Boekenrecensie: Overschot van René Appel

Overschot René Appel

Deze keer weer eens een boek van Nederlandse bodem; Overschot van de bekende misdaadschrijver en taalwetenschapper René Appel. 

Zowel in boekvorm als in e-book en luisterboek te bestellen!

Marginaal bestaan in de kantlijn

Arend Meulenhoek en zijn vrouw Maud, beiden rond de 50, hebben een rustig leven en runnen samen een klein makelaarskantoor. Het enige wat hen de nodige zorgen oplevert is Maud’s zoon, de 27 jarige Ferry. Nog tijdens de zwangerschap komt haar eerste echtgenoot bij een tragisch ongeluk om het leven. Gelukkig treft Maud al snel Arend en deze neemt haar zoon liefdevol aan als zijn eigen kind.

Ferry heeft geen opleiding afgerond en ook met het vinden van werk en een doel in zijn leven wil het niet lukken. Een marginaal bestaan in de kantlijn van de samenleving is het gevolg. Al snel blijkt Ferry gevoelig te zijn voor verslavingen en steunt daarbij voortdurend op zijn ouders. Ook komt hij hierdoor in aanraking met verkeerde personen.

Onverwachte gebeurtenissen

Geheel uit het niets krijgt Arend op een dag een verontrustend telefoontje. Ferry zou iemand een groot geldbedrag schuldig zijn en of hij maar even 18.000 euro wil betalen. In eerste instantie vertelt Arend niets aan Maud om haar te beschermen. Maar dan raakt Arend betrokken bij een verkeersongeluk waarbij een 16 jarig meisje in coma raakt.

Wat volgt is een opeenstapeling van onverwachte gebeurtenissen in het anders zo rustige leven van het echtpaar. Het matig draaiende makelaarskantoor heeft moeite overeind te blijven en Arend dreigt ten onder te gaan aan stress en spanning. Als dan de schuldeiser op zekere avond langs komt loopt alles uit de hand….

Onder de oppervlakte aanwezige spanning

René Appel is erin geslaagd zo te schrijven dat je jezelf moeiteloos in Arend en Maud kunt verplaatsen. Sommige scenes worden zo goed verwoord dat je ervaart er zelf middenin te zitten. Als het raam van de woonkamer wordt ingegooid voel je bij wijze van spreken de koude tocht langs je lichaam gaan. En dat is zeker knap te noemen, zeker in een boek van slechts 284 bladzijdes!

Appel staat niet bekend om zijn huiveringwekkend spannende schrijfstijl. Het is meer dat hij een soort van onder de oppervlakte aanwezige spanning weet te creëren met mooi taalgebruik in een subtiel psychologische vorm gegoten. Met name de spanning die Ferry veroorzaakt tussen zijn ouders is knap weer gegeven; Maud de beschermende moeder en Ferry die regelmatig het bloed onder de nagels van Arend haalt.

Van mij krijgt Overschot van René Appel 4 sterren, met name omdat het verhaal mijns inziens een iets spannender slot heeft verdiend!

Lees ook de review van; De Storm van Jens Christian Grondahl

Anderen vinden ook deze boeken mooi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *