Boekrecensie; Lenoir van Bas Haan

Lenoir van Bas Haan

Bas Haan is wellicht bij jou bekend als onderzoeksjournalist. Met boeken als De Deventer Moord en De Rekening voor Rutte verwierf hij grote bekendheid in de wereld van de journalistiek. Nu is hier het eerste fictie verhaal van Bas Haan, Lenoir.

Van onderzoeksjournalist naar auteur

Dit boek Lenoir van Bas Haan is ook als luisterboek en e-book te bestellen!

In Lenoir duikt Haan onder in de wereld van de Rotterdamse drugshandel. Lenoir is hoofdinspecteur cold-cases en als zodanig maar zijdelings betrokken bij de criminaliteit van vandaag. Totdat hij zich gaat vastbijten in het oude dossier Korenbloem waarbij een eerwraakmoord zou zijn gepleegd door de broer van het slachtoffer.

Al snel komt Jacob Lenoir erachter dat er wat losse eindjes aan het dossier zitten en dat de toenmalige officier van justitie wel erg graag tot een veroordeling wilde over gaan. Als hij wat verder spit komt hij de naam van zijn jeugdvriend Kees Vos tegen. Na een dramatische gebeurtenis zijn hun levens uit elkaar gegaan en is Kees in de criminaliteit beland.

Misdaad de weg naar gerechtigheid?

Later in het verhaal lezen we dat Lenoir wakker wordt met een pistool in zijn hand naast zijn door het hoofd geschoten zwager Danny Vos, advocaat van de Rotterdamse drugsmaffia. Danny is tevens de broer van Kees Vos. Lenoir weet zich niets meer van de vorige avond te herinneren maar vraagt zich wel af of hij tot moorden in staat is.  

In eerste instantie meld Lenoir zich bij de politie die hem al snel vrij moeten laten bij gebrek aan direct bewijs. De officier van justitie die met deze zaak is belast is dezelfde als die in het dossier Korenbloem. Is dit toeval of worden er bepaalde zaken achter gesloten deuren geregeld? En hoe kan het dat Lenoir’s verleden nu ineens verweven lijkt met allerhande actuele gebeurtenissen?

Bas Haan is echt eens los gegaan in dit fictieve misdaadverhaal. Niet gehinderd door het feit dat slechts de echte feiten ertoe doen in de journalistiek heeft hij zijn fantasie de vrije loop gelaten. Dat heeft geresulteerd in een spannende thriller met verrassende wendingen en opzienbarende gebeurtenissen.

Serie van Lenoir thrillers

Bas Haan weet de spanning in Lenoir goed op te bouwen en verschillende personages en gebeurtenissen aan elkaar te koppelen. Heden en verleden komen zo bij elkaar en bepalen de uiteindelijke plot van het verhaal. Een uitstekend geschreven literaire thriller met de metropool Rotterdam als sfeervolle achtergrond. Zeker 5 sterren waardig en hopelijk basis voor een serie van Lenoir thrillers.

Lees ook de review van het boek van Helen Fields Perfecte Prooi

BoekenBoeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *