Boekenrecensie: Het leugenachtige leven van volwassenen door Elena Ferrante

In ‘het leugenachtige leven van volwassenen’ door Elena Ferrante

In ‘het leugenachtige leven van volwassenen’ door Elena Ferrante gaan we samen met Giovanna door de pubertijd. Het meisje groeit liefdevol op met haar ouders in het meer welgestelde deel van Napels. Het ontbreekt haar aan niets en haar ouders, beide docent aan vooraanstaande scholen, voeden haar op tot een modelmeisje; goede cijfers op school, welgemanierd en gehoorzaam.

Zowel in boekvorm als in e-book en luisterboek te bestellen!

Hoe verder

Dit alles veranderd aanzienlijk wanneer Giovanna haar vader hoort zeggen dat ze steeds meer op zijn zus gaat lijken. Tot dat moment was ze zich niet bewust van het bestaan van tante Vittoria. Nieuwsgierig geworden gaat Giovanna naar haar op zoek. Als ze haar ontmoet blijkt het een grofgebekte, gefrustreerde vrouw te zijn die leeft op de armoedegrens.

Vittoria is gefrustreerd over haar leven en is er vast van overtuigd dat haar broer hiervoor verantwoordelijk is. Zo ontdekt Giovanna de ware aard van haar ouders en van modeldochter verandert ze in een moeilijke, dwarse puber. Als haar ouders dan ook nog gaan scheiden en haar vader met de moeder van haar beste vriendinnen verder gaat knapt er iets bij Giovanna. 

Al haar ideeën over het huwelijk van haar ouders vallen in duigen. Het blijkt al jaren te zijn gebaseerd op leugens en bedrog van beide zijden. Dit doet haar besluiten om haar imago drastisch te veranderen. Van opgewekt meisje in bloemenjurkjes verandert ze in een provocerende tiener in zwarte kledij en dito make-up. Haar schoolresultaten dalen drastisch en ze moet zelfs een jaar overdoen!

Er ontstaat een soort van vriendschap tussen Vittoria en Giovanna waarbij de verschillen tussen beide niet groter kunnen zijn. Giovanna, intellectueel, opgegroeid in welvaart en welgemanierd versus de ordinaire, brutale en aan de onderkant van de samenleving bungelende tante. Achter alle twijfel en ontgoocheling voel je als lezer dat er in Giovanna langzaam een jonge vrouw begint te groeien. 

Het Leugenachtige leven van Volwassenen door Elena Ferrante kent een vrij onverwacht open einde waardoor een vervolg wellicht mogelijk is. Ik kijk er in ieder geval met veel verlangen naar uit, benieuwd hoe Giovanna’s leven verder verloopt! Prachtig geschreven literaire roman over standsverschillen, liefde en het wegvallen van de zekerheden in het leven van een puber.

Lees ook de review van; Kastanjehove van Tommie Niessen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *