Boekrecensie; Op het eerste gezicht van Nick Hornby

Op het eerste gezicht… van Nick Hornby

In het boek Op het eerste gezicht van Nick Hornby ligt Lucy al een tijdje in scheiding van haar man die kampt met alcoholisme. Samen met haar 2 zoontjes woont ze in een eenvoudige woning in een Britse middenklasse buurt.

Ze geeft Engelse literatuurles op een middelbare school waar de leerlingen helaas niet van enthousiasme overlopen.

Dit boek is ook als luisterboek en e-book te bestellen!

Al enige tijd past Jozef, een 20 jaar jongere zwarte slagersbediende zonder opleiding, enkele avonden in de week op de jongens van Lucy. Niet alleen haar kinderen zijn dol op Jozef, ook Lucy krijgt gevoelens voor hem en ze beginnen te daten. Gezien hun beider afkomst en het grote leeftijdsverschil kan de tegenstelling tussen hen niet groter zijn. 

Halte te ver

In het begin van de relatie moeten ze er zichzelf nog van overtuigen dat ze echt met elkaar verder willen. Ze realiseren zich heel goed hoe groot de verschillen zijn en of dat wel goed kan blijven gaan. Zowel Lucy als Jozef hebben dan ook nog kort een flirt met iemand anders. Ze weten dit echter te overwinnen en dan gaat de relatie goed en vullen ze elkaar goed aan. 

Wat wel moeilijk is voor beide is om openlijk voor de relatie uit te komen. Schoorvoetend durft Jozef zijn moeder op de hoogte te stellen maar Lucy aan haar voorstellen is nog een halte te ver. Aan de andere kant probeert Lucy het voor de jongens ook verborgen te houden. Ze wil ook niet dat haar ex-man er achter komt.

Sociale klassen

Schrijver Nick Hornby (Redhill, UK, 1957) weet met veel humor het verhaal te schrijven. Het speelt zich af in de periode dat Engeland midden in de Brexit hectiek zit en hij verwerkt dit gegeven heel mooi in het verhaal. Vooral de jonge Jozef heeft het maar moeilijk om zich staande te houden tussen de voor- en de tegenstanders van de Brexit.

Op het eerste gezicht van Nick Hornby legt ook mooi de vele sociale en culturele problemen bloot waarmee mensen uit verschillende ‘klassen’ moeten zien om te gaan. Wat dat betreft past het boek heel erg goed in deze tijd. Ik heb het verhaal met veel genoegen gelezen en geef het dan ook graag 4 sterren mee.

Wil je nog een spannend boek lezen? Lees de review van Het echte leven van Adeline Dieudonné dan zeker ook even!

BoekenBoeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *