Boek recensie: Twee moedige vrouwen van Disney Costeloe

Twee moedige vrouwen Diney Costalce

Deze keer een boek recensie van het boek Twee moedige vrouwen van Disney Costeloe

Zowel in boekvorm als in e-book en luisterboek te bestellen!

Boekrecensie van Twee moedige vrouwen van Disney Costeloe. Deze Britse schrijfster is bij ons bekend geworden van haar inmiddels 5 romans die in het Nederlands vertaald zijn. Alle 5 de romans hebben De Tweede Wereldoorlog als thema.

En dat geld ook voor dit verhaal wat gaat over de Britse Adelaide die in de oorlog voor het verzet gaat werken. Ze wordt hiervoor gedropt op het Franse platte land, niet ver van het klooster waar haar tante moeder-overste is.

Kort voor het uitbreken van de oorlog, 1937, maakt ze kennis met haar tante Sarah, nadat ze erachter is gekomen dat haar vader niet haar biologische vader is. Deze ontdekking zorgt voor veel vraagtekens bij de dan 21 jarige Adelaide. Tante Sarah is de zus van haar echte vader die in de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk om het leven kwam. 

Aan het begin van de oorlog meld Adelaide zich aan als vrijwilligster bij de luchtmacht. Vanwege de kennis van het Frans en het feit dat ze de taal vloeiend spreekt word ze geselecteerd voor een missie. Onder strengste geheimhouding krijgt Adelaide een uiterst serieuze opleiding van de Britse Royal Air Force. 

Ze leert alle skills die ze nodig zal hebben tijdens het werk voor het Frans/Britse verzet, la résistance. Een belangrijke regel die ze leert is te kiezen voor je eigen leven boven dat van een eventuele vijand. Ze raakt zo bekend met vechttechnieken, radio- en morsecommunicatie en het gebruik van verschillende wapens.

Beschermd door een goede dekmantel raakt ze ingeburgerd in het dorpje Saint-Croix. Om ook regelmatig op het klooster te kunnen zijn waar haar tante is meld ze zich als hulpje in de keuken. Nu heeft ze toegang tot de hulp van haar tante, die een groot rechtvaardigheidsgevoel met erbarmen combineert. Het verbergen en laten verdwijnen van Joodse gezinnen wordt de belangrijkste taak voor Adelaide….

Een flinke dikke pil, Twee moedige vrouwen van Disney Costeloe, met een goede beschrijving (denk ik) van hoe het eraan toe ging op het Franse platte land gedurende die jaren. Wel een beetje al te gedetailleerde beschrijvingen op sommige momenten, maar alléz! Voldoende spanning en beschrijving van de karakters van de hoofdpersonen. Het einde was misschien wat bruusk, maar de epiloog vergoed veel! 4 verdiende sterren wat mij betreft.

Wil je nog een spannend boek lezen? Lees de review van Het echte leven van Adeline Dieudonné dan zeker ook even!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.