Boekenrecensie: Helsinki van Nathalie Pagie

Helsinki van Nathalie Pagie
Helsinki van Nathalie Pagie

Ik heb onlangs de literaire thriller Helsinki van Nathalie Pagie met zeer veel plezier gelezen. Ik zal hiervan verslag doen in de hoop dat jij er net zoveel leesgenoegen uit gaat halen.

Zowel in boekvorm als in e-book en luisterboek te bestellen!

Het is alweer het achtste boek van deze Nederlandse schrijfster, die woonachtig is in het Brabantse Bavel. Sinds 2016 is ze full-time schrijfster en met succes, twee van haar boeken hebben een Engelse vertaling gekregen en haar boeken worden zeer goed verkocht.

Rechercheur Tallin

We leren de jonge rechercheur Tallin Illvas kennen op het moment dat ze net naar de Finse hoofdstad Helsinki is geëmigreerd. Al meteen wordt duidelijk dat ze hier naar toe is getrokken vanwege de raadselachtige en nog altijd onopgeloste verdwijning van haar tweelingzus, nu 8 jaar geleden.

Ze gaat aan de slag bij de hoofdstedelijke recherche waar ze binnen komt net nadat een gruwelijke moord is ontdekt. Aan het kunstwerk de Wortels van de Stad in de hal van het metrostation is een lichaam gespietst met een gruwelijke dood als gevolg.

Speciale task-force

Als nieuweling krijgt Tallin maar beperkte informatie en ook merkt ze dat niet alle collega’s even oprecht zijn. Als er een speciale taskforce wordt opgericht om het verband tussen deze moord en andere onopgeloste zaken te onderzoeken staat ze zelfs min of meer buitenspel.

Dat geeft haar echter wel de gelegenheid om wat meer informatie in te winnen naar de zaak van haar vermiste zus. In het politie-archief sluit ze al gauw vriendschap met de daar werkende oud-agent Kristina. Als man in de transitie naar vrouw zijnde Kristina is zeer behulpzaam en mede door haar weet ze de hand te leggen op het vertrouwelijk dossier van haar zus.

Terugkerende misdaden in oktober

Er blijken lijntjes te zijn met de meest recente moordzaak en ook ziet ze een verband met eerdere onopgeloste zaken die telkens in oktober hebben plaatsgevonden. Tot haar grote verrassing krijgt Tallin enkele what’s-appjes met daarin telkens een cijferreeks. Is het de code naar een dossier of is het een datum? 

Daar waar de taskforce zich vastbijt in de zoektocht naar een dader uit rechts-extremistische hoek richt Tallin haar pijlen op een lokale oogchirurg met connecties in hoge kringen. Nathalie Pagie laat hier zien dat ze over een levendige maar wel reële fantasie beschikt. Persoonlijke ambities en politieke motieven spelen ook in de Finse hoofdstad een belangrijke rol!

Conclusie

Het is een lekker vlot geschreven en zeer lekker leesbaar misdaadverhaal geworden waarvan ik hoop dat er nog meer mogen volgen. Het was mijn eerste kennismaking met de boeken van Pagie maar zeer zeker niet de laatste! Absoluut een 5 sterren waardering.

Lees ook de review van; Kastanjehove van Tommie Niessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *