Boekenrecensie: Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon

‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ van Mark Haddon.

Deze week een recensie over het boek met de lange titel; ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ van Mark Haddon.

Dit boek is ook als luisterboek en e-book te bestellen!

Wat heb ik genoten, gelachen en wat ben ik ontroerd geweest door ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ van de Britse schrijver Mark Haddon. Dit boek is al uitgekomen in 2003 en won verschillende internationale literaire prijzen. Het zou net zo goed voor jongeren als voor volwassenen geschreven kunnen zijn.

Het verhaal geeft een inkijkje in het leven van een jongen met Asperger. Christopher is 15 jaar, 3 maanden en 2 dagen oud en hij heeft moeite om met mensen om te gaan. Christopher houdt van vaste patronen en lijstjes en houd zich staande met getallen. Hij kent alle landen van de wereld met hun hoofdsteden uit zijn hoofd en is bijzonder geïnteresseerd in ruimtevaart.

Als hij op een dag de hond van de buurvrouw dood op haar grasveld aantreft wordt zijn leven overhoop gegooid. Hij is vast van plan de moord op te lossen en gaat daarvoor verschillende buren ondervragen. Christopher woont alleen met zijn vader en gaandeweg het onderzoek komen we erachter waarom en hoe dat is gekomen.

Heel lang heeft Christopher in de veronderstelling geleefd dat zijn moeder was overleden aan hartfalen. Als dat niet zo blijkt te zijn gaat hij op reis om bij zijn moeder te wonen. Dat dat voor een jongen van 15 met Asperger niet zo eenvoudig is blijkt wel uit het soms onnavolgbare verhaal met wonderlijke gebeurtenissen.

Het leven is voor Christopher niet bepaald makkelijk en mensen zijn moeilijk te begrijpen. Haddon weet de lezer een goede indruk te geven van het leven van iemand met Asperger. Hij doet dat bovenal op een zeer komische en ontroerende wijze waardoor je al snel veel sympathie krijgt voor de hoofdpersoon.

Het boek staat vol met grappige uitspraken en interpretaties van Christopher. Hij is een ster in wiskunde maar weet niet goed om te gaan met de uitdrukkingen van mensen om hem heen. Hij is consequent eerlijk en ontwapenend naïef en tegelijkertijd bijna geniaal zoals een autist kan zijn. Je moet wel van deze jongen gaan houden….

‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ is mij ontzettend goed bevallen. De schrijfstijl en de omschrijving van de persoon en de gebeurtenissen is bijzonder grappig en ontroerend. Mark Haddon heeft een unieke prestatie geleverd met deze veel gelauwerde roman. Absoluut een 5 sterren+ waardering.

Wil je nog een spannend boek lezen? Lees de review van De Camino van Anya Niewierra dan zeker ook even!

BoekenBoeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.