Boekenrecensie: De Bibliotheek van Parijs van Janet Skeslien Charles

Boekenrecensie: De Bibliotheek van Parijs van Janet Skeslien Charles

Weer zoÔÇÖn aangrijpend verhaal geschreven vanuit het hart; De Bibliotheek van Parijs van Janet Skeslien Charles. Op historische feiten gebaseerd en deze verwerkt tot een roman over vriendschappen, familie en de kracht van het geschreven woord.

Zowel in boekvorm als in e-book en luisterboek te bestellen!

American Library Parijs

Net voor het begin van de tweede wereld-oorlog leren we Odile kennen als een jonge ambitieuze vrouw, met een duidelijk doel voor ogen. Ze wil bibliothecaresse worden aan de American Library in Parijs. Geïnspireerd door haar tante Caroline is Odile verknocht geraakt aan de magie van het woord en met name Engels-talige literatuur.

De schrijfster laat ons op een bijzonder mooie manier kennis maken met verschillende bezoekers en medewerkers van de bibliotheek. Zo is daar professor Cohen uit Itali├ź, die doceert aan de Sorbonne. Ze moedigt Odile aan haar gedachten en gevoelens aan het papier toe te vertrouwen in de hoop de begeerde baan aan de bibliotheek binnen te halen.

Bruisende Parijs veranderd in een spookstad

De bibliotheek wordt standvastig geleid door Mrs. Reeder die als een rots in de branding waakt over de letteren. Dat is ook nodig als Frankrijk door de Duitsers bezet wordt en het anders zo bruisende Parijs verandert in een spookstad. Als lezer krijg je een behoorlijk goede indruk van hoe het er aan toe moet zijn gegaan in die tijd. En vooral wat de dagelijkse stress en spanning met mensen en relaties gedaan moet hebben.

Als op een dag professor Cohen verdwijnt is Odile compleet van slag. En ook de tweelingbroer van Odile, R├ęmy, wordt gevangen genomen door de Duitsers. Lange tijd is er niets bekend over zijn lot waardoor Odile zich geremd voelt zich over te geven aan de liefde voor Paul en met hem in het huwelijk te treden. Als ze er dan ook nog achter komt dat Paul een grote rol heeft gespeeld bij de arrestatie van professor Cohen is de liefde voor goed over. 

Mw. Gustafson

Naast de tijdslijn in Parijs krijg je ook het verhaal van de jonge Lily mee in 1983, in een provincieplaatsje in Montana in de VS. Ze leert haar buurvrouw, Mw. Gustafson, kennen en samen delen ze de liefde voor boeken en Frankrijk. Ze geeft Lily wijze levenslessen mee, opgedaan uit eigen ervaring. Deze buurvrouw blijkt Odile te zijn en zo komen we er achter hoe het haar vergaan is na de oorlog.

Een meeslepend verhaal met genoeg spanning wat jou ook nog eens leert waarom ook jij je zo graag in een boek stort. Boeken en bibliotheken vormen een brug tussen culturen en bieden je de kans door andermans ogen naar de wereld te kijken. De Bibliotheek van Parijs van Janet Skeslien Charles kan dit jaar wel eens in de top 3 eindigen op mijn lijstje van favoriete boeken; 5 sterren!

Lees ook de review van; Kastanjehove van Tommie Niessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *