No cure, No pay

Wat betekent No Cure, No Pay?

no cure no pay

De term No cure, No pay is een bekende Engelse term; geen oplossing, geen betaling!

Het is zo dat wanneer iemand jou een dienst aanbied met de No cure, No pay term dan betekend dit dat hij jou een dienst levert waar iets uit voort moet komen.

Als er niet het afgesproken resultaat word behaald hoef jij hem niet te betalen.

Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn als een makelaar je huis gaat verkopen. Dan kan er een afspraak gemaakt worden dat als dit niet lukt binnen een bepaalde termijn je de makelaar niks verschuldigd bent.

Ook bij advocaten komt deze term wel eens voorbij. Meestal werkt een advocaat op uurbasis en of de zaak waarvoor hij/zij werkt nou tot een goed einde gebracht word of niet je zult die uren wel moeten betalen. Want deze worden gewoon in rekening gebracht.

Maar er zijn ook advocaten die op basis van no cure no pay werken. Zij hebben de stelregel dat ze meer uitgedaagd worden en tot het uiterste worden ‘gedwongen’ om tot het beste resultaat te komen.

Één ding weet je in dit geval zeker dat het je in ieder geval nooit meer gaat kosten dan dat het je uiteindelijk op kan gaan leveren.
Het is wel zo dat hier niet altijd op een positieve manier naar gekeken word. Met name in de letselschade zijn er verhalen bekend dat men hogere kosten in rekening brengt van gemaakte uren als daadwerkelijk gemaakt zijn.

Soms kan het bij letsel schade om enorme bedragen gaan. ‘Misbruik’ maken, van een vaak toch al moeilijke situatie waar cliënten zich in bevinden, ligt dan om de hoek.
Belangenbehartigers worden er soms van beschuldigd (bij een no cure no pay overeenkomst) dat ze aan twee kanten honorarium ontvangen zowel van de slachtoffers als van de verzekeraar.

Op deze manier kan het zijn dat de slachtoffers van het letsel financieel benadeeld worden.

no cure no pay

Oorsprong

Waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan zul je je misschien afvragen.
Oorspronkelijk komt deze uitdrukking uit de bergingswereld van de scheepvaart.

Als het bergen van het schip niet lukt hoeft er ook niet betaald te worden.