Boekrecensie; Klara en de Zon van Kazuo Ishiguro

Klara en de Zon van Kazuo Ishiguro

De Japans/Britse schrijver Kazuo Ishiguro is alom geprezen en inmiddels ook gelauwerd met de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn uit 1989 stammende roman ‘The remains of the day’ kreeg destijds de prestigieuze Booker Prize. En nu is er dus de nieuwste van Kazuo Ishiguro, Klara en de Zon.

Dit boek van Kazuo Ishiguro, Klara en de Zon is ook als luisterboek en e-book te bestellen!

Toen ik aan het boek begon was ik al na enkele alinea’s klaar, sci-fi is absoluut niet mijn genre! Kunstmatige Vrienden die in een winkel met elkaar praten en zelfstandig kunnen lopen, What The F…?! Ik heb dit boek dan ook eerst terzijde gelegd en was niet van plan het te lezen. Totdat ik me wat meer ging verdiepen in de schrijver en zijn eerdere werk.

Een nabije Toekomst

Hierdoor nieuwsgierig geworden heb ik Klara en de Zon van Kazuo Ishiguro toch maar weer geopend en ben zo onbevooroordeeld als mogelijk weer begonnen. En ik kan je zeggen dat ik nadat ik mijn scepsis opzij had gezet niet bedrogen ben uitgekomen. Een heel interessant boek dat speelt in een nabije toekomst en met een duidelijke boodschap.

Klara en de Zon gaat over de KV ofwel Kunstmatige Vrien(in) Klara die er in de winkel op wacht totdat ze gekocht gaat worden. Ik leer Klara kennen als een bijzonder in haar omgeving en in mensen geïnteresseerd wezentje. Ze beschrijft al haar waarnemingen vanachter de etalage en achterin de winkel minutieus en met veel details. Klara leert van de andere KV’s de energie van de Zon kennen wat haar later nog van pas zal komen.

Kunstmatige Vriendin

Uiteindelijk wordt Klara gekocht door de moeder van Josie, een vrolijk meisje met een uitgesproken karakter. Helaas beschikt Josie ook over een breekbare gezondheid. De twee raken heel erg op elkaar gesteld en na verloop van tijd ontwikkeld er zich ook een soort warme band tussen Klara en Josies moeder.

Waarom ik dit boek toch heb uitgelezen ondanks dat ik niet van het genre houd zul je je wellicht afvragen?! Nou dat is eenvoudig uit te leggen door de innemende manier van schrijven door Ishiguro. Hij geeft Klara de KV een bijzonder menselijk karakter met een scherp waarnemingsvermogen wat ik erg aandoenlijk vond. 

Menselijke interactie

De figuurlijke vorm waarvan de schrijver zich bedient zijn in ons dagelijkse leven zeer toepasselijk. Menselijke relaties en interacties die het leven zouden moeten kleuren maar zo vaak worden overgeslagen. Hoe verschillende milieus nog vaak voor onbegrip en afstand tussen mensen zorgen.

Een geweldig mooi boek waarmee mijn interesse naar meer werk van deze schrijver direct gewekt is. Klara en de Zon van Kazuo Ishiguro verdient 5+ sterren wat mij betreft. Het heeft mij geleerd mijn vooroordeel jegens bepaalde genres literatuur opzij te zetten en mij open te stellen voor meer! 

Lees ook de review van; De Storm van Jens Christian Grondahl

BoekenBoeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *