Review: Duurzame Bamboe Producten kopen.

#10 goede redenen waarom!

bamboe wasknijpers koper

Deze review ga ik besteden om wat te schrijven over de enorme opkomst van Bamboe-producten die er op de markt zijn.
Jij koopt toch zeker ook wel kleding van bamboe? Heerlijk zacht en duurzaam!

Bamboo of Bambu, deze grassoort wordt op allerlei verschillende manieren geschreven. En tegenwoordig zie je er steeds meer producten van op de markt verschijnen.

Er is een enorm groot scala aan bamboe-producten verkrijgbaar het heeft sinds een aantal jaren een enorme groeispurt gemaakt in ons leven hoe komt dat.

Inhoudsopgave

Waarom zijn bamboe producten zo enorm populair?

Er zijn een heleboel redenen dat er meer en meer gekozen word voor duurzame bamboe producten;

 • Milieu
 • Zorgt voor meer zuurstof
 • Hypoallergeen
 • Weinig afval
 • Groeit makkelijk en bijna overal
 • Economische ontwikkeling
 • Bodembescherming
 • Bamboe groeit razendsnel
 • Bamboe is sterk
 • Duurzaam

# Milieu

Één van de redenen is het milieu, het beschikt over een aantal goede eigenschappen.

Het is een snelgroeiend product waarbij met het kweken en oogsten van dit product er geen bestrijdingsmiddelen of pesticiden nodig zijn. Dus dat is erg goed.

# Zorgt voor meer zuurstof

Broeikasgassen worden geabsorbeerd door bamboo. Dus de plant neemt koolstofdioxide op en gebruikt de koolstof als energiebron. Daarna geeft hij zuurstof af als restproduct.

Het is een enorm sterke plant! Na de atoombom aanval op Japan (Hiroshima en Nagasaki) was dit de eerste plant die zijn kopje weer boven de aarde stak.

# Hypo-allergeen

Mensen die een gevoelige huid hebben kunnen de kleding die gemaakt is van bamboe met een gerust hart dragen. Daarnaast neemt deze stof heel goed vocht op.

Ook is het zo dat de huid beschermd is tegen UV-stralen omdat de bamboe stof 98% filtert van die schadelijke UV-stralen.Ook heeft het een isolerende werking dus in de winter draagt het ook comfortabel en houdt je goed warm.

# Weinig afval

Bij het gebruik en het oogsten word alles gebruikt zodat je er nagenoeg geen afval van hebt. Ieder stukje van de plant kan wel gebruikt worden. Van wasknijper tot een bamboe schutting in je tuin.

Verlangen naar minder
Patronen doorbreken
Booming Bamboo
HET ZERO WASTE PROJECT

# Groeit makkelijk en (bijna) overal

Zoals je hiervoor al hebt kunnen lezen is het geen veeleisende plant. Hierdoor kan hij bijna overal ter wereld wel groeien. Ook op plekken waar andere planten het te droog, nat ,warm of koud vinden heeft deze plant zijn plekje snel gevonden.

Buiten dat het op Antarctica niet groeit is het op de rest van de wereld aanwezig.

# Economische ontwikkeling

Omdat het op veel plekken kan groeien en er steeds meer producten gemaakt van bamboe op de markt worden gebracht, is het voor de minder economisch ontwikkelde landen een interessant product om te produceren.

Op die manier kunnen ze meewerken aan het vraag en aanbod spel van de wereld economie en meer werkgelegenheid creëren en economische stabiliteit.

# Bodembescherming

Bij het oogsten blijven de wortels in de grond en vind er geen erosie plaats. Op deze manier blijft de grond vruchtbaar voor de volgende groei en oogst.

# Groeit razendsnel

Het is de ‘krachtpatser’ van de wereld met zijn groeisnelheid stevent die zo’n beetje alles voorbij van wat er groeit op onze aarde.

Sommige soorten kunnen wel een meter groeien per dag, de meest gangbare groei van de gemiddelde soort is 5 tot 20 centimeter per dag.

Bij het oogsten blijft de wortel in de grond en zal vervolgens weer gaan uitschieten tot een nieuwe plant.
En daar hoeft niets voor gedaan te worden.

# Is sterk

Bamboe is een sterk en buigzaam product hierdoor dan ook voor veel doeleinden geschikt.

Denk hierbij aan meubels, kleding, jaloezieën, gevelbekleding, servies en nog veel meer producten.

# bamboe is duurzaam

Na alles gezegd hebbende hoef ik dit niet meer verder uit te leggen denk ik!

Voordelen bamboe

 • Groeit natuurlijk
 • Geen kunstmest nodig
 • Geen gebruik van pesticiden
 • Geen besproeiing
 • Opbrengst is vele malen groter
 • Geen erosie
 • Erg sterk
 • Zacht
 • Goede vochtopname
 • Ventilerende werking

Er moet wel een opmerking geplaatst worden bij dit alles want vaak wordt er bij de verwerkingsmethode van bamboe viscose gebruikt en dit gaat in het productie proces gepaard met chemicaliën.

Ook is er meer energie nodig voor het viscose proces dan bij het produceren van katoen.
Alleen is er voor het produceren van katoen weer meer water nodig.

Hoe kun je bamboe in het dagelijkse leven gebruiken?

Er zijn inmiddels ontzettend veel producten op de markt die van bamboe zijn gemaakt. Je kunt het eigenlijk niet op noemen
of het is er wel. Je kunt stellen dat bamboe het nieuwe plastic is maar dan wel veel beter voor onze aardbol!

Je kunt hierbij aan de volgende producten denken:

# Vishengel

Je zult misschien zeggen als je dit leest zo’n vishengel dat is niet bijzonder want die bestaan al sinds mensenheugenis

En dat klopt, een bamboestokje met een draadje en een haakje eraan, zo daar is de vishengel.
En die kun je dus nog steeds kopen.

# Tandenborstel van bamboe

De tandenborstel heeft een bamboe handvat, dit handvat is meestal behandeld met een laag die het handvat verhard en waterbestendig maakt.

De haren van de tandenborstel zijn meestal nog van nylon gemaakt ze zijn nog op zoek naar een goed
biologisch alternatief hiervoor.

Het verpakkingsmateriaal van deze tandenborstel is ook meestal van 100% biologische afbreekbaar materiaal.

# Jaloezieën en rolgordijnen

Er zijn al heel wat rolgordijnen van bamboe op de markt. Er is de laatste jaren een enorme uitbreiding gekomen op het gebied van kleuren, dessins en maten.

Als het gaat om de jaloezieën heb je ook genoeg keuze in allerlei kleuren en maten. Het grote voordeel van deze jaloezieën is dat deze een stuk lichter zijn als de van hout geproduceerde variant.

En dit betekent dan ook dat je boven in het raam een stuk platter geheel hebt zitten. Dus blijft je raam oppervlak groter.
Ook het bedieningsgemak is beter in verband met het gewicht.

# Fietsen

Wist je dat er een Bamboo Bicycle Club bestaat? Echt heel leuk, kun je als je wilt een workshop volgen om je eigen bamboe fiets te maken.

Dit is begonnen in Londen en wordt door steeds meer liefhebbers van fietsen en alles wat daarmee te maken heeft verder uitgevouwen. Over….de wereld fietsen met een bamboe fiets!

Supertof initiatief neem even een kijkje hier …

# Wapens

Een heel bekend wapen gemaakt van bamboe is de bamboe-speer ofwel de jukjangchang.
Dit is een Koreaans wapen al eeuwen oud (1759) het is een speer van ca. 4 meter lang.

# Muziek instrumenten

We kennen allemaal wel de bekende panfluit van bamboe gemaakt. Maar je kent ook vast wel de bamboe regenbuizen.
Dit zijn grote bamboe stokken waar allemaal kleine steentjes in zitten en als je deze dan omdraait dan is het net of het regent.

# Speelgoed

Als het gaat om speelgoed is er inmiddels zoveel te krijgen dat je je afvraagt waarom men nog plastic speelgoed koopt. Zeker met de wetenschap dat bamboe afbreekbaar is en plastic niet.

Het kost niet heel veel moeite om een leuk bamboe stuk speelgoed te vinden. En ja, misschien is het een beetje duurder maar denk aan de toekomst van het kind waar je het stuk speelgoed voor koopt!?!

# Keukens

Inmiddels is er ook al keuze in bamboe keukens. Je hebt bamboe keukenfrontjes, bamboe werkbladen en allemaal duurzaam vervaardigd.

Je zet wel echt iets speciaals in je huis met een bamboe keuken. En je draagt ook bij aan duurzaamheid en dat straal je dan ook direct uit aan je familie en vrienden.

# Steigers

Ja, zelfs steigers worden van bamboe gemaakt. Dit is in de landen als India, Japan, China en Thailand al een eeuwen oud begrip. Voor ons westerlingen ziet zo’n steiger van bamboe er misschien wat minder professioneel uit maar het uiteindelijke doel wordt probleemloos bewerkstelligt.

# Yoga 

Ook op het gebied van yoga is er veel te krijgen dat uit bamboe is vervaardigd.
Je kunt hierbij denken aan yoga kleding gemaakt van bamboe, yogamat en yogablok

# Servies

Als het gaat om servies is er inmiddels ook van alles te krijgen. Waren er eerst alleen de bordjes dan kun je als je wilt nu je hele keuken vol zetten met schalen, bestek, kommen, bekers. Zelfs een citruspers is er al te krijgen in bamboe.

# Kleding

Dit heb ik al eerder genoemd bamboe kleding je kunt inmiddels ook daar al een leuke collectie van in je kast hebben hangen. Van broeken, jurkjes, shirts, sokken tot aan ondergoed. Ook voor dekbedden, kussens en ander beddengoed is er genoeg te krijgen.

Bamboe is een duurzaam product net zoals duurzame katoen waar ze tegenwoordig ook steeds meer mee bezig zijn dit kun je ook lezen in de review over SKOT!

Bamboe boxershorts

Bamboe en interieur design

Bamboe trendy interieur, dat is momenteel net zo hip als de vintage look. Je kunt overal dit in je interieur terug laten komen. In je meubels, op de vloer of het plafond.

Ook in qua bouwen zijn er verschillende materialen uit bamboe vervaardigd te verkrijgen. Wat denk je van een pergola in je tuin of een bed.

Het is een mooi product en je raakt er niet over uitgeschreven. En wat bovenal bijzonder is aan het product bamboe is dat het zo duurzaam is.

Conclusie

Ik kan niet anders zeggen dat ik hoop en we er allemaal ons steentje aan bijdragen dat bamboe producten nog veel meer in ons systeem gaat zitten. En dat we binnen nu en vijf jaar een enorme grote stap hebben gemaakt voor alle volgende generaties.

Wil je nog meer weten over bamboe lees het hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *