Boekrecensie: Hoe de doden spreken van Tony Hill 11

Tony Hill 11 Hoe de doden spreken

Val McDermid is een schotse schrijfster van misdaadverhalen. Ze werd vooral bekend met de reeks verhalen waarin Dr. Tony Hill, psycholoog en profiler. Naast Hill heeft ook rechercheur Carol Jordan een prominente rol in de serie. Hier mijn review over Hoe de doden spreken van Tony Hill 11

Dit boek van Tony Hill 11 is ook als luisterboek en e-book te bestellen!

Tony Hill in gevangenis

Hoe de doden spreken begint op het moment na het uiteenvallen van het succesvolle zware misdaad team waarin Jordan de onderzoeksleidster is geweest. Doordat dit voor mij het eerste boek is in de serie is het mij niet duidelijk wat hiervan de reden is, ook niet het waarom Tony Hill in de gevangenis is beland. Wat wel duidelijk is dat ze geen van beide nog deel uitmaken van de politie.

Het nieuw opgerichte team zware misdrijven wordt aan het werk gezet als er in de tuin van een voormalig klooster en tehuis voor meisjes een groot aantal menselijke resten worden opgegraven. Het gaat hier om de beenderen en schedels van tenminste 40 jonge mensen. Niet meteen duidelijk is of de overblijfselen van recente datum of al heel oud zijn.

Kloosterlingen en priester

De vraag doet zich dan ook op of de lichamen van in de loop der jaren overleden meisjes zijn of is er iets anders aan de hand? Het team gaat op zoek naar de waarheid maar loopt al gauw tegen de zeer gesloten oud kloosterlingen aan. De destijds aan het tehuis verbonden priester brengt ook geen duidelijkheid maar reageert wel heel agressief.

We lezen niet alleen over het onderzoek maar krijgen ook inzicht in de struggle van Carol Jordan met haar ontslag en haar geestelijke gesteldheid. Samen met een alternatieve therapeute krabbelt ze langzaam op en leert ze haar angsten en agressie te beheersen. Ondertussen weet ook Tony Hill in de gevangenis langzaamaan zijn draai te vinden. Op de gevangenisradiozender krijgt hij een eigen programma een hij start met een leesproject voor gedetineerden.

Misdaden interpreteren

Al deze gegevens heeft Val McDermid mooi tot een geheel weten te kneden. De verhalen lopen mooi in en door elkaar over. De karakters van de hoofdpersonen komen goed uit de verf en ook de onderlinge relaties worden goed belicht. Interessant zijn ook de bij elk nieuw hoofdstuk vermelde teksten van het door Hill geschreven boek ‘Misdaden interpreteren’

Het mysterie van de overblijfselen van de jonge meisjes krijgt een onverwachte wending als de tuinman een grote rol blijkt te hebben gespeeld. Maar wie is er verantwoordelijk voor de nog eens 8 lichamen van jonge mannen die in de moestuin worden opgegraven? Geheel onverwacht draagt Carol Jordan vanaf de zijlijn bij aan de oplossing.

Ik heb Hoe de doden spreken in een keer uitgelezen, zo lekker zat ik in het verhaal. Het heeft ervoor gezorgd dat ik zeker de andere afleveringen wil gaan lezen. Al was het maar om erachter te komen wat ertoe heeft geleid dat Tony Hill heeft gemoord en Carol Jordan heeft moeten opstappen!

Een dikke 4,5 sterren van de beschikbare vijf. 

Lees ook de review van; De Storm van Jens Christian Grondahl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *