Boekrecensie; De Russische Connectie van Gerrit Barendrecht

Boekrecensie; De Russische Connectie van Gerrit Barendrecht

Gerrit van Barendrecht is een Nederlandse schrijver en televisieregisseur. In literaire kringen is hij definitief doorgebroken met zijn roman De Reis van de Gazelle. In 2018 kwam de roman De Parijse Connectie uit die gaat over vrouwenhandel tussen Parijs en het Amsterdam van eind 19e eeuw.

Ook als e-book of luisterboek te bestellen →  

De Russische connectie speelt zich eveneens grotendeels af in dezelfde periode in Amsterdam en St. Petersburg. Alleen al de gedetailleerde beschrijving van hoe het leven er in die periode in onze hoofdstad uitzag vond ik zeer interessant. Hoofdpersonen zijn inspecteur Julius Katz, oudgediende van de Atjeh-oorlog en zijn geliefde, de veel jongere journaliste Ida de Morsain. Een onmogelijke liefde vanwege het verschil in komaf en standsverschillen.

Het verhaal begint met de ontmoeting in St. Petersburg tussen de vrouw van tsaar Alexander de derde van Rusland en het hoofd van de geheime dienst, Grigori Zhumov. De tsarina maakt zich ongelooflijk bezorgd over de veiligheid van haar man en verzoekt Zhumov om de dreiging van aanslagen op zijn leven te verijdelen.

Russische Connectie


Tegelijkertijd wordt heel Europa geteisterd wordt door veel terroristische aanslagen gepleegd door anarchisten. Vooralsnog is Nederland hier nog aan ontkomen, totdat er op de Dam een tram door een ontploffing getroffen wordt. Ida de Morsain is hiervan ooggetuige, haar zus was net in de tram gestapt na alweer een woordenwisseling tussen beide.

Julius Katz wordt door de hoofdcommissaris van politie belast met de zaak van de tramaanslag en gaat undercover in de Amsterdamse onderwereld. Door zich een plaats te verwerven onder krantenverkopers weet hij binnen te dringen in de wereld van anarchisten en terroristen. Vanuit haar positie als verslaggever gaat ook Ida achter de daders van de aanslag aan waarbij haar zuster zwaar gewond is geraakt.

Ida en Julius kunnen maar moeizaam contact onderhouden maar komen er wel achter dat er banden zijn met de Russische veiligheidsdiensten. Een in Amsterdam woonachtige importeur van kaviaar blijkt de schakel met de Russische connectie te zijn. Als er dan sprake is van een nog veel grotere dreigende aanslag gaan alle alarmbellen rinkelen.

De Russische Connectie van Gerrit van Barendrecht is een goed geschreven spannend verhaal tegen de achtergrond van het Amsterdam en Europa van eind 19e eeuw. Alleen al de beschrijvingen van onze hoofdstad met zijn inwoners hebben mij bijzonder weten te boeien. Dat het fictieve verhaal ook nog historische grond heeft maakt het tot een heerlijk boek. Aanbevelenswaardig en 5 sterren waard wat mij betreft.

Wil je nog een spannend boek lezen? Lees de review van De Camino van Anya Niewierra dan zeker ook even!

BoekenBoeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *