Boekrecensie; De Sterren boven Bagdad van Gina Wilkinson

De Sterren boven Bagdad van Gina Wilkinson

Als fictie door een auteur wordt gekoppeld aan historie en daarmee haast werkelijkheid wordt denk ik dat je over een groot schrijver spreekt. Althans wat mij betreft dan, misschien zijn de critici wel een andere mening toegedaan. Het boek De Sterren boven Bagdad van Gina Wilkinson is een heel goed voorbeeld van fictie en historie verweven tot realisme.

Dit boek De Sterren boven Bagdad van Gina Wilkinson is ook als luisterboek en e-book te bestellen!

Saddam Hoessein 

Het verhaal speelt in het Irak onder het regime van Saddam Hoessein. Twee Iraakse vrouwen van verschillende afkomst waren in hun kinderjaren hartsvriendinnen. Huda was het dorpsmeisje en Rania was de dochter van de lokale sjeik. Wanneer de vrouwen opgroeien tot jong volwassenen gaan hun levens dramatisch uit elkaar.

Later weet Huda het tot secretaresse te schoppen van de Australische ambassade in Bagdad. Ze wordt echter door de geheime dienst gedwongen om informatie over de ambassadeur en diens vrouw Ally in te winnen. Ally verveelt zich in Bagdad waar het bezoeken van kunstgalerijen en tentoonstellingen zo’n beetje haar hoogtepunten zijn. Hierbij maakt ze kennis met galeriehoudster Rania.

Dreiging en angst in Bagdad

Als de dreiging en de angst in Bagdad almaar toenemen wordt het tijd on actie te ondernemen. Toevalligerwijs kruisen hierbij de paden van Huda, Ally en Rania elkaar en besluiten ze samen actie te ondernemen. Voor de veiligheid van hun geliefden en hun kinderen moeten ze elkaar wel blindelings kunnen vertrouwen.

Fictie in recente geschiedenis

Dit verhaal gaat net zo goed over het Bagdad van de jaren ‘80 en de onderdrukking van de bevolking door Hoessein als over vriendschappen en vertrouwen. Hoe mensen aangezet door angst bereid zijn de grootste risico’s te lopen en gevaar niet uit de weg gaan. Als je familie bedreigt wordt grijp je in.

Gina Wilkinson heeft met De Sterren boven Bagdad een boeiende en spannende roman geschreven. De schrijfster heeft zelf langere tijd in Bagdad gewoond en dat lees je tussen de regels door. De schrijfstijl van Wilkinson is vlot en meeslepend, je kruipt helemaal in het verhaal.

Knap hoe het haar gelukt is een fictief verhaal zo goed in de recente geschiedenis te plaatsen! 

Lees ook de review van het boek van Lenoir van Bas Haan

BoekenBoeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *