een oorlog met zich meebrengen. Helaas ook nu nog een actueel gegeven!

BoekenBoeken


Lees ook de boek recensie van het boek Twee moedige vrouwen van Disney Costeloe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *