Beginnen met veganistisch eten hier 10 tips!

Ben jij erover aan het denken om te beginnen met veganistisch eten dan moet je zeker even verder lezen. In dit artikel geef ik je antwoorden op de vragen, wat is een vegan? maar ook waarom wil je veganistisch leven, en wat eten veganisten niet. Met de vegan beginners tips kun je voor jezelf een stappenplan maken om over te stappen op de veganistische levensstijl.

Wat is vegan?

Vegan of veganisme is afgeleid van het engelse woord vegetables, wat groenten betekent. Het veganisme werd voor het eerst bekend door Pythagoras, een Griekse wiskundige en filosoof. Als jij vegan bent neem jij een levensstijl aan die inhoud dat je op geen enkele manier een bijdrage levert aan de exploitatie (wreedheid) van dieren. De vegan of veganist, gebruikt ook geen melkproducten, eieren, gelatine, leer, wol of andere producten die gerelateerd zijn aan dieren. Ook het gebruik van medicijnen en verzorgingsproducten die op enigerlei wijze op dieren zijn getest worden door de vegan gemeden.

Inhoudsopgave

Waarom veganistisch leven? 

Er zijn een aantal verschillende redenen waarom iemand ervoor kiest om veganistisch te leven. Veel veganisten nemen de veganistische levensstijl aan omdat ze van mening zijn dat het veel gezonder is. Ook is het zo dat ze geen bijdrage willen leveren aan het dierenleed die bij het nuttigen van dierlijke producten tot stand komt. Je kunt hierbij denken aan dierproeven die worden gedaan voor het uitproberen van medicijnen of verzorgingsproducten. Ook de vleesindustrie met de massa productie is iets waar ze fel op tegen zijn.

Het milieu is ook een belangrijke factor in een keuze om veganistisch te leven. De co2 uitstoot van dierlijke voedingsmiddelen is vele malen groter dan die bij plantaardige voedingsmiddelen.Ik moet ook zeggen dat de smaak bij de veganistische maaltijden heel puur is en je proeft dan ook echt het product dat je eet. Omdat er geen toevoegingen zijn is een veganistische maaltijd tot op zekere hoogte ook gezonder.

 Veganistisch leven beginnen

Een aantal jaren geleden was het veganisme nog lang niet zo ‘populair’ als vandaag de dag. Er waren niet zoveel mensen die zich hier mee bezig hielden. Vaak als er wel een veganist in het gezelschap aanwezig was kon die nogal eens vreemd aan gekeken worden. Inmiddels is dit al lang niet meer het geval, het veganisme heeft zeker de laatste jaren een enorme opmars gemaakt en inmiddels kent iedereen wel een veganist in zijn of haar familie- of vriendenkring. 

De veganist wordt ook niet meer gezien als een rare vogel, we worden met z’n allen steeds nieuwsgieriger naar wat het veganisme inhoud. Waarom gaat iemand veganistisch leven? Hoe kun je veganistische recepten vinden? En wat zijn de voor-, en nadelen van een veganistische levensstijl? Waar bestaat de veganistische voeding uit? Ik denk dat er steeds meer mensen in de toekomst meer en meer plantaardige producten gaan gebruiken, we zijn er ons steeds meer van bewust dat we dingen anders moeten gaan doen.

Zowel voor de enorme massa productie met de megastallen alsmede het dierenleed dat hiermee gepaard gaat. Ook wij eten al jaren heel weinig vlees en als we het wel eten is het een goed stuk biologisch vlees. Dit proef je ook echt, er zit veel meer smaak aan maar zelfs dit goede stukje vlees eten we steeds minder! We stappen steeds verder in de wereld van de plantaardige producten.

Wat zijn de voordelen van het veganisme

 • Geldbesparing is een voordeel, hier moet wel bij gezegd worden dat sommige plantaardige vleesvervangers ook vaak prijzig zijn
 • De kans op overgewicht is kleiner
 • Zoals eerder gezegd draag je bij aan minder dierenleed
 • Je levert een positieve bijdrage aan het milieu door minder CO2 uitstoot

Wat zijn de nadelen van het veganisme?

 • Als je veganist bent moet je er rekening mee houden dat je voldoende eiwit, vitamines, ijzer en B12 binnenkrijgt.
 • Als je veganist bent eet je geen melkproducten en krijg je geen calcium binnen dit zou kunnen leiden tot minder sterke botten
 • Het kan problemen opleveren als je bij mensen gaat eten omdat deze niet precies weten wat je wel en niet eet als veganist
 • Restaurants die nog niet inspelen op het veganisme, helaas een gemiste kans denk ik. Ook dit zal zeker in de komende jaren meer gaan toenemen

Met veganistisch eten beginnen maar wat eten veganisten?

Alles wat op één of andere manier te maken heeft met dieren wil een veganist niet eten!

 • vlees
 • vis
 • schaal en schelpdieren
 • gevogelte
 • zuivelproducten
 • eieren
 • gelatine
 • ingrediënten of toevoegingen uit dierlijke bron
 • de E nummers vermijden veganisten
 • Omega 3-vetzuren (afkomstig uit vis)
 • Snoepjes die gelatine bevatten zoals bijvoorbeeld kauwgum of marshmallows
 • pasta soorten die bereid zijn met ei
 • chocolade waar melk bestanddelen inzitten
Vegan voor beginners

Ook maken veganisten geen gebruik van producten die gemaakt zijn van leer, wol en zijde Alles wat te maken heeft met dierlijke producten wil de veganist niet gebruiken. Wil jij beginnen met veganistisch eten dan heb ik wat tips voor je waar je rekening mee moet houden. Als jij erover denkt om je meer te gaan verdiepen in een veganistische levensstijl of misschien wil je beginnen met het leven als een vegan, dan geef ik je hier een aantal beginners tips Maak een stappenplan voor jezelf hoe jij het beste over kunt gaan om te beginnen

Vegan voor beginners tips

 • Tip 1: Begin eerst met vegetarisch te eten!

Kies je ervoor om het in één keer te doen of ga je het stapje voor stapje doen? Ben je al vegetariër dan is de stap kleiner om te beginnen met veganistisch te leven dan wanneer jij helemaal vanaf het begin gaat beginnen.

 • Tip 2: Zorg dat je weet waarom je als vegan wilt gaan leven

Door het lezen van verschillende boeken en het kijken van documentaires leer je veel over het veganisme. Ook kom je dan meer te weten wat de voor- en nadelen zijn van een leven als veganist. Op die manier kun jij je eigen weg vinden om om te gaan met moeilijke dingen waar je (misschien) tegenaan loopt.

Documentaires: Vis noch vlees of The end of meat
Boeken: De vegarevolutie Vegan

beginnen met veganistisch eten
Beginnen met veganistisch eten?
 • Tip 3: Leven en laten leven

Zeker in het begin zal het voorkomen dat je toch iets gegeten hebt wat niet helemaal veganistisch is, maak hier geen punt van voor jezelf! 

 • Tip 4: Ga vegan people volgen op social media

Als jij mensen volgt die al helemaal als veganist leven kun je veel van hen leren en kun je er ook veel inspiratie uit halen. Ook zijn er verschillende forums en Youtubers te vinden, ga deze volgen. Dit kan je enorm helpen ter inspiratie maar ook voor het beantwoorden van vragen waar je mee zit.

Vegan Facebook groep: Vegan Nederland
Bloggers: Wat eet je dan wel 

beginnen met veganistisch eten
 • Tip 5: Vegan recepten zoeken

Ga op zoek naar vegan recepten die jij lekker vind. Net zoals in de ‘gewone’ keuken zijn er dingen die je lekker en niet lekker vind. Je zult dan ook als je veganistisch gaat leven op zoek moeten naar lekkere Vegan recepten. Er zijn enorm veel lekkere vegan recepten te vinden op internet maar er zijn ook goede vegan kookboeken te vinden.

 • Tip 6: Makkelijk en puur

In het begin moet je best wel wat dingen uitzoeken, zorg er daarom voor dat je het niet te moeilijk maakt voor jezelf. Verse groente en fruit kun je altijd eten net zoals granen en peulvruchten. Denk ook aan noten, zaden en pitten, deze bevatten ook gezonde vetten!

 • Tip 7: Je kunt heel veel wél eten

De mensen om je heen die het in het begin misschien niet snappen dat je veganist bent zullen zeggen dat je dan niks meer mag eten. Dit is zeker niet waar focus je daarom vooral op de dingen die je wel kunt eten en deel dit met je omgeving. Zo word het voor hen ook makkelijker om je uit te nodigen en weten ze wat ze op tafel kunnen zetten!

 • Tip 8: Alternatieven zoeken

Misschien kom je ‘onderweg’ dingen tegen die je moeilijk kunt missen op je bord. Ga op zoek naar een alternatief hiervoor. Op de website Gewoon Vegan kun je heel veel alternatieven vinden.

 • Tip 10: Plan je wekelijkse maaltijd

Wat zeker in het begin heel goed werkt is dat je voor de aanstaande week een lijstje maakt met wat je gaat eten. Op die manier kun je voor heel de week de boodschappen in huis halen en hoef je niet na je werk nog te gaan verzinnen wat je die dag weer gaat klaarmaken.
Als je het beginnen met veganistsich eten makkelijk wilt maken kun je ook de veganbox aanschaffen zo krijg je meteen een goed idee van de veganistische keuken.

Go Vegan

Als jij denkt dat een veganistische levensstijl bij je past dan is het een kwestie van beginnen met veganistisch eten. In het begin zal het misschien lastig zijn maar na verloop van tijd zul je merken dat het steeds makkelijker word. Ga op zoek naar lekkere recepten en nodig vrienden en familie uit bij je thuis en laat ze kennis maken met jouw ‘nieuwe’ keuken. Op die manier word de drempel ook lager voor anderen om jou uit te nodigen ondanks dat je veganist bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *