Boek recensie: Mathilde van Leila Slimani

Mathilde van Leila Simani

De schrijfster Leïla Slimani ven het boek Mathilde is Marokkaanse met een Franstalige achtergrond. Geboren 1981 in de Marokkaanse hoofdstad Rabat en al op 18 jarige leeftijd is ze gaan studeren in Parijs. Sinds 2012 wijd ze zich volledig aan het schrijven met vaak Noord-Afrika als thema en plaats van handeling.

Zowel in boekvorm als in e-book en luisterboek te bestellen!

Tweede wereldoorlog 

Dat geld ook voor Leïla Simani’s laatst verschenen roman, Mathilde, waarover deze recensie gaat. Mathilde leert haar man, Amine, kennen aan het eind van de tweede wereldoorlog in haar woonplaats in de Franse Elzas. Amine is een Marokkaanse soldaat die gestreden heeft voor Frankrijk tegen de bezetters.

Ze vertrekken samen naar de geboortestreek van Amine om daar een nieuw leven te starten als agrariërs. Ver weg van de bewoonde wereld moet Mathilde een manier zien te vinden als westerse vrouw zich aan te passen aan de vele cultuurverschillen. Was ze in de veronderstelling dat haar man er moderne ideeën op na hield dan komt ze er al snel achter dat hij in zekere zin nog heel conservatief is in zijn opvattingen.

Familie-eer

Dat laatste komt zeer naar voren als het gaat om de familie-eer die volgens Amine in het gedrang komt door zijn jongere zus, Selma. Als losgeslagen tiener zonder ouders gedraagt het meisje zich veel te westers en krijgt ze ook nog eens kennis aan een Franse jongen! Hiermee weet Slimani het  grote verschil tussen mannen en vrouwen in het Marokko uit die periode, goed weer te geven.

Het verhaal speelt zich voor een groot deel af in de voor Marokko roerige jaren 50 waarin het zich uiteindelijk vrij weet te maken van Frankrijk en Spanje. De onafhankelijkheid komt echter met een strijd die het land in tweeën splitst. Mathilde met haar Franse achtergrond en Amine zitten daar midden tussen in! 

De moderne geschiedenis van Marokko

Een zeer meeslepende roman die een inkijk geeft in de moderne geschiedenis van Marokko en de problemen blootlegt van een gemengd gezin in die tijd. Liefde en drama’s gaan hand-in-hand in de relatie tussen Mathilde en Amine. De onafhankelijkheidsstrijd gaat ook aan hun leven, ver weg van alles, niet helemaal voorbij.

Mathilde  van Leïla Slimani is het eerste deel van een trilogie die gaat over het tot stand komen van het Marokko zoals we dat nu kennen. Ik kijk met hoge verwachtingen uit naar de verschijningsdatum van deel twee! Gaat de toekomst van dochtertje Aïcha er misschien heel anders uitzien?

Slimani laat zich in deze trilogie inspireren door haar eigen familiegeschiedenis. Met een moeder die opgroeide zoals Aïcha op het arme platte land. Ondanks deze achterstand wist Leïla’s moeder het te schoppen tot Marokko’s eerste vrouwelijke gynaecoloog.

Wil je nog een spannend boek lezen? Lees de review van  Stille Schreeuw van Angela Marsons ook zeker even!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *